İsrail'de yüzlerce askerin ebeveynleri, oğullarına 'silah bırakıp eve dönme' çağrısı yaptı

İsrail'de yüzlerce askerin ebeveynleri, oğullarına 'silah bırakıp eve dönme' çağrısı yaptı
Gazze Savaşı'nın 9. ayındaki İsrail'de dini eğitim alan Yahudilere askerlikten muafiyet tasarısının parlamentoda ilerletilmesi, bardağı taşıran damla oldu. Yüzlerce muharebe askerinin ebeveyni açık mektupla oğullarına savaşmayı bırakma çağrısı yaptı.

Artı Gerçek - Hamas'ın 7 Ekim'de kaçırdığı İsraillilerin geri dönebilmesi için ateşkes anlaşmasına varılmasına yönelik rehine ailelerinin her gün düzenlediği protestoların baskısı altındaki Başbakan Benyamin Netanyahu, asker ailelerinden de darbe yedi. İsrail'in Gazze Savaşı'nda muharebelere katılan yüzlerce askerin ebeveynleri, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Genelkurmay Başkanı Herzl Halevi'ye hitaben yayımladıkları açık mektupta, oğullarına itaatsizlik çağrısı yaptı.

Dün İsrail parlamentosunun (Knesset) ultra-Ortodoks Yahudi (Haredi) erkekleri askerlikten muaf tutan yasa tasarısını onaylamasını eleştiren muharebe askerlerinin ebeveynleri, artık Gazze Savaşı'nı desteklemediklerini belirtti.

'SİLAHLARINIZI BIRAKIP EVLERİNİZE DÖNÜN'

"Askerler canını verirken böyle bir yasanın çıkması düşünülemez" tepkisini gösteren aileler, "Çocuklarımıza, savaşı hemen durdurmaları, silahlarını bırakmaları ve derhal evlerine dönmeleri gerektiğini bildiriyoruz" dedi.

'SİYASİ BEKA UĞRUNA CANLARI KORUNANLAR'

Çocuklarını kamusal yolsuzluğa kurban etmeyecekleri dile getiren aileler, "Vatandaşına ihanet eden iktidar, evlatlarımızın canlarını teslim ediyor ancak siyasi beka uğruna başkalarının canını koruyor" eleştirisini getirdi.

YASA TASARISI KAVGASI

Dün parlamentodaki ilk okumada oy çokluğuyla kabul edilen Haredilere muafiyet tanıyan zorunlu askerlik yasa tasarısı, Savunma Bakanı Gallant'ın muhalefetine rağmen 120 milletvekilinden 63'ünün oyunu aldı. Tasarının yürürlüğe girmesi için ikinci ve üçüncü okumada onaylanmak üzere Knesset'in Dışişleri ve Güvenlik Komisyonu'nda tartışılacak.

AŞIRI SAĞCILAR VE AŞIRI DİNCİLERLE ORTAK OLMANIN GEREĞİ

Çoğu dini gerekçelerle askere gitmeyi reddeden Harediler, 9 milyonluk İsrail nüfusunun yaklaşık yüzde 12'sini oluşturuyor. Haredilerin büyük çoğunluğu Batı Kudüs'teki Meaşerim Mahallesi'nde ve Tel Aviv yakınlarındaki Bney Brak kentinde yaşıyor.

İsrail'de 1 Kasım 2022 seçimlerden zaferle ayrılan Likud lideri Netanyahu'nun koalisyon ittifakında aşırı sağcı partilerin yanı sıra ultra-Ortodoks Şas ve Birleşik Tevrat Yahudilik partileri yer alıyor.

'ORDUDA DİNİMİZİN GEREKLERİNİ YERİNE GETİREMİYORUZ'

Laik Yahudilerle pek çok konuda görüş ayrılığı yaşayan ve İsrail toplumunun geri kalanına entegre olmayı reddeden Haredilerin çoğu, orduda dinlerinin gerektirdiği şekilde yaşayamayacakları gerekçesiyle askerlik yapmayı reddediyor.

Kadın ve erkekler için İsrail'de 3 yıl zorunlu askerlik hizmeti var. Harediler ise 26 yaşına kadar Tevrat Kursları'nda (Yeşiva) eğitim almaları halinde askerlikten muaf tutuluyor.

İsrail'de koalisyon hükümeti ortağı Haredi partiler, "Tevrat eğitiminin temel hak olduğu" yönünde yasayla temsil ettikleri kesimin askerlikten muaf tutulmasını yasal güvence altına almak istiyor. (Haaretz, AA, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar