İngiltere'de genel grev: Sendikalar birleşti, 500 bine yakın kişi iş bıraktı

İngiltere‘de sendikaların yükselen enflasyon karşısında çalışanlar için ücret artışı talebiyle düzenlediği genel greve 500 bine yakın kişi katıldı. Birçok sendikanın katılımıyla gerçekleşen genel grev, son 10 yılın en kapsamlı grevi olarak tanımlanıyor.

İngiltere'de genel grev: Sendikalar birleşti, 500 bine yakın kişi iş bıraktı

Artı Gerçek - İngiltere’de yarım milyon kişi enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında maaşlarına zam talebiyle iş bırakarak, ülkedeki son on yılın en büyük grevine imza attı. Öğretmenler, devlet memurları, demiryolu ve otobüs görevlileri ile üniversite çalışanları toplu greve çıktı. 500 bine yakın kişinin katıldığı dev grevi özel kılan yönlerinden biri de bazı sendikaların tarihlerinde ilk defa, bazılarınınsa onlarca yıldır ilk kez grev kararı alması oldu.

SON 10 YILIN EN KAPSAMLI GREVİ

BBC Türkçe'de yer alan habere göre birçok sendikanın grev hareketlerini birleştirme kararıyla bugünkü dev grev, son 10 yılın en büyük ve en kapsamlı grevi.

Ulusal Eğitim Sendikası, grevin 23 bin okulu etkilediğini belirterek, okulların yüzde 85’inin kısmen veya tamamen kapanacağını duyurdu. Müze çalışanları ve Londra’da toplu taşıma hizmeti veren otobüslerin şoförleri de greve gidenler arasındaydı. Ülkede bazı sendikaların tarihlerinde ilk defa ya da onlarca yıldır ilk kez greve katıldı. Londra'da bir araya gelen yüz binlerce işçi, hükümetin grev dönemlerinde asgari hizmet verilmesi şartı getiren yasa tasarısını da protesto etti. Çalışanlar seslerini duyurmak için Parlamento meydanına yürüdü.

AZALAN ÜCRETLERE KARŞI TEK ÇARE GREV

Reuters Haber Ajansı’na konuşan Ulusal Eğitim Sendikası (National Education Union) Genel Sekreteri Mary Bousted, azalan ücretlerin çok sayıda kişinin mesleği terk etmesine yol açtığını, öğretmenlerin grev yapmaktan başka çareleri olmadığını söyledi. Üniversitelerde de akademik personelin yanı sıra yöneticiler, kütüphaneciler ve teknisyenler dahil birçok çalışan işi bırakma kararı aldı. Üniversite çalışanları Kasım'da da üç günlük grev yapmıştı. İngiltere'de enflasyon geçen yıl artmış ve Kasım ayında yüzde 11 ile son 40 yılın en yüksek düzeyine ulaşmıştı.

BAKANDAN AÇIKLAMA

İngiltere Eğitim Bakanı Gillian Keegan ise kamu sektörü çalışanlarının ücret artışı taleplerine boyun eğmenin yalnızca enflasyonu körükleyeceğini söyledi. Öte yandan bazı sektörlerdeki grevler sırasında minimum düzeyde hizmet sağlanmasını öngören yeni bir yasa tasarısı dün Avam Kamarası'nda 246’ya karşı 315 oyla kabul edildi. Tasarı, Lordlar Kamarası’nın da onayı halinde yasalaşacak. Aralarında demiryolları ve acil durum hizmetleri gibi alanlarda grevler sırasında bazı çalışanların işbaşı yapmalarını, bunu reddedenlerin işten atılabilmelerini öngören yasayı protesto etmek için grevlerin süreceği belirtildi.

GREV KARARLARI

İngiltere'de itfaiyeciler de greve gitme kararı aldı. Sendika işverenlerle anlaşma sağlanmazsa grev tarihlerini açıklayacak. Grev kararı uygulanırsa itfaiyeciler 20 yıldan sonra ilk kez greve gidecek. 6 Şubat'ta da ambulans çalışanları ve hemşireler yeniden greve gitme kararı aldı. Diğer sendikalar da grevlerin bugün ile sınırlı kalmayacağını bildirdi. Öğretmenlerin 15 ve 16 Mart tarihlerinde de işi bırakması bekleniyor. Grevin 26 bin okuldan 23 binini etkilemesi öngörülüyor. Makinistler bugünden sonra 3 Şubat'ta yeniden grevde olacak. Üniversite çalışanları, Şubat ve Mart aylarında toplam 18 gün boyunca grevde olacak. Ambulans işçileri ve hemşirelerin de Şubat ayı boyunca çeşitli günlerde greve çıkması öngörülüyor.

İngiltere'de enflasyon geçen yıl artmış ve Kasım ayında yüzde 11 ile son 40 yılın en yüksek düzeyine ulaşmıştı. (Kaynak)