İnsan kaçakçılığında yeni rota Almanya: Türkiye'den götürülen 'ölüm tuzağı' şişme botlar Essen'de satılıyor
BBC araştırması, Manş Denizi üzerinden İngiltere'ye göçmen kaçakçılığında Almanya'nın kritik bir merkez haline geldiğini ortaya koydu. Türkiye'den götürülen 'ölüm tuzağı' botlar Essen'de 8 bin Euroya satılıyor.
Artı Gerçek- BBC'nin beş ay süren araştırması, Almanya’nın Manş Denizi üzerinden İngiltere’ye yapılan insan kaçakçılığında önemli bir bağlantı noktası olduğunu ortaya koydu. Essen'de insan kaçakçılarıyla temas kuran BBC muhabiri, motorlu şişme botlar ve can yeleklerinden oluşan bir "paket" karşılığında 15 bin euro talep edildiğini aktardı.
BBC muhabiri, Essen'de "Hamza" takma adıyla bir göçmen kılığına girerek çetenin içine sızdı. Göçmenleri İngiltere’ye ulaştırmak için şişme bot, motor, yakıt, pompa ve 60 can yeleğinden oluşan "paket" için 15 bin euro istendi. Sahte göçmen rolündeki muhabir, Essen'de bot sağlayıcısı olarak tanıtılan Ebu Sahar ile bir kafede buluştu. Sahar, "paket" malzemelerini gizli depolarda tuttuklarını ve polise karşı kedi-fare oyunu oynadıklarını anlattı.
Görüşmenin ilerleyen saatlerinde, Arapça'da "amca" anlamına gelen "el Khal" kod adlı bir şahıs da buluşmaya katıldı. Khal, Almanya'nın göç güzergahında lojistik bir üs olarak kullanıldığını belirtti. Polis baskınlarına karşı malzemeleri farklı depolara dağıttıklarını ve bazı operasyonlardan önceden haberdar olduklarını söyledi. Alman yasalarının insan kaçakçılığına dair gri alanlar sunduğunu söyleyen El Khal, görüşme sırasında, 8 bin euro karşılığında alınan şişme ile Essen'den Fransa’ya geçebileceği ikinci bir seçenek de önerdi.
'BU BOTLARLA ÖRDEK HAVUZUNA BİLE GİRİLMEZ'
BBC' haberinde Manş Denizi’ni küçük ve kalabalık botlarla geçmeye çalışan göçmenlerin hayati tehlike ile karşı karşıya kaldığına dikkat çekiliyor. Birleşmiş Milletler’e göre bu yıl, söz konusu rotada en yüksek sayıda ölüm yaşandı. 28 binden fazla göçmen, hayati risklere rağmen denizi aşarak İngiltere'ye ulaşmayı başardı.
Konuya dair görüş bildiren Ulusal Bağımsız Cankurtaran Derneği Başkanı Neil Dalton, kaçakçıların kullandığı şişme botların “ördek havuzuna bile uygun olmadığını” belirtti ve bu botlarla denize açılmanın bir "ölüm tuzağı" olduğunu vurguladı.
İNGİLTERE- ALMANYA İŞBİRLİĞİ
İngiltere hükümeti, insan kaçakçılığı çetelerine karşı Almanya’yla işbirliğini hızlandırdığını açıkladı. Ancak Almanya İçişleri Bakanlığı, İngiltere’ye göçün doğrudan Alman sınırları içinden gerçekleşmediği gerekçesiyle konuyu farklı bir perspektifte değerlendiriyor.
Fransa ve Belçika’daki baskınlarla bazı çeteler çökertildi ve 19 kişi tutuklandı. Ancak Almanya’da insan kaçakçılığına yardım etmek, teknik olarak yasadışı kabul edilmiyor. İngiltere İçişleri Bakanlığı ise Almanya’yla ortak eylem planlarının geliştirilmekte olduğunu ve çetelerin cezalandırılmasına odaklanıldığını belirtti.
TÜRKİYE ÜZERİNDEN MALZEME TEMİNİ
Kaçakçıların "Hawala" sistemiyle para transferi yaptığı ve Türkiye üzerinden malzeme temin ettiği tespit edildi. BBC'nin görüşme sırasında kaydettiği mesajlardan birinde, çetenin elindeki bot ve motor stoklarının sınırlı olduğu ancak talebin yüksek olduğu belirtiliyor.
İnsan kaçakçılığı çeteleri her yetişkinden 2 bin euro talep ederken, bot başına düşen kazançları yüz binlerce euroya ulaşabiliyor. İngiltere İçişleri Bakanı Yvette Cooper, bu çetelerin “uzun süredir cezasız kaldığını” vurgulayarak Avrupa’daki ülkelerle daha güçlü işbirliklerine ihtiyaç olduğunu söyledi. Kuzey Fransa savcısı Pasval Marconville ise Almanya'nın çetelere karşı daha aktif rol alması gerektiğini belirtti.
İngiltere İçişleri Bakanlığı Sözcüsü BBC'ye yaptığı açıklamada hükümetin insan kaçakçılığı çetelerinin kovuşturulması için aralarında Almanya'nın da bulunduğu diğer ülkelerle işbirliğini "hızla süratlendiriğini" ama "daima birlikte yapacak daha çok şey olduğunu" ifade etti.
FRANSIZ MAKAMLARINDAN DA BENZER AÇIKLAMALAR
Kuzey Fransa'dan savcı Pasval Marconville "Almanya'ya bu şişme botların kıyılarımızdaki suçlarla bağlantılı olduğunu göstermeliyiz ki, bu da onların müdahalesinin önünü açar" dedi.
Almanya İçişleri Bakanlığı ise BBC'ye işbirliğinin "çok iyi" olduğunu ve İngiltere'nin istekleri doğrultusunda Alman makamlarının harekete geçebileceğini vurguladı. (Kaynak)