Gürcistan'da 'yabancı etkinin şeffaflığı' yasa tasarısı içerde kavga, dışarda protesto eşliğinde parlamentodan geçti

Gürcistan'da  'yabancı etkinin şeffaflığı' yasa tasarısı içerde kavga, dışarda protesto eşliğinde parlamentodan geçti
Gürcü hükümetinin 'Ukrayna'ya dönmeme' gerekçesiyle yabancı fon kullanımının devlete bildirilmesini öngören 'yabancı etkinin şeffaflığı' yasa tasarısı, bir aydır devam eden kitlesel protestolara rağmen parlamentodan geçti.

Artı Gerçek - Batı ile Rusya arasında Ukrayna'dan sonraki çekişme sahasına dönüşen Gürcistan'da 'yabancı etkinin şeffaflığı' yasa tasarısı, başkent Tiflis'teki parlamentonun dışında protestocularla polis, içinde iktidar-muhalefet kavgası eşliğinde kabul edildi.

İktidar partisi Gürcü Rüyası ile ortaklarının çoğunlukta olduğu parlamento, kitlesel protestolara neden olan tartışmalı yasa tasarısını üçüncü ve son okumada da onayladı.

CUMHURBAŞKANI VETOSU İLAVE OYLAMAYLA AŞILABİLİR

Aynı zamanda Fransa vatandaşı olan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili'nin protestoları destek açıkladığı gibi onay için önüne gelecek yasa tasarısını da veto edeceğini açıklamıştı. Ancak parlamento, tasarı için ilave oylama yaparak bu vetoyu aşma yetkisine sahip.

CANLI YAYINDA KAVGA GÜRÜLTÜ

Washington ve Brüksel'in yasalaşmasının Gürcistan'ın AB ve NATO üyeliği sürecine engel oluşturacağı uyarısını yaptığı tasarıya, 150 üyeli parlamentoda 30 hayır, 84 evet oyu çıktı. Oturumun canlı yayını sırasında iktidar ile muhalefet milletvekillerinin birbirlerine bağırdığı, öfkeyle el kol hareketleri yaptığı, birbirlerini itip kaktığı, hatta birbirlerinin boğazlarına yapıştığı kavga ilgiyle izlendi. Özellikle bir kadın milletvekilinin arkadan gelip erkek muhatabının kafasına kitapla birkaç kez sert şekilde vurması gündem oldu.

PROTESTOCULARDAN İKTİDAR VEKİLLERİNE: SİZİ KÖLELER, RUSLAR

Metal bariyerler, büyük bir polis varlığı ve yakınlardaki tazyikli su hortumuyla kale benzeri korunan parlamento binasını kuşatan yaklaşık 1000 protestocu, tasarının kabul edildiğini duyunca "Köleler!", "Ruslar!" diye bağırdı. Muhalefet üyeleri ve sivil aktivistler, 15 Nisan'dan beri her gün parlamento binası önünde ve anayollarda protesto eylemleri düzenliyor.

BİLDİRİM YAPMAYANA 10 BİN DOLAR PARA CEZASI GETİRİYOR

Tartışmalı tasarı, yıllık gelir kaynaklarının yüzde 20’den fazlasını yabancı güçlerden elde eden tüzel kişiliklerin bir kütüğe kaydolmasını ve kendi durumlarını bildirmelerini öngörüyor. Geçen yılın mali durumunu her yıl ocak ayında bildirmeleri istenen kayıtlı tüzel kişiliklerin bildirimleri hakkında adalet bakanlığı soruşturma açabilecek. Bu kapsama giren ama gerekeni yapmayan tüzel kişilikler yaklaşık 10 bin dolar para cezasına çarptırılacak.

BASIN ÖRGÜTLERİNE GÖRE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE TEHDİT

Aralarında Uluslararası Basın Enstitüsü'nün de bulunduğu 18 medya ve insan hakları örgütü, 10 Mayıs'ta yayımladıkları ortak bildiride, yasa tasarısının "yetkililere bağımsız sesleri itibarsızlaştırma, baskı yapma ve sonunda susturma konusunda güçlü araç sağladığını, dolayısıyla basın özgürlüğünü ve ifade özgürlüğünü tehdit ettiğini" söyledi.

YUMURTA MI TAVUKTAN, TAVUK MU YUMURTADAN?

Gürcistan'daki Batı yanlıları, tasarıyı Avrupa ile bütünleşme yolunda mı kalınacağı yoksa Rusya ile ittifaka geri mi dönüleceğinin testi olarak görüyor. Protestocular, ABD'de çok uzun yıllardır yürürlükteki öncülüyle değil de Rusya'da 2012'de çıkarılan ve muhalif sesleri susturmaya hizmet etmekle eleştirilen yasayla kıyasladıkları tasarıya "Rus yasası" diyor.

İKTİDARA GÖRE BATI-RUSYA ÇATIŞMASININ MAŞASI OLMAMAK İÇİN

AB'den Gürcistan'a aday ülke statüsü alan Gürcü Rüyası hükümeti ise tasarının şeffaflığı teşvik etmek, yabancıların ülkeye sokmaya çalıştığı 'sözde liberal değerlerle' mücadele etmek, ülkenin egemenliğini korumak ve özellikle Batı-Rusya arasında çatışmanın maşası olmamak için gerekli olduğunu savunuyor.

KREMLİN: GÜRCİSTAN'IN İÇ İŞLERİNE KİMSE MÜDAHALE ETMESİN

Rusya yönetimi de Gürcistan tasarısına ilham vermede herhangi bir rol oynadığını reddediyor. Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov, bugünkü basın toplantısında, "Gürcistan'ın içişlerine dışarıdan açık bir müdahale görüyoruz. Bu, Gürcistan'ın iç meselesidir, biz oraya hiçbir şekilde müdahale etmek istemiyoruz" dedi. (Reuters, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar