İsrail'den Filistinli mahkumlara 'timsahlı hapishane' planı
İsrail hükümeti, aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in Filistinli tutukluların bulunduğu cezaevlerinin çevresine timsahlarla dolu hendekler kazılması yönündeki önerisini hayata geçirmek için yasal düzenleme yaptı
Artı Gerçek- İsrail, binlerce Filistinli mahkumun tutulduğu hapishanelerinde bir insanlık dışı uygulamayı daha hayata geçirmeye hazırlanıyor.
Çevre Koruma Bakanı Idit Silman'ın imzasıyla, aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Ben Gvir’in 'Filistinli mahkûmların tutulduğu hapishaneleri timsahlarla çevrili hendeklerle kuşatma' planının hayata geçirilmesinin önündeki en büyük engellerden biri kaldırıldı.
NİL TİMSAHI KORUMA ALTINDAKİ YABANİ HAYVAN STATÜSÜNDEN ÇIKARILDI
İsrail merkezli Kanal 7’nin haberine göre Bakan Silman, önceki gün 'dünyanın en büyük ikinci sürüngeni' olarak nitelendirilen Nil timsahını koruma altındaki yabani hayvan statüsünden çıkararak bakımı yapılan yabani hayvan kategorisine alan kararnameyi imzaladı.
Düzenleme ile birlikte, İsrail Cezaevi Servisi de dahil olmak üzere kamu kurumlarının belirli koşullar altında tesislerinde timsah bulundurabilmesinin önü açıldı.
Haberde, İsrailli yetkililerin "hendeklerin güvenlik maliyetlerini düşüreceğine ve cezaevi güvenliğini artıracağına inandığı" belirtildi
Genç bir timsahın yaklaşık 8 bin dolara, yetişkin bir timsahın ise 20 bin dolara mal olabildiği kaydedildi.
BEN GVİR, ABD'DEKİ GÖÇMEN GÖZALTI MERKEZİDEN ESİNLENDİ
İsrail’de kolluk kuvvetleri ve hapishanelerden de sorumlu olan Ben Gvir’in 'timsahlı hendek' fikrinde ABD’nin Florida eyaletindeki Everglades Parkı içerisinde yer alan ve Alligator Alcatraz (Timsah Alcatraz) olarak bilinen göçmen gözaltı merkezinden esinlendiği tahmin ediliyor. Etrafı timsahlarla çevrili olduğu için kaçışın imkânsız olduğu düşünülen merkez, eleştirilerin ardından geçen ay kapatılmıştı.
BEN GVİR GEÇEN YIL GÜNDEME GETİRMİŞTİ
Ben Gvir, 'timsahlı hendek' önerisini ilk kez geçen yıl Cezaevi Servisi Komiseri Kobi Yaakobi ile yaptığı görüşmede gündeme getirmişti. Plan, ilk aşamada Doğa ve Parklar Kurumu’nun itirazıyla karşılaşmıştı.
Kurum, timsahların yalnızca eğitim ve bilimsel araştırma amacıyla bulundurulabileceğini savunsa da plana ilişkin hazırlıklar sürmüştü.
O dönemde, Ben Gvir’in timsahları ilk etapta ülkenin güneyindeki Ketziot Hapishanesi’ne getirmeyi hedeflediği iddia edilmişti.
Ancak Silman’ın imzasına rağmen, planın uygulama safhasına geçip geçmeyeceği henüz belli değil.
10 BİNE FİLİSTİNLİ ESİR
İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim 2023’ten bu yana, Filistinli mahkûmların maruz kaldığı koşullar daha da ağırlaşmış durumda.
Verilere göre, cezaevlerinde çocuk ve kadınların da aralarında bulunduğu 9 bin 600’ü aşkın Filistinli esirin yanı sıra 3 bin 532 'idari tutuklu' bulunuyor.
105 FİLİSTİNLİ HAYATINI KAYBETTİ
İsrail İnsan Hakları için Doktorlar örgütü de Ekim 2023 ile Haziran 2026 arasında gözaltında bulunan 105 Filistinlinin hayatını kaybettiğini belirtiyor.
Uzmanlar, Ben Gvir’in planının hayata geçirilmesinin “cezaevi politikalarını daha da sertleştireceği” konusunda uyarıyor. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)