İspanya: Brexit anlaşması imzalanmayabilir
İspanya Başbakanı Sanchez AB ve İngiltere'nin Cebelitarık'ın hukuki statüsüne ilişkin verdikleri garantinin yeterli olmadığını belirterek, 'Brexit'i veto etme tutumumuzu koruyoruz' dedi.
![İspanya: Brexit anlaşması imzalanmayabilir](https://i.artigercek.com/2/1280/720/storage/old/news/60139.jpg)
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Brexit anlaşmasının imzalanması için Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve İngiltere arasında Pazar günü Brüksel'de yapılacak olan olağanüstü toplantının Cebelitarık sorunundan dolayı ertelenebileceğini söyledi.
Resmi ziyarette bulunduğu Küba'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sanchez, "Eğer anlaşma olmazsa büyük olasılıkla Avrupa Konseyi toplantısı olmayacak." dedi. AB ve İngiltere'nin Cebelitarık'ın hukuki statüsüne ilişkin verdikleri garantinin yeterli olmadığını belirten Sanchez, "Brexit'i veto etme tutumumuzu koruyoruz." dedi.
Cebelitarık'ın İspanya için "milli bir mesele" olduğunu vurgulayan Sanchez, "Cebelitarık için talep ettiğimiz garantilere henüz sahip değiliz. Bir anlaşma olduğunu düşünmüyoruz. Mevcut durumda olduğu haliyle veto kararımız sürüyor" ifadesini kullandı.
İspanyol basınında yapılan değerlendirmelerde ise Brexit anlaşmasının onayı için 27 AB ülkesinin çoğunluğunun oyunun yeterli olacağı ancak anlaşmayla birlikte oylanacak "siyasi deklarasyon" için oybirliği gerektiği belirtildi
Brexit anlaşması taslağındaki mevcut ifadelerin yeterli olmadığını savunan İspanya hükümeti, Cebelitarık'ın statüsü ile ilgili durumun hukuki açıdan netleştirilmesini istiyor.
CEBELİTARIK'IN DURUMU VE ÖNEMİ NEDİR?
İspanya'nın güneyinde 30 bin kişinin yaşadığı 6,7 km2'lik bu yarımada İngiltere'nin denizaşırı topraklarından biri. 1704 yılında İngiliz ve Hollandalı askerlerce İspanya'dan alınan bölge 1713 Utrecht Antlaşması ile resmen Birleşik Krallığa geçti. 2006 yılından bu yana özerk olan Cebelitarık savunma, iç güvenlik ve dışişlerinde hala Birleşik Krallığa bağlı. Bazı üst düzey yetkililerin de hala İngiltere tarafından belirlendiği biliniyor.
Yalnızca 13 km genişliğinde olan Cebelitarık Boğazı'nı ve dolayısıyla Akdeniz'e tüm giriş-çıkışları kontrol eden bu kara parçası İngiltere için son derece büyük stratejik öneme sahip. Dünya ticaretinin yarısı bu boğazdan geçiyor ve İspanya tarihi, ekonomik ve stratejik gerekçelerle yarımadanın kendisine geçmesini istiyor.
İspanya tarihte birkaç defa burayı almak için kuşatma girişiminde bulundu ancak Seville ve Paris Antlaşmaları ile Cebelitarık'ın Birleşİk Krallık toprağı olduğu tekrar tekrar yinelendi.
GÜMRÜK BİRLİĞİ'NDE YER ALMIYOR
Cebelitarik'ı vergi cenneti olmakla suçlayan İspanya tütün kaçakçılığı yapıldığını söylüyor, havalimanının ortak kullanılmasını istiyor ve vergi bilgilerinin paylaşılmasını talep ediyor. Cebelitarık AB'nin Gümrük Birliği'nde bulunmuyor ayrıca AB'nin Ortak Tarım Politikası'na da dahil değil. Madrid, Brexit'te 'geçiş süreci' çerçevesinde 31 Aralık 2020 tarihine kadar Londra ile bu konuda anlaşma sağlanmasını ümit ediyor.
Diktatör Franco rejimi sırasında Cebelitarık'ı İspanyol toprağı yapmak yeniden bir devlet politikası haline geldi ve o dönemden bu yana da bu politika sürdürülüyor.
İNGİLTERE: CEBELİTARIK TARAF OLARAK MASADA YER ALSIN
Ancak Cebelitarıklılar da İspanya ile birleşmek istemiyor. 2002 yılında yapılan bir referandum ile bu öneri bölge halkı tarafından reddedildi. Cebelitarık meclisi tarafından yayınlanan deklerasyonda "Cebelitarık varolan özerklik ve hükümranlığından asla vazgeçmeyecektir. Avrupa ile komşuluk ilişkileri isteyen ülkemiz ne İspanya'nın alabileceği ne de İngiltere'nin verebileceği bir topraktır" denildi.
İspanya ise Cebelitarık konusunda İngiltere ile ikili bir anlaşmaya varmak konusunda ısrarını sürdürüyor. İngiltere ise bu tür bir müzakereyi "Cebelitarık da taraf olarak masada yer alırsa yapmayı düşünebilirim" diyor. (Kaynak: Sputnik/Euronews)