Fransa'dan geri adım: Akaryakıt zammı askıya alındı
Fransız kaynakları kararın bugün Başbakan Philippe tarafından açıklanacağını bildirdi.
Fransa'da son yılların en şiddetli protestolarına sahne olan 'Sarı Yelekliler' gösterilerinin ardından hükümet, akaryakıt fiytlarına getirilmesi planlanan vergi artışını durdurduğunu açıkladı. Açıklamanın Başbakan Edouard Philippe tarafından partisinin grup toplantısında yapılacağı belirtildi.
Başbakan Edouard Philippe ile dün görüşen muhalefet liderleri, Sarı Yelekliler ile derhal diyaloğa geçilmesi için "moratoryum" ilan edilmesini, yani vergi artırımlarının durdurularak, konu hakkında tüm taraflar tartıştıktan sonra yeni düzenlemelerin getirilmesini istedi.
Philippe'in "ılımlı sarı yelekliler" olarak adlandırılan ve hükümetle diyaloğu savunan bir grup ile bir araya gelmesi bekleniyordu. Ancak hükümet geri adım atmadan tüm görüşme çağrılarını reddeden, ‘ölüm tehdidi’ aldıklarını açıklayan bir grup Sarı Yelekli, can güvenlikleri tehlikede olduğu için Başbakan ile görüşmeyeceklerini açıkladı.
Başbakanlık kaynakları, Sarı Yelekliler ile buluşmanın resmen iptal edildiğini, Philippe'in iktidar partisi Republique En Marche'ın grup toplantısında hükümetin çözüm önerilerini açıklayacağını bildirdi. Başbakanlık kaynakları AFP haber ajansına, Philippe'in ülke genelinde yapılacak bir Moratoryum ile bir süre konunun tartışılacağını ve bu süre içinde akaryakıt vergilerine getirilen zammın uygulanmayacağını duyurdu.
'ÖNEMLİ BİR İLK ADIM'
Öte yandan, Amerika'nın Sesi'nin haberine göre, Sarı Yelekliler hareketinin sözcüleri, bu açıklamanın "önemli bir ilk adım" olduğunu ancak yeterli olmadığını, hükümetten yoksulların alım gücünü artırması için daha radikal ve büyük adımlar beklediklerini açıkladı. Sarı Yelekliler, bu açıklamaya rağmen 8 Aralık Cumartesi günü öngördükleri eylem çağrısından vazgeçmediklerini de dile getirdi.
Muhalefet partileri de hükümetin "geç kalan" bir açıklama yaptığını belirterek, artık moratoryumdan daha ileri açıklamalar beklediklerini söyledi. Aşırı sağ Ulusal Bütünleşme hareketi lideri Marine Le Pen, Twitter hesabından "Moratoryum sadece bir erteleme anlamına geliyor. Elbette bu adım yoksullukla mücadele eden halkın beklediği önemde değil" mesajını paylaştı.
BİR KADIN HAYATINI KAYBETTİ
Üçüncü haftasında olan Sarı Yelekler eylemleri sırasında yaralanan 80 yaşında bir kadının hayatını kaybetti.
Cumartesi günü Marsilya kentinde yaşanan olayda protestoda yer almayan kadın, evinin panjurlarını kapatmak isterken gelen bir gaz bombasının yüzüne isabet etmesi sonrası hastaneye kaldırılmıştı.
Yaşlı kadının hastanede ameliyat sırasında yaşamını yitirdiği açıklandı.
Daha önce eylemlerle bağlantılı olduğu düşünülen trafik kazalarında da 3 kişi hayatını kaybetmişti.
Gösterilerde 23'ü güvenlik görevlisi olmak üzere 100'de fazla kişi yaralandı. Şu ana kadar gözaltına alınanların sayısı 400'ü aştı.
İLGİLİ HABER: BİR İSYANIN FOTOĞRAFI: KİM BU SARI YELEKLİLER?
CUMARTESİ NELER YAŞANDI?
Sarı Yelekliler eylemleri, haftasonları düzenleniyor.
Eylemlerin üçüncü haftası olan Cumartesi günü Paris'in yanı sıra Narbonne, Nantes ve Marsilya gibi şehirlerde de protesto gösterileri yapıldı.
Arles kentinde protestocuların kurduğu bir barikatta, iki aracın çarpışması sonucu bir kamyon şoförü yaşamını yitirdi.
Paris'in en ünlü caddesi Şanzelize'de (Champs-Elysees) polis eylemlere biber gazı ve tazyikli su kullanarak müdahale ederken, maskeli protestocular da maytap atarak karşılık verdi ve bazı binaları ateşe verdi.
İçişleri Bakanlığı, 190 yerde çıkarılan yangının söndürüldüğünü ve altı binanın da ateşe verildiğini açıkladı.
Olaylar nedeniyle çok sayıda mağaza ve metro istasyonu kapatıldı.
HÜKÜMET ÖNCE OHAL ÇIKIŞI YAPTIİ SONRA GERİ ADIM ATTI
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Cumartesi günü Buenos Aires'te yaptığı açıklamada, şiddet olaylarını asla tasvip etmediğini söyledi.
Macron, "Hiçbir talep, yetkililere saldırılmasını, iş yerlerinin yağmalanmasını, gazetecilerin veya yoldan geçenlerin tehdit edilmesini ve Zafer Takı'nın tahrip edilmesini meşru kılmaz" dedi.
Hükümetten Pazar günü yapılan açıklamada, olağanüstü hal ilan edilmesi ihtimalini safdışı bırakmadıklarını söyledi.
Fransa Hükümet Sözcüsü Benjamin Girevaux, hükümetin müzakerelere açık olduğunu ancak tutumunu değiştirmeyeceğini belirtti.
Fransız hükümet kaynakları bu sabah akaryakıt zammının askıya alınacağını duyurdu.
Kaynaklar kararın bugün Başbakan Édouard Philippe tarafından açıklanacağını bildirdi.
Philippe Sarı Yelekliler'in temsilcileriyle yapacağı görüşmeyi de iptal etti.
SARI YELEKLİLERİN 42 TALEBİ
Sarı Yelekliler, 29 Kasım Perşembe günü, 30 bin kişinin katılımıyla düzenledikleri anketlere dayanarak saptadıkları 42 temel talebi milletvekillerine ve medyaya gönderdi.
"Sarı Yelekler’in Siyasal Programı" özellikle alternatif medyada yer aldı.
Sarı Yelekliler'in 42 talebi şunlar:
- Köylerde ve şehir merkezlerinde küçük esnaf korunsun. (Şehir merkezlerinin etrafında küçük ölçekli ticareti yok eden dev alışveriş merkezi inşaatlarına son verilsin) + şehir merkezlerinde bedava otoparklar kurulsun.
- Konutlar için büyük bir ısı yalıtımı projesi (vatandaşa da tasarruf yaptıran bir ekoloji uygulaması).
- BÜYÜKLER (McDonalds, Google, Amazon, Carrefour) BÜYÜK vergi ödesin, küçükler (zanaatkârlar, küçük ve orta ölçekli işletmeler) küçük.
- Herkes için aynı sosyal güvenlik sistemi (zanaatkârlar ve bireysel girişimciler de dahil). Serbest çalışanlar için ayrı sosyal güvenliğe [Bağ-Kur benzeri] son verilsin.
- Emeklilik sistemi dayanışmacı ve sosyal kalsın. (Puanlı emeklilik hesabına hayır).
- Akaryakıt zammına son.
- 1200 euronun altında emeklilik maaşı olmasın.
- Tüm seçilmişlerin maaşı ülkenin ortalama maaşıyla eşit olsun. Seyahat ve ulaşım harcamaları denetlensin, ancak zorunlu olanlar karşılansın. Yemek ve tatil kuponu hakları olsun.
- Tüm Fransızların maaşları, aynı zamanda emeklilik maaşları ve sosyal yardımlar enflasyona endekslensin.
- Fransa sanayi muhafaza edilsin; üretimin ülke dışına kaydırılmasına son verilsin. Sanayimizi korumak uzmanlığımızı ve işlerimizi korumak demektir.
- Ülke dışı çalışanlar sistemine [AB üyesi ülke vatandaşlarının bir başka ülkede çalışmaya gönderilmesi - posted workers] son verilsin. Fransa topraklarında çalışan bir kişinin aynı maaş düzenine ve haklara sahip olmaması kabul edilemez. Fransa sınırları içinde çalışma hakkı olan herkes Fransız vatandaşlarıyla eşit olmalı ve o kişinin işvereni Fransız işverenlerle aynı vergileri ödemeli.
- İş güvenliği hakkında: büyük şirketlerin sözleşmeli işçi çalıştırma hakkı sınırlandırılsın. Kadrolu çalışma hakkı istiyoruz.
- Rekabet ve İstihdam İçin Vergi Kredisi [CICE – Büyük şirketler için vergi indirimi] kaldırılsın. Buradan elde edilecek kaynak (elektrikle çalışan arabaların aksine gerçekten ekolojik olan) hidrojenle çalışan araba üretimi için Fransa sanayiine aktarılsın.
- Kemer sıkma politikalarına son. Hiçbir meşruiyeti olmayan borç faizlerinin ödemesi durdurulsun. Ödenmesi gereken borçlara kaynak olarak en fakir ve az varlıklı kesimin parasını almak yerine, 80 milyarlık vergi kaçakçılığının peşine düşülsün.
- Zorunlu göç hareketlerinin sebeplerine çözüm üretilsin.
- Sığınmacılara iyi davranılsın. Onlara barınak, güvenlik, temel gıda ve çocuklarına eğitim sağlamak bizim sorumluluğumuz.
- Dünyanın birçok ülkesinde, sığınma talebine yanıt bekleyen kişiler için ağırlama kampları kurulması adına Birleşmiş Milletler’le işbirliği halinde çalışılsın.
- Sığınma talebi reddedilenler ülkelerine gönderilsin.
- Hakiki bir entegrasyon politikası uygulansın. Fransa’da yaşamak Fransız olmayı gerektirir (tamamlayana sertifika verilmek üzere Fransızca dil, Fransa tarihi ve vatandaşlık bilgisi dersleri verilsin).
- Azami ücret ayda 15 000 euro olsun.
- İşsizler için iş alanları açılsın.
- Engellilere verilen mali ödeme artırılsın.
- Kiralara sınırlama getirilsin. Daha çok sayıda makûl ücretli kiralık konut yapılsın (özellikle öğrenciler ve güvencesiz koşullarda çalışanlar için).
- Fransa’ya ait mülklerin (baraj, havalimanı...) satışa çıkarılması yasaklansın.
- Yargı, polis, jandarma ve orduya daha kapsamlı imkânlar sunulsun. Güvenlik güçlerine fazla mesai için ödeme yapılsın veya bunun karşılığı tatile çevrilebilsin.
- Ücretli otoyollardan toplanan paranın tamamı Fransa’da otoyol ve yolların yapımına, bakımına ve güvenliğine yatırılsın.
- Gaz ve elektrik ücretleri özelleştirmeler sonrasında artış gösterdi. Tekrar kamusallaştırılsın ve fiyatlar aşağı çekilmesi.
- Küçük yerleşimlerdeki demiryolu hatlarının, postane şubelerinin ve ilkokul ve anaokullarının kapatılmasına son verilsin.
- Yaşlı nüfusun hayat seviyesi yükseltilsin. Yaşlılar üzerinden para kazanılması yasaklansın. Gri altın [yaşlıların biriktirdiği para] devri kapandı. Gri refah çağı başlıyor.
- Anaokulundan lise sona kadar hiçbir sınıfta öğrenci sayısı 25’i geçmesin.
- Psikiyatrik desteğin yaygınlaşması için imkânlar sunulsun.
- Halk oylaması anayasaya girsin. Her bireyin yasa teklifini sunabileceği, bağımsız bir teşkilatın denetiminde kolay anlaşılır ve etkili bir site kurulsun. Eğer söz konusu yasa teklifi 700 binin üzerinde imza toplarsa, Meclis bunu tartışıp, düzeltip, tasarı haline getirerek tüm Fransızların katılacağı bir halk oylamasına sunmakla yükümlü olsun.
- Cumhurbaşkanlığı görev süresi yeniden 7 yıla çıkarılsın [cumhurbaşkanının görev süresi, milletvekili görev süresine tekabül etmesi ve bu sayede yasama ve yürütmenin farklı siyasi görüşler tarafından kutuplaşmasını engellemek gerekçesiyle 2000 yılında 7 yıldan 5 yıla indirilmişti]. (Cumhurbaşkanının seçiminden iki yıl sonra milletvekili seçimlerinin düzenlenmesi cumhurbaşkanının yürüttüğü siyasete bir memnuniyet veya memnuniyetsizlik mesajı verilmesini sağlıyordu. Bu da halkın sesini duyurmasına katkıda bulunuyordu.)
- Emeklilik yaşı 60 olsun. Fizikî zorluk içeren mesleklerde (inşaat işçiliği, mezbaha işçiliği gibi) çalışan herkes için ise 55 olarak belirlensin.
- 6 yaşındaki bir çocuk tek başına kendi bakımını üstlenemeyeceğinden, çocuklar 10 yaşına girene kadar geçerli olmak üzere çocuk bakımı için parasal destek sistemi geri getirilsin.
- Ticari malların dolaşımı demir yollarıyla sağlansın.
- Vergilerde stopaj sistemine son verilsin.
- Eski cumhurbaşkanlarına ömür boyu ödenek uygulamasına son verilsin.
- Banka kartıyla ödeme yapıldığında esnafa ek vergi uygulanmasın.
- Gemi yakıtlarına ve kerosene vergi getirilsin. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)