İspanya'dan Katalonya'ya tehdit

Madrid Yönetimi bağımsızlıkta ısrar edilirse Katalonya'nın özerkliğinin askıya alınabileceğini açıkladı.

İspanya'dan Katalonya'ya tehdit

MADRİD – Dün gerçekleştirilen ve yüzde 90 "evet" çıktığı açıklanan Katalonya bağımsızlık referandumuna yönelik İspanya merkezi hükümetinin tepkileri sürüyor.

İLGİLİ HABER: KATALONYA BAĞIMSIZLIĞA "EVET" DEDİ

İspanya Adalet Bakanı Rafael Catala, bağımsızlıkta ısrar edilmesi durumunda Katalonya’nın özerkliğinin askıya alınabileceğini söyledi. İspanya Anayasası’nın belli koşullarda merkezi hükümete özerk meclisleri kapatma yetkisi tanıyan 155. Maddesine atıf yapan Catala, "Anayasa'nın 155. maddesi belli. Kanunların gücünü bütünüyle kullanacağız. Görevimiz sorunları çözmek ve bazı önlemler can yakıcı olsa bile bunu yapacağız. Eğer birisi bağımsızlık ilan ederse, onlara yapamayacaklarını söylemek zorundayız" şeklinde konuştu.

"TRAVMATİK AYRILIK İSTEMİYORUZ"
Bağımsızlık referandumunun yapılması için Katalan Parlamentosu’ndan çıkarılan yasa, referandumdan "evet" çıkması durumunda 48 saat içinde bağımsızlık ilanını öngörüyor. Katalonya Özerk Bölgesi Başkanı Carles Puigdemont da referandum sonuçlarının açıklanmasından sonra yaptığı açıklamada kendilerine bağımsız devlet kurma hakkı verdiğini söylemişti. Puigdemont, bugün yaptığı açıklamda da İspanya'dan "travmatik" biçimde ayrılmak istemediklerini ancak yüzlerce kişinin yaralandığı şiddet olaylarının ardından yeni bir anlayışa ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

ALMANYA: AYRILIKÇILIK SORUNLARI ÇÖZMEZ
Referandum öncesinde sessiz kalan Avrupa ülkelerinden ilk açıklamalar da gelmeye başladı. Almanya Dışişleri Bakan Yardımcısı Michael Roth, "ayrılıkçılık hiçbir sorunu çözmez" dedi. Avrupa birliği içindeki politik sorunların şiddet yerine diyalogla çözülmesi gerektiğini belirten Roth, "Tüm AB üyeleri yasa ve demokrasinin kuralarına saygı ve bağlılık göstermeli" şeklinde konuştu.

AB’DEN ÜSTÜ KAPALI ELEŞTİRİ
Referandumla ilgili AB’den de açıklama geldi. "Şiddet hiçbir zaman politikanın aracı olmaz" diyen AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker örtülü biçimde Madrid yönetimini eleştirdi. Taraflara diyalog çağrısı yapan Juncker İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’a da sürecin anayasada güvence altına alınan temel haklara saygı göstererek aşılması gerektiği uyarısını yaptı.

BM: YAŞANAN ŞİDDET SORUŞTURULMALI
Madrid Yönetimi’ne bir eleştiri de Birleşmiş Milletler’den geldi. BM İnsan Hakları Yüksek komiseri Zeid Ra'ad Hüseyin, "Katalonya’da yaşanan şiddetin yetkililerce tarafsız ve bütünlüklü olarak soruşturulması gerektiğini" söyledi. (Artı Gerçek)

İspanya Bağımsızlık referandumu Katalonya