İngiltere'nin en büyük konteyner limanında 30 yıl sonra ilk grev
İngiltere’nin en büyük konteyner limanı olan Felixstowe’da 1900 işçi, ücretlerine en az enflasyon oranında zam talebiyle 8 günlük greve çıktı.
İngiltere’nin en büyük konteyner limanı olan Felixstowe’da 1900 işçi greve çıktı. Ücretlerine en az enflasyon oranında zam isteyen işçilere, patron yüzde 7 teklif verdi. Teklifinenflasyon oranından düşük olması üzerine UNITE sendikası üyesi işçiler grev kararı aldı.
Ülkenin deniz taşımacılığının en az yüzde 48’ini gerçekleştiren Felixstowe limanı yöneticileri, önerdikleri yüzde 7 zam ve 500 sterlinlik tek seferlik ek ödemenin makul olduğunu iddia ederken sendika yöneticileri, enflasyonun yüzde 10,1 olduğunu ve son 3 yılda işçilerin hiç ücret zammı almadıklarını hatırlatarak, patronun teklifinin kabul edilemez olduğunu açıkladılar.
8 GÜN SÜRMESİ BEKLENİYOR
Birçok iş kolunda olduğu gibi Felixstowe limanında da işçiler 30 yıl sonra ilk kez greve çıkıyor.
Bu sabah liman önünde toplanan yüzlerce işçi, patronun tutumunun kabul edilemez olduğunu vurgulayıp, yaptıkları ağır işin karşılığını almak için mücadele edeceklerini duyurdular.
Toplam 2 bin 550 işçinin çalıştığı limanda, işçilerin büyük çoğunluğu iş bıraktı.
UNITE tarafından yapılan açıklamada, sendikaya üye olan en az 1900 işçinin işbaşı yapmadığı ve üye olmayan işçilerin de greve destek verdiği belirtilerek, sadece birkaç işçinin liman kapısından içeri girdiği açıklandı.
Avrupa’dan gelen gıda ulaşımında hemen hemen tek liman olan Felixstowe’da faaliyet yapılamaması, ülkede gıda sıkıntısına neden olabilecek düzeyde.
Bu yüzden etkili bir grevin uzun sürmeyeceği ve işverenin bir şekilde masaya oturması bekleniyor. Grevin 29 Ağustos'a kadar sürmesi beklenirken hükümetin de devreye gireceği tahmin ediliyor.
ENFLASYON ŞUBAT 1982'DEN BERİ EN YÜKSEK SEVİYEDE
İngiltere'de yıllık enflasyon yüzde 9,4’e yükselerek Şubat 1982’den bu yana en yüksek düzeye çıktı. Farklı sektörlerden kamu çalışanlarının 1970'lerdeki iş bırakma dalgasından bu yana en büyük greve hazırlandığı duyurulmuştu. Sendikalar, kamu sektörü çalışanlarına enflasyonun altında zam teklif edilmesine tepki gösteriyor.
İngiltere'nin en güçlü sendikaları arasında yer alan Demiryolu, Denizcilik ve Taşımacılık Sendikası (RMT) ve Raylı Ağ Sendikası (Network Rail) üyesi yaklaşık 45 bin çalışanın 15 Ağustos'ta başlattığı iş bırakma eylemi sürüyor.
Demir yolu çalışanları, ücretlerin enflasyonla uyumlu şekilde artırılmasını ve emeklilik haklarının iyileştirilmesini talep ediyor.