Güney Afrika yine Ulusal Adalet Divanı'na gitti: İsrail'e Refah'ta dur deme yetkinizi acilen kullanmanız gerekmiyor mu?

Güney Afrika yine Ulusal Adalet Divanı'na gitti: İsrail'e Refah'ta dur deme yetkinizi acilen kullanmanız gerekmiyor mu?
İsrail'in Gazze'de bugüne değin yaptığından bile büyük katliama yol açmasından korkulan Refah'a kara harekatı hazırlığı karşısında, Güney Afrika tekrar Ulusal Adalet Divanı'na başvurdu. Mahkemeden durdurma kararı için yetki değerlendirmesi istedi.

Artı Gerçek - Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı, Dünya Mahkemesi de denilen Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) İsrail'e karşı soykırım davası açan Güney Afrika Cumhuriyeti, bir kez daha mahkemenin kapısını çaldı.

DÜNYA MAHKEMESİ'YLE ALAY EDERCESİNE

Yeni başvuru, en üst BM mahkemesinin ara kararında Gazze'deki Filistinlilere soykırımı önlemek için yetkisi dahilindeki tüm tedbirleri almasını emrettiği İsrail, 1.5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah kentine kara harekatına hazırlanırken geldi.

UAD'den İsrail'in Refah'a planladığı kara harekatının mahkemenin yetkisini kullanmasını gerekli kılıp kılmadığına ilişkin karar vermesi için acil talepte bulunan Güney Afrika hükümeti, bunun Filistinlilerin haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek için ek acil önlemler gerektirip gerektirmediğine dair değerlendirme istedi.

'CİDDİ VE TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYAN BİR İHLAL OLUR'

Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa'nın ofisşnden yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Refah'a yönelik benzeri görülmemiş askeri saldırısının zaten katliam, zarar ve yıkıma neden olduğu ve bunun daha da artacağı belirtilerek "Bu, hem 1948 tarihli BM Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'nin hem de Mahkeme'nin 26 Ocak tarihli kararının ciddi ve telafisi mümkün olmayan bir ihlali olacaktır" denildi.

Geçmişteki davalarda, UAD bazen sahadaki koşullar değiştiğinde ek acil ihtiyati tedbir kararları almıştı.

Güney Afrika'nın açtığı davanın esası olan Soykırım Sözleşmesi'nin kıstaslarına göre İsrail'in Gazze'de soykırım yapıp yapmadığını yargılama yetkisine sahip olduğuna karar veren ama vakanın niteliğine henüz karar vermeyen UAD, ara kararında Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin soykırım eylemlerinden korunma hakkını tanıdı. İsrail'e Filistinlileri öldürmemek için acil tedbirler alması, soykırım eylemlerini önlemesi, failleri cezalandırmasını emreden UAD, İsrail'in kararın yürürlüğe girmesinden itibaren 1 ayda alınan tüm tedbirler hakkında rapor sunmasına da hükmetti. (Reuters, AA, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar