İsveç'te 'terör örgütü üyeliği' tanımı için yeni yasa

İsveç'te 2017'deki Stockholm saldırısının ardından 'terör örgütü üyeliği' tanımı konusunda gündeme gelen yeni yasanın 1 Haziran'da yürürlüğe girmesi bekleniyor.

İsveç'te 'terör örgütü üyeliği' tanımı için yeni yasa

Artı Gerçek - Türkiye'nin NATO üyeliğine onay vermek için terörle mücadele yasalarını sıkılaştırmasını talep ettiği İsveç'te, terör örgütlerine üyelik konusunda yeni bir yasa tasarısı hazırlandı. 1 Haziran'da yürürlüğe girmesi beklenen yasa ile terör örgütlerine katılımın tanımı sıkılaştırılıyor.

İsveç devlet televizyonu SVT'nin haberine göre, yeni yasanın hazırlanmasına, 2017'de Stockholm'de yayaların üzerine kamyon sürülerek düzenlenen ve dört kişinin ölümüne yol açan saldırı sonrasında başlanmıştı. Ancak hazırlanan metindeki "terör örgütü üyeliği" tanımının toplanma özgürlüğünün korunmasını ihlal etmesi gerekçesiyle, yasama konseyi yasayı reddetmişti. İsveç parlamentosu Riksdag, bu nedenle toplanma özgürlüğü konusundaki düzenlemeleri geçen sonbaharda değiştirmişti.

UÇAK BİLETİ ÖRNEĞİ

Yeni yasayı basın toplantısıyla duyuran İsveç Adalet Bakanı Gunnar Strommer, bugüne dek hakkında belirli bir terör eylemiyle bağlantısı tespit edilemeyen kişilerin kovuşturulmasının zor olduğunu, yeni yasanın ise "her tür katılımı" kapsadığını söyleyerek "Çok geniş kapsamlı bir suç tanımından söz ediyoruz" dedi. Strömmer, "bir terör örgütünün faaliyetlerine katılmak üzere seyahat eden bir başkası için uçak bileti satın almayı" örnek gösterdi.

'KURAN YAKMA EYLEMLERİ SONRASINDA İHTİYAÇ VAR' AÇIKLAMASI

Strommer, 2017'deki Stockholm saldırısının ülkenin daha sıkı yasalara ihtiyaç duyduğunu gösterdiğini, Danimarkalı ırkçı siyasetçi Rasmus Paludan'ın Kuran yakması sonrasında da ülkenin 'meşru bir hedef' olarak görülmesi nedeniyle tehdit seviyesinin arttığını söyledi. Strommer, 'terör örgütü üyeliği' tanımı için "Daha açık ve güçlü bir söyleme ihtiyacımız var" diye konuştu.

İsveç Adalet Bakanı bununla birlikte, yeni yasanın gösteri özgürlüğünü etkilemeyeceğini söyledi. Strommer, Türkiye ile İsveç arasında gerilim konusu olan PKK bayrağının da yasaklanmayacağını belirterek, "Farklı bir fikri ifade edilmesi adına bir bayrak sallamak suç haline getirilmeyecek" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)