İran'dan nükleer misilleme: Fordo'da yüzde 60 oranında uranyum zenginleştireceğiz
Artı Gerçek- İran, Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (IAEA) "Tahran'dan nükleer faaliyetleri konusunda daha fazla işbirliği" istediği son kararına misilleme olarak Fordo Yeraltı Nükleer Tesisi'nde yüzde 60 saflık oranında uranyum zenginleştirmeye karar verdiğini duyurdu.
İran halihazırda başka yerlerde yüzde 60'a varan saflıkta uranyum zenginleştiriyor. Batılı ülkelerle yapılan 2015 nükleer anlaşması, saflık oranına sınır koyarak İran'ın yüzde 3,67 oranında uranyumu zenginleştirmesine izin veriyordu.
İran, anlaşma imzalandığı zaman yüzde 20 saflığa yeni ulaşmıştı. Nükleer silah yapımında ise yaklaşık yüzde 90 saflıkta zenginleştirilmiş uranyum kullanılıyor.
Yarı resmi haber ajansı ISNA gelişmenin IAEA'nın son kararına "güçlü bir yanıt" olduğunu belirterek "İran, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na yazdığı mektupta, Fordo tesisinde uranyumun yüzde 60 saflıkta zenginleştirilmesine başladığını bildirdi" ifadelerini kullandı.
İran Öğrenciler Haber Ajansı (SNN) Tahran yönetiminin ayrıca Natanz ve Fordo nükleer tesislerinde yeni santrifüj setleri inşa edebileceğini de duyurdu.
IAEA, İRAN'I YETERSİZ İŞBİRLİĞİYLE SUÇLAMIŞTI
35 üye ülkenin bulunduğu IAEA Yönetim Kurulu perşembe günü aldığı kararda İran’da kuruma bildirilmemiş üç yerde nükleer bulguların tespit edildiğini ve söz konusu nükleer bulgulara ilişkin Tahran yönetimine yöneltilen soruların istenilen düzeyde yanıtlanmaması nedeniyle İran aleyhinde bir karar almıştı. 35 ülkeden 26'sının oyunu alan kararda, IAEA ile yeterli iş birliği yapmamakla suçlanan İran'a, "bildirilmemiş üç yerde bulunan uranyum izlerinin varlığına ilişkin derhal kabul edilebilir bir teknik açıklama sağlama" çağrısı yapılmıştı.
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan Tahran aleyhinde alınan kararın "siyasi" olduğunu ve karara karşılık vereceklerini söylemişti.
İki hafta önce İran Dışişleri Bakanlığı ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumundan bir heyetin Viyana'ya giderek, Tahran ile IAEA arasında "güçlü bir iş birliği" konusunda mutabakata vardığını hatırlatan Abdullahiyan, "Buna rağmen ABD ve üç Avrupa ülkesi, İran'a azami baskı uygulamak, iç ortamı etkilemek ve ikiyüzlü politikalarını sürdürmek için İran aleyhine bir kararı masaya yatırdı ve Ajansı bir kez daha suistimal etti" demiş, "Uluslararası hukuka ve uluslararası yükümlülüklerimize bağlı kalarak, bu gelişmelere karşılık vereceğiz ve etkin önlemler alacağız" ifadelerini kullanmıştı.
NÜKLEER ANLAŞMANIN CANLANDIRILMASI MÜZAKERELERİ AKSIYA ALINMIŞTI
Eski ABD Başkanı Donald Trump 2018 yılında ülkesini İran ile 2015'te varılan ve Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşmadan tek taraflı çekmiş, İran'da büyük ekonomik ve toplumsal sorunlara yol açan ağır yaptırımları yürürlüğe sokmuştu.
ABD'nin İran Özel Temsilcisi Robert Malley ise 14 Kasım'da Paris'te basına yaptığı açıklamada, İran ile nükleer görüşmelerin gündemde olmadığını ifade ederek, "Odak noktamız ilerlemeyen bir anlaşma değil, İran'da olup bitenler. Rejimin protestoculara karşı acımasız baskısı, İran'ın Rusya'ya silahlı insansız hava araçları satması ve rehinelerimizin kurtarılmasına odaklanıyoruz. İran'da en az üç Amerikan vatandaşı tutuklu bulunuyor ve esir takası görüşmeleri sonuçsuz kalıyor" demişti.
İran ile nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılması ve ABD'nin anlaşmaya yeniden katılmasının ele alındığı Viyana'da yapılan nükleer görüşmeler, Washington ve Tahran arasındaki uzlaşmazlık nedeniyle eylül başlarında askıya alınmıştı. (DIŞ HABERLER)
İran: Nükleer anlaşmada ABD’den yanıt aldık
AB'den İran ile nükleer anlaşma için 'acele edilmeli' çağrısı