İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom: Türkiye'ye taahhütlerimizi yerine getireceğiz

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom: Türkiye'ye taahhütlerimizi yerine getireceğiz
İsveç'in yeni Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom, NATO üyeliği konusunda Türkiye'ye verdikleri sözleri tutacaklarını söyledi. Billstrom, PKK için "tepeden tırnağa terörist" derken, Ankara'nın iade talepleri konusunda ifade özgürlüğü vurgusu yaptı.

Artı Gerçek - Rusya'nın Ukrayna'daki işgali sonrası geleneksel tarafsızlık politikasını değiştirerek NATO'ya üye olma kararı alan ve Türkiye'nin 'terör şüphelilerinin iadesi' konusundaki şartlı vetosuyla karşı karşıya kalan İsveç'te yeni hükümetten "Ankara'nın endişelerini gidereceğiz" açıklaması geldi.

İsveç'in yeni Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom, Türkiye'nin itirazlarının aşılması taahhüdüne bağlı olduklarını söyledi. Billstrom bununla birlikte, ifade özgürlüğü yaptı ve iade süreçlerinin İsveç anayasasıyla uyumlu şekilde işleyeceğini belirtti.

Fransız haber ajansı AFP ile bir söyleşi gerçekleştiren Billstrom, haziran ayında Madrid'de düzenlenen NATO liderler zirvesinde Finlandiya, İsveç ve Türkiye'nin imzaladığı üçlü anlaşmaya uyacaklarını söyledi. İsveç Dışişleri Bakanı, "Memorandumu ve maddelerini yerine getirebileceğiz. Bundan epey eminim” dedi.

'PKK TEPEDEN TIRNAĞA TERÖRİST'

İsveç'in PKK'yi terör örgütü olarak gören Türkiye ve Avrupa Birliği'nin yaklaşımlarını desteklediğini söyleyen Billstrom, PKK için "tepeden tırnağa terörist" tanımı yaparak ülkesinin "Türkiye'nin güvenlik endişelerine saygı duyduğunu" belirtti.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ VURGUSU

Göreve geçen hafta gelen İsveç Dışişleri Bakanı bununla birlikte, "İfade özgürlüğü konusunda bir denge sağlamak lazım" vurgusu yaptı. Billstrom, Stockholm hükümetinin NATO üyeliği için Türkiye'ye verilen sözleri yerine getireceğini ama bunun "yasal açıdan güvenli bir şekilde, anayasaya uygun biçimde yapılması gerektiğini" vurguladı.

Türkiye ile "pozitif bir diyalog içinde olduklarını" söyleyen Billstrom, kendisinin ve yeni Başbakan Ulf Kristersson'un kısa süre içinde Ankara'yı ziyaret edeceğine de dikkat çekti. Billstrom, Ankara'nın endişelerinin Finlandiya'dan çok kendileriyle ilgili olduğunu vurgulaması hakkında da, Helsinki hükümetinin NATO üyeliğinde tek başına ilerlemesi ihtimali görmediğini söyledi.

İSVEÇ'TE İADE SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?

İsveç ve Finlandiya, Türkiye ile yapılan anlaşma uyarınca Ankara'nın 'terör şüphelilerinin' sınırdışı veua iade edilmesi yönündeki endişelerini ele almayı kabul etti. Bununla birlikte, Stockholm'den yapılan açıklamalarda taleplerin ülkenin kendi yasaları, insan hakları ve Suçluların İadesi Hakkındaki Avrupa Sözleşmesi kapsamında inceleneceği vurgulandı.

İsveç'te eğer bir şüpheli iadesine itiraz ederse, bu başvurunun Yüksek Mahkeme tarafından incelenmesi gerekiyor. Mahkeme, gerekli gördüğü takdirde hükümetin iade kararını engelleyebiliyor.

İsveç ağustos ayında Madrid anlaşması sonrasında Türkiye'ye bir kişiyi iade etmişti. Ancak bu iadenin terör değil dolandırıcılık suçlaması kapsamında yapıldığı belirtilmişti. İsveçli yetkililer, eylül ayında da Suriye'nin kuzeyindeki harekâtlar nedeniyle Türkiye'ye uygulanan askeri ihracat kısıtlamalarını kaldırmıştı.

Türkiye Madrid'de imzalanan mutabakatla İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelikleri konusundaki şartlı vetosunu geri çekmiş görünse de, bu üyeliklerin gerçekleşmesi için gereken Meclis onayı henüz verilmedi. Türkiye’nin koşulları arasında “terör örgütlerine desteğin sonlandırılması, Türkiye'ye yönelik silah ihracat kısıtlamalarının kaldırılması ve iade taleplerinin karşılanması” bulunuyordu. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar