Hun Sen, yönetimi oğluna devrediyor: Kamboçya'yı 38 yıl yönettikten sonra 'anlayış bekliyorum' dedi

Yaklaşık 40 yıldır Kamboçya'yı demir yumrukla yöneten Hun Sen, yönetimi gelecek ay en büyük oğlu Hun Manet'e devrediyor. Devlet televizyonunda konuşan Hun, "Başbakan olarak devam etmeyeceğimi açıklarken halktan anlayış bekliyorum" dedi.

Hun Sen, yönetimi oğluna devrediyor: Kamboçya'yı 38 yıl yönettikten sonra 'anlayış bekliyorum' dedi

Artı Gerçek - Dünyanın en uzun süre iktidarda kalan liderlerinden biri olan Kamboçya Başbakanı Hun Sen, 38 yıldır liderliğini üstlendiği Kamboçya Halk Partisi'nin 23 Temmuz'da yapılan genel seçimlerde 'zafer' kazanmasının ardından yönetimi en büyük oğlu Hun Manet'e devrediyor. Bugün devlet televizyonunda özel bir yayında konuşan 70 yaşındaki lider, "Başbakan olarak devam etmeyeceğimi açıklarken halktan anlayış bekliyorum" dedi.

GELECEK AY 71 YAŞINA GİRİYOR

Eski Kızıl Kmer gerillası Hun Sen, gelecek ay 71 yaşına giriyor. Kamboçya'nın üst düzey askeri generallerinden biri olan ve babasının koruma biriminin eski başkanı oğlu Hun Manet ise pazar günü yapılan seçimlerde aday olarak ilk kez sahneye çıktı. Kamboçya'nın en üst düzey generallerinden biri olan Hun Manet, ABD'deki West Point askeri akademisinde okudu. Bristol Üniversitesi'nde ise ekonomi doktorası yaptı.

'MUM IŞIĞI'NI DA 'SÖNDÜRDÜ'

Kamboçya Halk Partisi (CPP), genel seçimlere nerdeyse tek başına girmişti. Zira kayda değer tek rakip ana muhalefetteki Mum Işığı Partisi (CP) kayıt evraklarının eksikliği gerekçe gösterilerek diskalifiye edilmişti. Mart ayında da Kamboçya Yüksek Mahkemesi, daha önce kapatılan muhalefetteki Ulusal Kurtuluş Partisi lideri Kem Sokha’yı “vatana ihanet” suçundan 27 yıl ev hapsine mahkum etmişti.

Başbakan Hun Sen, 13 Haziran'da muhalefetin seçimleri boykot etmeleri veya geçersiz oy kullanmaları için halka çağrıda bulunduğunu belirterek, ülkenin seçim yasasını değiştirme konusunda "baskı hissettiğini" söylemişti. Bu kapsamda arka arkaya iki seçimde oy kullanmayan vatandaşların sonraki seçimlerde parlamento veya yerel seçimlerde aday olmasını yasaklayan tasarı, 23 Haziran'da Ulusal Meclisten geçmişti.

HUN, SİSTEMATİK BASKI İDDİALARINI REDDEDİYOR

İnsan hakları grupları, ülkede yapılan seçimi, "bir aldatmaca olduğu gerekçesiyle" görmezden geliyor. Hun Sen, medyayı kontrolü altında tutmakla, muhalefeti sistematik baskı altında tutmakla ve ortadan kaldırmakla suçlanıyor. 1985'ten bu yana iktidarı elinde bulunduran 70 yaşındaki lider ise iddiaları reddediyor. (DIŞ HABERLER)