İran'da yürürlüğe girmesi beklenen 'başörtüsü yasa tasarısı' durduruldu

İran'da Kürt kadın Jîna Mahsa Amini'nin başörtüsü nedeniyle gözaltına alındıktan sonra ölmesine tepki olarak düzenlenen protestoların ardından hazırlanan 'başörtüsü yasası'nın yürürlüğe girmesi durduruldu.

İran'da yürürlüğe girmesi beklenen 'başörtüsü yasa tasarısı' durduruldu

Artı Gerçek - İran'da bugünlerde yürürlüğe girmesi beklenen zorunlu başörtüsünü içeren "başörtüsü yasası" tasarısı, Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi tarafından durduruldu. İran'ın resmi haber ajansı IRNA'ya konuşan İran Meclisi Divan Heyeti Üyesi Ali Rıza Selimi, "Bu tasarı önceki hükümet (İbrahim Reisi hükümeti) tarafından gönderilmişti. Bugün Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreterliği, bu yasanın ilan sürecinin durdurulmasını talep etmiştir. Bunun yerine hükümet tarafından revize edilmiş tasarının meclise sunulacağı belirtilmiştir" dedi.

Bir süredir İran Meclisi ile Anayasayı Koruyucular Konseyi arasında görüşülen ve "Başörtüsü Yasası" olarak bilinen "aileyi desteklemek için iffet ve tesettür kültürünün teşviki" kanununun 13 Aralık'ta yürürlüğe girmesi bekleniyordu.

Reformistler yasa taslağına tepki göstermiş, hükümetin başındaki reformist siyasetçi Mesud Pezeşkiyan'dan söz konusu yasanın önüne geçilmesini istemişlerdi.

TASARININ İÇERİĞİNDE NE VAR?

Muhafazakar İbrahim Reisi hükümeti döneminde hazırlanan kanun 72 maddeden oluşurken, yasaya riayet etmeyen kadınlara 71 dolar ile yaklaşık 2 bin 350 dolar arasında değişen para cezaları verilmesi öngörülüyordu. Para cezasını 10 gün içinde ödemeyenlere, devlet daireleri ve bankalarda hizmet verilmemesi, pasaport, araç ruhsatı ve ehliyet de alamamaları öngörülüyordu. (AA)