İngiltere: 'Putin, 30 Eylül'de referandum yapılan bölgelerin ilhakını duyurabilir'
İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 30 Eylül'de Donbass, Herson ve Zaporijya'nın resmen ilhakını açıklayabileceğini iddia etti.
Ukrayna'nın doğusunda Rusya'nın tammaına yakınını ya da büyük kısmını kontrolünde tuttuğu bölgelerde düzenlenen referanduma ilişkin açıklama yayınlayan İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 30 Eylül cuma günü Federal Meclis'e hitaben yapacağı konuşmada söz konusu bölgelerin ilhakını duyurabileceğini ileri sürdü.
Açıklamada, önümüzdeki günlerde Putin'in Donbass ( Donetk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri) Herson ve Zaporijya'da kurulan askeri idari birimlerin Rusya'ya bağlandığını ilan etmesinin 'muhtemel olduğu' belirtildi.
Daha önce de Rus basınında Putin'in tıpkı Kırım'da olduğu gibi resmi ilhak açıklamasını konuşmasında ilan edebileceği yazılmıştı.
Ukrayna yönetimine Rusya karşısında destek veren İngiltere'nin Savunma Bakanlığı açıklamasında "Rus liderler neredeyse kesinlikle herhangi bir katılım duyurusunun "özel askeri operasyonun" bir haklı çıkarma olarak görüleceğini ve çatışmaya vatansever desteği pekiştireceğini umuyorlar. Bu istek, Rusya'nın savaş alanındaki gerilemelerine ilişkin artan ülke içi farkındalık ve geçen hafta açıklanan kısmi seferberlik konusundaki önemli rahatsızlık nedeniyle muhtemelen baltalanacak." ifadelerini kullandı.
YAKLAŞIK 4 MİLYON KİŞİDEN OY KULLANMASI İSTENDİ
Haftasonu başlayan referandumların, bugün sona ermesi bekleniyor. Referandumların düzenlendiği bölgelerdeki yaklaşık 4 milyon kişiden oy kullanma merkezlerine gidip Rusya'ya bağlanmayı onaylayıp onaylamadıkları yönünde oy kullanmaları istendiği belirtiliyor. Bu bölgeler Ukrayna'nın yüzölçümünün yaklaşık yüzde 15'lik bir kısmı ve bu da Portekiz büyüklüğünde bir alana denk geliyor.
Referandumlarda ayrıca savaş nedeniyle Ukrayna'dan Rusya'ya kaçan mülteciler de Rusya'da kurulan sandıklarda oy kullanabiliyor.
Ukraynalı yetkililer oy verme işleminin silah altında olduğu gerekçesiyle meşru olmadığını savunurken ABD ve AB öncülüğündeki Batı bloğu da referandum sonuçları tanımayacağını duyurmuştu.
Donetsk ve Lugansk'da 2014'te Ukrayna ordusu ile şiddetli çatışmaların ardından Rusya yanlısı bağımsız halk cumhuriyetleri kurulmuş ve Rusya bu bölgelerin bağımsızlığını tanımıştı.