İsrail'in Gazze'ye olası kara saldırısı neye benzeyebilir?

The Guardian İsrail'in Gazze Şeridi'ne olası bir kara saldırısını mercek altına aldı. Gazete "İsrail'in çok daha büyük bir ordusu var ancak Hamas son yıllarda kent ortamından yararlanmak için adapte oldu" dedi.

İsrail'in Gazze'ye olası kara saldırısı neye benzeyebilir?

Artı Gerçek - İngiliz The Guardian gazetesi Hamas öncülüğündeki Filisitinli grupların 7 Ekim'de "Aksa Tufanı" adlı saldırısını başlatmasından ve İsrail'in buna yanıt olarak şiddetli hava saldırılarına başlamasının ardından 300 binden fazla yedek askeri görevlendiren İsrail'in Gazze Şeridi'ne yapacağı olası kara harekatını mercek altına aldı. Analizde İsrail'in askeri gücünün daha fazla olduğu ancak Hamas'ın coğrafya olarak kent savaşına daha hazırlıklı olduğu belirtildi. Hamas2ın son yıllarda tanksavar stoğunu geliştirdiği ayrıca artık insansız hava araçlarıyla saldırı yapabileceğine vurgu yapıldı. Gazete İsrail'in Gazze'nin işgaline kalkışması halinde hedefini Hamas'ı yok etmekle sınırlı tutacağı görüşünü de paylaştı.

GAZZE'DEKİ ÖNCEKİ ÇATIŞMALARDAN NE BİLİYORUZ?

İsrail ordusu ile Hamas arasındaki çatışmalar, yıllar boyunca farklı ölçeklerde başlatılan kara saldırıları ve genellikle İsraillilerin yaklaşmak için kullandığı bölgeleri ve yerleri hedef alan ağır bir yaylım ateşi ile benzer bir model izleme eğiliminde olmuştur. İsrail, Hamas'ın hükümet binaları, polis karakolları, kıyı tesisleri, eğitim tesisleri ve üst düzey yetkililerin evleri de dahil olmak üzere askeri altyapısını hedef aldığını söylediği operasyonların ilk aşamasında hava gücünü ve kara topçuları ile deniz savaş gemilerinin bombardımanını da yoğun bir şekilde kullandı. Ancak İsrail ordusunun büyüklüğü, teknolojisi, silah sistemleri ve lojistik açısından büyük bir avantaja sahipken, Hamas Gazze'nin yoğun kent ortamından yararlanmak için yıllar içinde önemli ölçüde uyum sağladı.

COĞRAFYA ÇATIŞMALARI NASIL ETKİLER?

Gazze'nin coğrafyası İsrail operasyonları için sınırlayıcı. Bu nedenle İsrail Savunma Kuvvetleri aynı yaklaşım rotalarını kullanma eğilimindedir. Gazze'nin en kuzeyinde Erez sınır kapısının yanında, Gazze Şehri'nin güneyinde Bureyc civarında, Gazze'nin merkezine bakan bir sırt hattında ve güneyde Han Yunus'un doğusunda tankların ve zırhlıların daha kolay hareket edebileceği ve ateş pozisyonu alabileceği kırsal tarım alanları var. Bir başka erişim noktası da güneyde Refah yakınlarındaki "Philadelphi Rotası".

İsrail geçmişte Gazze Şehri ile güney arasındaki iletişimi kesmek ve bölgeyi bölmek için Gazze'nin merkezine bakan mevzileri kullanmıştı. Hamas ve Gazze'deki diğer gruplar bu güzergahların İsrail güçlerinin kullanabileceği güzergahlar olduğunun farkında ve ilk savunma hatlarını geçmişte ağır çatışmalara sahne olan bu bölgelerde kuruyorlar.

Kumlu kırsal alanlar kentsel alanlara dönüştükçe arazi İsrail için daha da zorlaşıyor. Cebaliye ve Beyt Lahya gibi yerlerdeki yüksek konut blokları Gazze Şehri'ne kuzeyden yaklaşırken, ana kuzey-güney yolu Hamas'ın geçmişte savunma amaçlı kullandığı sanayi bölgeleriyle çevrili. Gazze'nin merkezinde ve Han Yunus'un doğusunda arazi daha açık olmakla birlikte, yaklaşım yolları boyunca uzanan köyler ve yüksek binalar Hamas'a siper sağlamıştır.

İSRAİLLİLER ANA ŞEHİRLERE GİRECEK Mİ?

İsrail güçleri daha önce büyük şehir merkezlerine ilerlemeye çalışırken ağır saldırılara maruz kaldı. Hamas ve diğer gruplar tanksavar mayınları ve güdümlü tanksavar füzelerine sahipler ve bunları havan ateşiyle birlikte etkili bir şekilde kullandılar. İsrail, 2014 savaşı sırasında bir yerleşim bölgesinde yaşanan çatışmada, tanksavar mayını ve makineli tüfek ateşi içeren bir pusuda 13 askerini kaybetmişti.

İsrail ordusu Filistin şehirlerinde, özellikle de İkinci İntifada sırasında Batı Şeria'da zırhla savaşma deneyimine sahip olsa da, Hamas'ın şu anda Lübnan'daki Hizbullah tarafından İsrail ana muharebe tanklarına karşı etkili bir şekilde kullanılan büyük bir Kornet tanksavar füzesi stokuna sahip olduğuna inanılıyor. Grup ayrıca Ukrayna'da yaygın olarak kullanılan türden, araçlara ve birliklere bomba atabilen mühimmat donanımlı insansız hava araçları da geliştirdi ki bu yeni bir tehdit.

HAMAS NASIL KARŞILIK VERECEK?

Hamas İsrail ordusuyla savaşma konusunda yılların deneyimine sahip ve uyum sağlayabilen etkili bir şehir gücü haline geldi. İsrail'in savaş tarzını yakından tanıyan, bazıları İbranice bilen ve İsrail ordusunu derinlemesine incelemiş deneyimli muharip liderlerden oluşan bir çekirdeğe sahip.

İsrail'in herhangi bir kara saldırısı girişiminde karşılaşacağı en büyük sorun, Hamas'ın yıllar içinde kapsamlı bir şekilde geliştirdiği ve bazı durumlarda iletişim sistemleriyle donattığı savaş tünelleri de dahil olmak üzere hazırlıklı mevzileriyle yüzleşmek zorunda kalacak olması.

Hamas'ın tünel ağları bir zamanlar ilkelken, mühendisleri artık komuta merkezi olarak kullanmak ve savaşçıları buradan konuşlandırmak için sertleştirilmiş ve iyi gizlenmiş yeraltı mevzileri inşa etme konusunda hatırı sayılır bir deneyime sahip. Ve İsrail bir zamanlar Gazze üzerinde açık bir gözetleme avantajına sahipken, Hamas'ın edindiği ucuz ve kolay erişilebilir sivil insansız hava araçları oyun alanını eşitledi ve İsrail'in yaklaşma hatlarını gözlemlemelerine olanak sağladı.

İSRAİL GAZZE'Yİ YENİDEN FETHEDEBİLİR Mİ?

Cumartesi günkü saldırıdan sonra İsrail muhtemelen askeri kapasiteye ve bu yönde bir isteğe sahip olsa da, bunun bedelinin hem İsrail ordusu hem Filistinli siviller için ağır olur ayrıca bölgede tutulan İsrailli rehineler için risk yaratır. Gazze'nin tamamen yeniden işgali son derece zorlu ve muhtemelen İsrail'in uzun vadede yönetme kapasitesinin ötesinde olacaktır. Bu da İsrail'in tam bir işgale gitmesi halinde hedefinin Hamas'ın kapsamlı bir yenilgiye uğratılması olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu göstermekte. (KAYNAK)