İsrailli Tarihçi: İki devletli çözüm için çok geç. Filistin'i halk direnişi kurtarır

Filistin'de etnik temizlik yapıldığı itirafıyla tanınan İsrailli Tarihçi: 'Trump Kudüs kararıyla tabuda son çivi çakıldı'

İsrailli Tarihçi: İki devletli çözüm için çok geç. Filistin'i halk direnişi kurtarır

HABER MERKEZİ- Türkiye tarafından düzenlenen 'Balfour Deklarasyonu’nun 100. yılı ve tarihsel sorumluluklar( başlıklı konferansa konuşmacı olarak katılan İsrailli tarihçi Ilan Ilan Pappe, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan eden çıkışıyla iki devletli çözüm yaklaşımının "tabutuna son çivinin çakıldığını" söyledi.

Gazete Duvar'dan Balkan Talu'ya konuşan Pappe, artık iki halkın bir arada yaşayabileceği yeni bir strateji düşünülmesi gerekir diyerek, "Eskiden olduğu gibi silahlı eylemler olacaksa bu sadece İsrail’in eline koz verir ama bir halk direnişi gerçekleşebilirse yol alabilirler" ifadesini kullandı.

'SİYONİZM YERLEŞİMCİ SÖMÜRGE HAREKETİ'

Siyonizmi, 'bir yerleşimci sömürge hareketi olarak tanımlayan Illan Pape, "Kurucuları, kendilerine hem yeni bir ev hem de bir anavatan/devlet kurmak isteyen Avrupalı Yahudilerdir. Genel sorunları yeni devlet kurmak kurmak için halihazırda başka insanların yaşadığı toprakları seçmiş olmaları. Bu tercihlerinin sonucu Filistin’in yerli halkı için pek iyi olmadı. Aynı ilk yerleşimci Amerikalıların yerlilere yaptığı gibi Siyonistler de Filistinlilere benzer biçimde bir soykırım uyguladılar." dedi.

'HALK SÜRGÜN EDİLDİ'

Siyonizmi, 'bir yerleşimci sömürge anlayışı' olarak tanımlayan Pape, "Filistin topraklarının yüzde 80’i ilhak ve Filistinli nüfusun yarısı sürgün edildi. Öte yandan hedeflenen etnik temizlik tamamlanamamıştı. Filistinliler toprakların çok büyük bir bölümünde hâlâ kontrol sahibiydi, ciddi sayıda bir Filistinli nüfus bu topraklarda yaşamaya devam ediyordu. 1948’den sonra sürekli olarak, binlerce, milyonlarca insanı sürmeye devam edemezlerdi. Bu sefer de ikinci aşamada sertlik politikaları uyguladılar." sözleriyle İsrail'in ilk dönem Filistin politikalarını eleştirdi.

'YENİ TARTIŞMALARA ŞANS VERİLMELİ'

Kudus için iki devletli çözüm önerilerinin artık geçmişte kaldığını dile getiren Pape, "Trump, Kudüs çıkışıyla iki devletli çözümün tabutuna son çiviyi de çaktı. İki devletli çözüm önerisinin en önemli özelliği ABD’nin bu çözümde pazarlık yapan, kolaylaştırıcı olan tek güç olmasıydı. Trump, çok açık bir biçimde pazarlık yapmaya niyeti olmadığını ilan etmiş oldu. Bu açıklamanın tek iyi tarafı artık geçerliliğini kaybetmiş olan tek devlet veya iki devletli çözüm gibi tartışmalarının rafa kaldırılıp başka yaklaşımları tartışma şansı vermesi." değerlendirmesinde bulundu.

'FİLİSTİN'E HAKSIZLIK YAPILIYOR'

'Filistinlilere anavatanlarının sadece yüzde 20’sini veren bir çözüm zaten adil olamaz" diyen Pape sözlerini şöyle sürdürdü: "Tek devlete dayanan ama herkes için demokratik olan iki uluslu bir model dikkate alınabilir. Var olan gerçeklikte işlevsel olabilecek tek seçenek budur. Araplara doğal kaynaklara ulaşımda daha adil bir pay da verilmelidir" dedi.

'BAŞKA ÖRGÜTLER ÇIKABİLİR'

Süreçte HAMAS VE FKÖ dışında yeni oluşumların ortaya çıkabileceği değerlendirmesinde bulunan Pape, "Yeni oluşumun farklı renklere sahip bir FKÖ olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

'ÜÇÜNCÜ İNTİFADA ŞANS OLABİLİR'

İsrailli tarihçi, sözlerini Filistin'de yeni bir başkaldırının işlevsel rol oynayabileceğini dile getirdi. Pape sözlerini şöyle noktaladı: "Eskiden olduğu gibi silahlı eylemler olacaksa bu sadece İsrail’in eline koz verir ama bir halk direnişi gerçekleşebilirse yol alabilirler. Bu şekilde uluslararası topluma da seslenebilir."

israil filistin hamas Kudüs intifada