Gezi'nin 10. yılında Reuters analizi: Pazar günkü seçim adalet için fırsat olabilir
Artı Gerçek - Gezi eylemlerinin 10'uncu yıldönümü yaklaşırken İngiliz haber ajansı Reuters, 'Gezi eylemlerinden 10 yıl sonra bazıları seçimleri adalet için fırsat olarak görüyor' başlıklı bir makale yayınladı. Haberde, eylemlere katılan insanların görüşlerine yer verildi, "Pazar günü yapılacak ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçiminin adaletin sağlanması için bir fırsat olduğu" değerlendirmesi yapıldı.
Gazeteci Burcu Karakaş imzalı haberde, Mayıs 2013'te minibüs şoförü olan Hakan Yaman'ın işten dönerken maruz kaldığı polis şiddetine ilişkin sözlerine yer verildi. Yaman, "Nefes alamıyordum. Polisler beni dövmeye başladı. Biri demir çubukla gözümü oydu. Beni ateşe attılar. Yaşamak için ölü taklidi yaptım" dedi.
'10 YIL OLDU HİÇBİR POLİS YARGILANMADI'
Anadolu yakasında polis tarafından önce göz yaşartıcı gaz fişeğiyle vurulduktan sonra polis saldırısına uğrayan 47 yaşındaki Yaman, "10 yıl oldu. Henüz kimse yargılanmadı. Polisler cezalandırılana kadar pes etmeyeceğim" dedi. Polis saldırısı nedeniyle alnı, burnu, elmacık kemiği ve kafatası kırılan Yaman, "12 ameliyat geçirdiğini ve iki ameliyat daha olacağını" söyledi. Yaman'ın davasında şüpheli polisler hakkında herhangi bir kovuşturma yapılmadı. Uluslararası Af Örgütü, Ekim 2013'te Türk yetkilileri cezasızlığa son vermeye çağıran "Hakan Yaman'a Ne Oldu?" adlı bir kampanya da başlattı.
'ERDOĞAN'A EN BÜYÜK MEYDAN OKUMA'
İnsan hakları gruplarına göre, güvenlik güçlerinin eylemlere müdahalesinde 11 kişi öldü ve sekiz binden fazla kişi yaralandı. Türk Tabipler Birliği, üç binden fazla kişinin de gözaltına alındığı eylemler sırasında polis şiddeti nedeniyle 11 kişinin gözünü kaybettiğini açıkladı. Reuters, "Halkın Erdoğan'ın 20 yıllık saltanatına en büyük meydan okuması" şeklinde nitelediği eylemlerin 10'uncu yıldönümünde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iktidarını oylanacağı bir seçime gidileceğini hatırlattı.
GEZİ DAVASI TÜRKİYE'NİN AVRUPA KONSEYİ ÜYELİĞİNE MÂL OLABİLİR
Haberde, eylemler nedeniyle açılan ve kamuoyunda 'Gezi davası' diye bilinen sürece de yer verildi. Ajans, yedi kişinin 18'er yıl hapis ve Osman Kavala'nın 'hükümeti devirmeye teşebbüs' suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldığını, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Kavala'nın serbest bırakılmasına yönelik kararlarını vurguladı.
Türkiye'nin söz konusu kararlar nedeniyle Avrupa Konseyi üyeliğinin askıya alınabileceğini hatırlatan haberde, Mimar Sinan Üniversitesi'nde sosyoloji profesörü olan Begüm Özden Fırat'ın "eylemlerin benzersiz bir şekilde toplumun farklı kesimlerini bir araya getirdiği" yorumu da aktarıldı. Fırat, kimlik siyasetine saplanan Türkiye'de, Gezi'nin hem bir park olarak hem de bir başkaldırı olarak yepyeni bir şey sunduğunu dile getirdi. (DIŞ HABERLER)