Irak Seçimi: Şengal Özerk Yönetimi, YNK ve PADÊ seçim sonuçlarını kabul etmedi

Şengal Özerk Yönetim, YNK ve PADÊ, Irak Parlamentosu seçimlerini reddettiğini açıkladı.

Irak Seçimi: Şengal Özerk Yönetimi, YNK ve PADÊ seçim sonuçlarını kabul etmedi

Katılımın çok düşük olduğu Irak Parlamentosu seçim sonuçları tartışmalara da neden oldu. Resmi rakamlara göre, seçime katılım oranı yüzde 41’de kalırken Şengal Özerk Yönetimi ve PADÊ, seçim sonuçlarını tanımadıklarını belirterek Şengal seçimlerinin iptalini istedi.

Rojnews'ün derlediği haberlere göre, sonuçların açıklanması beklenirken, Şengal Özerk Yönetim ve YNK tarafından seçim hakkında açıklamalar yapıldı.

‘SONUÇLAR DEĞİŞTİRİLDİ’

YNK Yüksek Seçim Kurulu tarafından YNK Siyasi Mektebinde Hewlêr seçimleriyle ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi. YNK Hewlêr Siyasi Mektebi Üyesi Mecid Ehmed’in okuduğu açıklamada, "yasadışı yöntemlerle sonuçlara müdahale edildiğinden ötürü bu sonuçlar değiştirildi" ifadeleri kullanıldı:

"YNK’nin dört adayı da Hewlêr’de gereken oyu aldı ancak yasadışı yöntemlerle sonuçlara müdahale edildiğinden ötürü bu sonuçlar değiştirildi.

Dört seçim bölgesinde de İttifak ve diğer adayların kullandığı bazı oylar yakıldı ve oy cihazlarına müdahale edildi.

Sandıkların götürülmesi sırasında silahlı kuvvet kullanıldı. Sandıklardaki gözlemcilerimiz dışarı çıkarıldı ve uzaklaştırıldı."

YNK Seçim Kurulu, sandıkların ve oy cihazlarının merkezden çıkarılıp tekrar geri getirildiğine dair ellerinde görüntüler olduğunu da ifade etti.

‘SEÇİMİN HALK TARAFINDAN KABUL EDİLMEDİ’

Şengal Özerk Yönetim seçimler hakkındaki açıklamasında, seçimlerin meşrutiyetinin olmadığını ve yapılan seçimin halk tarafından kabul edilmediğini açıkladı:

"Öncelikle seçim sürecindeki emek ve özverilerinden dolayı üyelerimizi, yönetimimizi, gençlerimizi, şehit ailelerimizi ve güvenlik güçlerimizi selamlıyoruz. 21’inci yüzyılda tarih gerçekliğine dönerek, bölge halkı da dâhil olmak üzere Êzidîler önümüzdeki birkaç yıldaki bu sürece iyi değerlendirmelidir. Plansız hiçbir şey yapılamaz, her şeyden önce Ferman ve göçler ince bir planla yapılmış. Son üç ayda, PADÊ ve Şengal’deki Özerk Yönetim, Irak Parlamento seçimleri için büyük bir emek vererek, çalışmaları yürüttü. Bu çalışmada herkes yerini aldı ve büyük bir şevk ve güvenle çalışmayı gerçekleştirdi.

Genelde Irak, özelde de Êzidîler hiçbir şeyi değiştirmeyecek seçimlere hazır değildi. Çünkü sürekli Meclis’e gidip hiçbir şeyi değiştirmeyenlerden sıkıldı ve sandığa gitmedi. Bu kişilerin yazdığı kanun değişikliği, katliamların ve yolsuzlukların faillerini sorumlu tutmadığını, yargılamadığını, Irak ve halka hizmet etmediğini herkes biliyor. Sadece bir kandırma var o da "İnsanlar bize oy verdi, onları temsil ediyoruz" kandırmacası, yalandır. Halk bundan kaçındı sandığa gitmedi, oy kullanmadı.

Irak genelinde olduğu gibi kamplarda da askeri güçler, polis, ordu ve pêşmergeler arasında da seçimlere katılım çok düşüktü. Bu, halkın güvensizliğini gösterir ve ilke olarak halk tarafından kabul görmemiştir ve bu mesajı vermiştir, ‘Kimsenin bizim adımıza hükümet ve iktidar olmaya hakkı yoktur’. Mesajını göndermesi meşru değildir. Çünkü güç, insanları korumak için değil, halk üzerinde kullanılır.

Şu soruları soruyoruz:

*Kamplarda seçimlere çok büyük bir yüzde ile sandık başına giderken, nasıl oluyor da aynı ilin halkı, örneğin Duhok, sandık başına gitmedi. Bu, baskı ve zorlama olduğunu gösteriyor.

*Seçim zamanında sandık başında birçok kişi ismini aradı ve ismini bulamayıp, oy kullanamadı.

*Seçimin belirlendiği saatte seçim için kullanılacak araçlar zamanında devreye girmedi. Bundan kaynaklı çok sayıda insan oy kullanmadan eve geri döndü.

Göçmenlerin bir köydün başka bir köye gidip oy kullanma konusunda büyük zorluk yaşadı. Özelikle de güneydeki köylerde bu sorunlar yaşandı.

Tüm bunlar da gösteriyor, seçimlerin halk nezdinde de ciddi şüpheler var. Şengal Özerk Yönetim olarak, halkın haklarında ısrarcıyız ve mücadelemizde bir şey eksilmeyecek. Amaç ve hedefimiz halkın iradesini en üst seviyeye çıkarmak ve halkın kendi kendini yönetmek için çabalayacağız. Halkımızı siyasi hakkını düşmanın eline bırakmadan savunacağız."

PADÊ: ŞENGAL’DEKİ SEÇİMLER İPTAL EDİLSİN

Irak Parlamento seçimlerine ilişkin Ninova Seçim Komisyonu’na başvuran PADÊ, SEÇİMLERİN Şengal’de iptal edilmesini talep etti.

Seçimlere katılım oranının yüzde 41’de kalması, seçime yönelik tartışmaları başlattı. Şengal’de seçimlerin başlandığı andan itibaren yaşanan sorunlar sebebiyle, insanlar oylarını kullanmak için saatlerce beklemek zorunda kaldı, kimi seçmenler de oylarını kullanmadan eve geri döndü.

Oy kullanamak için sandık başına giden Şengalliler, kayıtları olmadığı gerekçesiyle de oy kullanamadı. Resmi listeler göre Şengal’de 83 bin kişi sandık başına giderek, oy kullandı. Ancak 83 bin kişini oy kullandığı sandıklarda 13 bin kişini oy kullandığı belirtildi. 70 bin Şengalli’nin oyu sandığına yansıtmadığı belirtildi.

PADÊ, yaşanan sorunlara ilişkin Ninova Seçim Komisyonu’na başvuruda bulundu. Başvuru dilekçesinde seçim sonuçlarının kabul edilemez olduğunu belirten PADÊ, Şengal’de seçimin iptal edilmesini istedi.

PADÊ’ın verdiği dilekçede şunlar belirtildi:

"Êzidîlerin yaşadığı kamplarda oylarını kullanmak isteyen halka sorun çıkarılıp, oylarını kullanmaları engellendi.

Bundan dolayı Êzidîler oylarını kullanamadılar. Oy kullananlara da KDP’ye oy vermeleri yönünde baskı yapıldı.

KDP Ninova’daki seçim çalışanlarını kendi kontrolüne alarak, çıkarları doğrultusunda hareket etmelerini sağladı.

Seçimlerde belirlenen oy kullanma saatlerinde ciddi teknik sorunlar yaşandı. Bundan dolayı insanlarda moral bozukluğuna neden oldu ve oylarını kullanmadan geri döndüler.

Şengal’de yaşanan olağanüstü durumlarda dolayı birçok insan köylerini boşaltmak zorunda kaldı. Şengal’in kuzeyinde kalan yurttaşlar, gidip oylarını kullanamadı.

Bu nedenlerden dolayı PADÊ olarak, Ninova Seçim Komisyonu’nun 8-10 Ekim’de Şengal’de kullanılan oyların iptalini istiyoruz."

YNK Irak parlamentosu