Hakan Fidan: Suriye'nin toprak bütünlüğü korunmalı
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye'de Beşar Esad yönetiminin devrilmesi hakkında konuşuyor: "Bu süre rejim tarafından kendi halkıyla barışmak için değerlendirilmeliydi ama rejim bu fırsatı kullanmadı."
"Suriye halkı ülkelerinin geleceğini yeniden şekillendirecek" diyen Fidan, "Kapsayıcılık ilkesinden taviz verilmemeli... Hiçbir zaman intikam hedefi güdülmemeli" dedi.
"Türkiye'nin Suriye'nin yeniden inşa edilmesi için yeni idare ile birlikte çalışmaya devam edeceğini belirten Fidan, "Türkiye, Suriye'nin milli birliğine ve toprak bütünlüğüne çok büyük bir önem atfediyor" ifadelerini kullandı. Dışişleri Bakanı'nın, Türkiye'nin Suriye Demokratik Güçleri ile görüşmeyeceğini söyleyip "Suriye'nin kuzeyinde son derece meşru Kürt taraflar var ama herhangi bir PKK uzantısı meşru olarak değerlendirilemez, görüşeceğimiz bir taraf olamaz" demesi dikkat çekti.
Fidan'ın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:
"13 yıldır Suriye iniş çıkış sürecindeydi. 2016'dan bu yana Astana süreci ile gerilimi düşürdük ve savaşı dondurduk. Rejim kendi halkı ile barışma fırsatını değerlendirmedi. Cumhurbaşkanımız el uzattı ve bir çağrıda bulundu. Bu reddedildi. Rejim çok önemli konular üzerinde durmakta başarısız oldu, temel hizmetleri yerine getiremedi. Halkının yarısı yerinden edildi.
'MİLYONLARCA SURİYELİ ONURLU BİR ŞEKİLDE DÖNEBİLİR'
Milyonlarca Suriyeli ülkesinden kaçmak zorunda kaldı ancak şimdi onurlu şekilde dönebilirler. Yeni yönetim hak hukuk çerçevesinde kurulmalı, intikam aranmamalı.
'YENİ YÖNETİM TÜM HALKI BİRLEŞTİRMELİ'
Bütün ülkelerin sakin hareket etmeli, Suriye'de huzur korunmalı. Dönüşüm sürecinde sakin olmalıyız, gruplarla iletişim halinde olmalıyız. DEAŞ ve PKK ile ilgili neler olacağını takip etmeliyiz. Türkiye terör örgütleri ile savaşmaya devam edecek. Kimyasal silahlara erişim engellenmeli. Yeni yönetim tüm halkı birleştirmeli. Halkın bir arada olması ve yeni yönetimin düzgün çalışmasını istiyoruz. Suriye'de istikrar istiyoruz.
'RUSYA VE İRAN'IN ÇABALARINI TAKDİR EDİYORUZ'
Astana ülkeleri bir araya gelip gelişmeleri tartıştı. Rusya ve İran'ın yapıcı yaklaşımlarını takdir ediyoruz. Rusya ve İran'ın çabalarını takdir ediyoruz. Mısır ve Ürdün bu kıymetli ülkelere de çabaları için teşekkür ediyoruz. ABD'lilerle de iletişime geçtik.
'BİR ŞEYLERİN GERÇEKLEŞECEĞİNİ BİLİYORDUK'
Bölgesel İstikrar için yıllardır çaba içindeyiz. Aktörleri iyi tanıyor ve sorunları biliyoruz. Zorlu sorunlar bunlar, bir arada çalışmalıyız. Suriye halkı ile, sivil yapılarla çalışmalıyız. insanların zarar görmemesi için, insanlara güven vermek için bu gerekiyor.
Ne yazık ki cumhurbaşkanımız Suriye rejimine erişmeye çalışıyor ancak bu çabalar başarısız oldu. Bir şeylerin gerçekleşeceğini biliyorduk. Çünkü Suriye sorunlarını biliyorduk. Baskının nasıl arttığını biliyoruz. Güçleri bozuluyordu, bunun için bir şeyler yapmak istiyorduk ama ulaşamadık.
'HALEP'İN NASIL ÇÖKTÜĞÜNÜ BİLİYORUZ'
Öncelikle Astana sürecinden bu yana, süreç donduğundan beri rejim bu sorunları çözmek için vakit sahibiydi ancak 2016'dan bu yana rejim adrenalin ile çalışırken bu sorunlar için çalışmadı. Bu vakitlerini sorunları çözmek için kullanabilirlerdi. Zaman içinde rejimleri çürüdü. Bir kurşun bile sıkmadan Halep'in nasıl çöktüğünü anlıyoruz. Türkiye komşu ülkeler ile ve var olan hükümet de önemli, onlarla da bir arada çalışarak, yardımları yaparak, ekonomik ve lojistik olarak Suriye yeni yönetimi ile beraber çalışmak istiyoruz.
'ESAD'IN NEREDE OLDUĞUNU BİLMİYORUM'
Fidan, basın toplantısının soru cevap bölümünde, Esad'ın nerede olduğunu bilmediğini söyledi. Son günlerinde Esad'la Türkiye arasında herhangi bir temas olup olmadığı yönündeki soruya yanıtında da, Erdoğan'ın çağrılarının yanıtsız kaldığını söyledi. "Hayır onlarla görüşmedik, herhangi bir temasımız olmadı" dedi.
Fidan, "Türkiye, komşu ülkelerle birlikte Suriye'nin yeniden inşa edilmesi, sorunlarının çözülmesi için elindeki her türlü imkanı kullanarak yeni idare ile birlikte çalışmaya devam edecek" diye konuştu.
'PKK/YPG KONUSUNDA ABD İLE TEMAS HALİNDEYİZ'
Fidan, Türkiye'nin bundan sonraki süreçte ne yapacağına dair bir soruya yanıtında da "Tabii ki DAEŞ ve diğer terör örgütleri konusunda aynı derecede endişeleniyoruz. DAEŞ ve PKK'nın bu süreci kötüye kullanmamasından emin olmamak için çok dikkatli hareket ediyoruz. Amerikalı dostlarımızla temas halindeyiz. Bizim özellikle PKK/YPG konusunda ne kadar hassas olduğumuzu biliyoruz. ABD'deki yeni hükümetle temaslar halinde olacağımızı belirtmek istiyorum" dedi.
'SDG İLE GÖRÜŞMEYECEĞİZ' MESAJI
Türkiye'nin SDG ile görüşüp görüşmeyeceği sorulan Fidan, "Suriye'nin kuzeyinde son derece meşru Kürt taraflar var ama herhangi bir PKK uzantısı meşru olarak değerlendirilemez, görüşeceğimiz bir taraf olamaz" ifadelerini kullandı.
Ayrıntılar geliyor....