İsviçre'de hükümet çözemedi, yarışma açıldı: Göllerdeki tonlarca mühimmatı çıkarmak için 'Zihni Sinir' aranıyor
İsviçre'de ordunun yıllarca göllere attığı tonlarca eski mühimmatın nasıl çıkarılacağı konusu ulusal yarışmaya taşındı. Savunma Bakanlığı, üç en iyi fikrin sahibine 50 bin frank ödül verecek.
Artı Gerçek - İsviçre'nin kartpostalları süsleyen ancak yıllardır ordu tarafından "mühimmat çöplüğü" olarak kullanılan göllerinin silahlardan nasıl temizleneceği konusunda bir fikir geliştirebilenlere ödül verileceği açıklandı. İsviçre Savunma Bakanlığı, ülkenin göllerindeki tonlarca mühimmatın çıkarılması konusunda en iyi üç fikri geliştiren kişilere 50 bin İsviçre frangı verileceğini duyurdu.
Buna göre, mühimmatın güvenli bir biçimde ve çevreye en az zararı verecek biçimde çıkarılması için açılan yarışmanın kazananları, 50 bin franklık ödülü paylaşacak. Başvurular Şubat 2025'e kadar alınacak ve uzmanlardan oluşan bir panel tarafından değerlendirilecek. Üç kazananın ismi de, nisan ayonda açıklanacak.
Hükümetten yapılan duyuruda, kazanacak olan önerilerin derhal hayata geçirilmeye başlanmayacağı ama araştırma projeleri için temel oluşturacağı da belirtildi. Mühimmatı temizleme operasyonunun ise milyarlarca franga mal olması bekleniyor. Mühimmatı göllerden çıkarma operasyonunun uzun sürmesi de bekleniyor.
HANGİ GÖLDE NE KADAR SİLAH VAR?
İsviçre ordusu yıllar boyunca, ülkenin turistik göllerini eski mühimmatın atık alanı gibi kullandı. Bu uygulamanın sebebi, mühimmattan bu şekilde kurtulmanın güvenli olduğu yönünde askeri uzmanlar ve jeologlardan alınan görüştü. Yıllar içinde, Luzern, Neuchatel, Thun ve Brienz gibi doğal güzellikleriyle ünlü göllerin dibinde tonlarca mühimmat birikti.
Alplerin arasındaki gölleri gezmeye gidenler pek farkına varmasa da, Luzern Gölü'nde 3 bin 300 ton, İsviçre Hava Kuvvetleri'nin bombardıman tatbikatlarında kullandığı Neuchatel Gölü'nde de 4 bin 500 ton mühimmatın bulunduğu belirtiliyor. Bunların bazıları suyun 150 ila 220 metre derinliğinde olsa da, Neuchatel Gölü'nde sadece altı-yedi metre derinlikte silahlar görülebiliyor.
BBC News'un haberine göre, İsviçrelilerin bu durumu yıllardır bilmesine rağmen, son dönemde güvenlikle ilgili endişeler daha sık dillendirilmeye başlandı. (DIŞ HABERLER)