İspanya'da ayrılıkçı Katalanlara af geliyor: Sanchez güvenoyu aldı

İspanya'da Sosyalist Parti lideri Pedro Sanchez, sağcıların günlerdir süren protestolarına rağmen ayrılıkçı Katalanlar ve Bask milliyetçileri ile anlaşma yaparak parlamentodan güvenoyu aldı. Sanchez, İspanya'nın dört dilinde teşekkür etti.

İspanya'da ayrılıkçı Katalanlara af geliyor: Sanchez güvenoyu aldı

Artı Gerçek - İspanya'da 23 Temmuz'da düzenlenen genel seçimlerde net bir kazanan çıkmaması nedeniyle dört aydır devam eden siyasi çıkmaz, ayrılıkçı Katalanlara af da öngören bir formülle bugün aşıldı. Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) lideri ve mevcut Başbakan Pedro Sanchez, ayrılıkçı Katalan partisi Junts'un yanı sıra eski ETA'nın siyasi kanadıyla bağlantılı Bildu'nun da oylarıyla güvenoyu aldı. Sanchez, ikinci kez hükümet kuracak.

Sanchez'in hükümet kurabilmesi için 350 sandalyeli parlamentoda 179 oy alması gerekiyordu. Sonuç tam da böyle oldu; Sosyalist lidere 179 'evet', 171 'hayır' oyu çıktı.

Azınlık hükümetinde PSOE'nin yanına yer alacak olan sol Sumar ittifakı, hükümeti dışarıdan destekleyecek olan Katalan bağımsızlığı yanlısı Junts ve ERC, Bask partileri PNV ve EH Bildu, Galiçya'dan BNG ve Kanarya Koalisyonu vekillerinin tamamı 'evet' oyu verdi. Kökleri Franco diktatörlüğüne dayanan milliyetçi-muhafazakar Halk Partisi, aşırı sağcı Vox ve tek vekili bulunan Navarre'den ise 'hayır' oyu geldi.

SANCHEZ, İSPANYA'NIN DÖRT DİLİ İLE TEŞEKKÜR ETTİ

Sanchez, güvenoyu almasının ardından sosyal medyadan yaptığı açıklamada, İspanyolca'nın yanı sıra Katalanca, Baskça ve Galiçyaca teşekkür ederek 12.6 milyondan fazla seçmeni temsilen kendisine destek veren 199 vekile "Geriye gitmek yerine ileriye doğru gidin" mesajı verdi.

PSOE: DEMOKRASİ, GÜRÜLTÜ VE KARANLIĞA HER ZAMAN ÜSTÜN GELECEK

Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) resmi X hesabından yapılan açıklamada da, "Demokrasi her zaman gürültü ve karanlığa üstün gelecektir, ve bugün bu, yeniden gösterildi" denildi. Parti, "Yeni bir ilerici hükümet ile eşitlik ve toplumsal adalete dayalı, daha iyi bir ülkeyi inşa etmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

AVRUPALI YEŞİLLER: İSPANYA TARİHİNİN EN İLERİCİ HÜKÜMETİ

Oylamanın sonuçlanmasının ardından, Avrupa Yeşiller Partisi Eş Başkanları Mélanie Vogel ve Thomas Waitz'dan da tebrik geldi. Yazılı açıklamada, "İspanya vatandaşları temmuz ayında aşırı sağ ve aşırı sola 'No pasarán!' (Geçit yok) demişti. Ve dört ay sonra da tarihin en ilerici ve en Yeşil İspanya hükümeti göreve geldi" denildi.

Güvenoylaması öncesindeki oturuma ise milliyetçilerin itirazları ve protestoları damga vurdu. Muhafazakâr Halk Partisi ile aşırı sağcı Vox yasaya şiddetle karşı çıkarken, parlamentonun dışında da aşırı milliyetçilerin eylemleri vardı.

SANCHEZ: AF, İSPANYOLLAR ARASINDAKİ UZLAŞI İÇİN ÖNEMLİ

Sanchez, oturumun ilk gününde (dün) 1 saat 45 dakikalık bir konuşma yaparak yeni hükümetin programını anlattı. Partisinin ayrılıkçı Katalanlar için sunduğu af tasarısının "İspanya adına, İspanya'nın çıkarına ve İspanyollar arasındaki uzlaşıyı savunmak adına önemli olduğunu" vurgulayan Sanchez, "Af yasası, ışık ve stenograflar altında, tam bir şeffaflıkla onaylanacak. Bu, 1978 Anayasası'na bir saldırı değil. Tam tersine, onun gücünün ve geçerliliğinin bir başka örneği olacak" diye konuştu.

HALK PARTİSİ: BU ANLAŞMA WATERLOO'DA YAPILDI

Af yasasına şiddetle karşı çıkan muhafazakâr ve milliyetçi Halk Partisi'nin lideri Alberto Núñez Feijóo ise ayrılıkçı Katalanların 2017'deki bağımsızlık referandumu girişimi sonrasında yurtdışına kaçmak zorunda bırakılan Junts lideri Carles Puigdemont'a atıfla, "Bu güven oylaması bugün yapılmıyor, İspanya'nın dışında, Waterloo'da çoktan yapılmış bir anlaşma bu" dedi. Partinin Genel Sekreteri Cuca Gamarra da Sanchez'i, af yasasına geçmişte karşı çıkıp bugün iktidarda kalmak için kabul etmekle suçladı.

BILDU VEKİLİ'NDEN 'FRANCO AFFI'NA GÖNDERME

Güven oylaması oturumunda söz alan Bask milliyetçisi Bildu'nun vekillerinden Mertxe Aizpurua ise ayrılıkçı Halk Partisi'ni Franco'cu kökleri ile vurdu. Franco sonrası İspanya'nın diktatörlük döneminin suçlarını geride bırakan 1977 tarihli af yasası ile doğduğunu söyleyen Aizpurua, "Siz, hiçbir suç işlemeyen insanlara affa karşı çıkıyorsunuz ama Francoizm'in suçlarına ve bunları işleyenlere topyekûn dokunulmazlık getiren 1977 affını kutsuyorsunuz" dedi.

VOX VEKİLLERİ SALONU TERK ETTİ

İspanyol parlamentosu, oturum sırasında "tanıdık" anlara da sahne oldu. Bildu sözcüsünün konuşması sırasında, aşırı sağcı Vox'un 33 milletvekili salonun dışına çıktı. Vox'un lideri Santiago Abascal, dün de parti vekillerinin dışarıdaki protestolara katılmak üzere salonu terk etmesi öncesinde Sánchez'i, 'Roma'yı yakan Neron'a benzetti. Abascal, ayrılıkçı Katalanların 2017'deki bağımsızlık referandumu girişimi sonrasında kaçmak zorunda bırakılan liderleri dahil yaklaşık 1400 kişiyi kapayacak affın "anayasaya aykırı olduğunu" savunarak, kurulacak hükümeti "yasadışı" diye niteledi.

2018'den beri İspanya'da başbakanlık koltuğunda oturan Sanchez'in af tasarısı, ülkede aşırı sağcı Vox'un liderliğinde iki haftadır protesto ediliyordu. Aşırı sağcı grupların eylemlerin, güven oylaması oturumu nedeniyle PSOE binasının önünden Meclis binası çevresine taşınmıştı. (DIŞ HABERLER)