İran Devrim Mahkemesi, Nobel Barış Ödüllü Nergis Muhammedi'ye 15 ay daha hapis cezası verdi

İran Devrim Mahkemesi, Nobel Barış Ödüllü Nergis Muhammedi'ye 15 ay daha hapis cezası verdi
2023 Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen hapisteki İranlı insan hakları ve demokrasi aktivisti Nergis Muhammedi, 15 aylık ilave hapis cezasına çarptırıldı.

Artı Gerçek - Nobel Barış Ödülü sahibi Nergis Muhammedi'nin İran İslam Cumhuriyeti'ne karşı propaganda yaptığı iddiasıyla 15 ay ek hapis cezasına çarptırıldığı öğrenildi.

Muhammedi ailesinin Instagram paylaşımına göre kadın aktivistin katılmayı reddettiği duruşmalarda yeni ceza kararı 19 Aralık'ta alındı.

Devrim Mahkemesi'nin kararında, Muhammedi'nin cezasını çektikten sonra iki yıl süreyle yurtdışına çıkışı, siyasi ve sosyal gruplara üye olması ve cep telefonu sahibi olmasının yasaklanacağı da belirtildi.

Kararın aynı zamanda Muhammedi'yi başkent Tahran'dan sürgüne göndermesi nedeniyle yeni cezasını İran'ın başka bir eyaletinde çekmesi gerekecek.

Muhammedi'nin davanın görüldüğü devrim mahkemesini "mezbaha" diye niteleyip birçok genç hakkında idamı kararı verdiğini söyleyerek "Bu mezbahaya adımımı atmayacağım" dediği belirtildi.

12 YILI HAPİSTE GEÇTİ

Bir dizi mahkumiyet nedeniyle ömrünün 12 yılı hapishanede geçen Muhammedi'nin Mart 2021'den beri beşinci kez mahkumiyet aldığına dikkat çeken ailesi, bu durumu kınadı.

51 yaşındaki Muhammedi, halihazırda İran sistemine karşı propaganda yapmak, cezaevinde itaatsizlik etmek ve yetkililere hakaret etmek suçlarından verilen 30 aylık hapis cezasını Tahran'ın kötü şöhretli Evin Hapishanesi'nde çekiyor.

TOPLAM 31 YIL HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI

İranlı insan ve kadın hakları savunucusu, son 20 yılda pek çok kez hapse girip çıktı. 13 kez gözaltına alındı ve toplam 31 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Muhammedi, son olarak 2019'da benzin fiyatlarının artışı nedeniyle ülke çapında patlak veren protestolar sırasında hayatını kaybeden bir göstericinin anma törenine katılmasının ardından 2021'de cezaevine gönderilmişti.

Kasım başında Muhammedi, diğer mahkumlarla birlikte tıbbi bakım almalarının engellenmesi ve kadınlar için zorunlu başörtüsü uygulamasını protesto için açlık grevine başlamıştı.

'JİN, JİYAN, AZADÎ' PROTESTOLARINA ESİN KAYNAĞI

13 Eylül 2022'de Tahran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin başörtüsünü "uygunsuz" taktığı iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra ölmesiyle başlayan "Jin, jiyan, azadî" protestolarının öncü ışığına dönüşen Muhammedi, İran'da kadınlara yönelik baskıya karşı mücadelesi nedeniyle 2023 Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü. Oslo'ya ödülü almaya annelerini yıllardır göremeyen çocukları gitti.

NOBEL TÖRENİNDE HAPİSTEN KAÇIRILAN MEKTUBU OKUNDU

Paris'te sürgünde olan 17 yaşındaki ikiz çocukları Ali ve Kiana Rahmani, törende annelerinin yazdığı mektubu okudu. Mektubunda İran'ın "zalim" hükümetini kınayan Muhammedi, "Bu mesajı bir hapishanenin yüksek, soğuk duvarları arkasından yazıyorum. İran halkı azimle baskı ve otoriterliğin üstesinden gelecektir" dedi. İran'da Mahsa Amini'nin başörtüsünü "uygunsuz" taktığı iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra ölmesiyle başlayan "Jin, jiyan, azadî" protestolarına değinen Muhammedi, "İranlı gençlerin sokaklarla kamusal alanları direniş alanlarına dönüştürdüğünü" söyledi. İran hükümetinin "yıkıcı zulmüne karşı" verdiği mücadelede "en büyük ve en önemli müttefikleri" olarak nitelediği gazetecilere teşekkür edip İran toplumunun "küresel desteğe" ihtiyacı olduğunu dile getirdi. (BBC, AP, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar