İsviçre'de Rusya'sız Ukrayna barış konferansı: Çin katılmayacağını açıkladı
Artı Gerçek - Çin Dışişleri Bakanlığı, Pekin'in gelecek ay İsviçre'de düzenlenecek Ukrayna barış konferansına katılmayacağını, çünkü hem Ukrayna hem de Rusya'nın katılması dahil olmak üzere beklentilerinin karşılanmadığını söyledi.
İsviçre, haziran ayı ortasında toplanacak konferansa dünyanın farklı yerlerinden geniş tabanlı katılım beklediğini, bunun Ukrayna'da barış sürecine zemin hazırlamasını umduğunu söyledi, ama savaşan iki taraftan birini, Rusya'yı davet etmedi. Moskova, Rus katılımı olmadan görüşmelerin "saçma ve anlamsız" olacağını belirtti.
'ULUSLARARASI TOPLUMUN BEKLENTİLERİNİ KARŞILAMIYOR'
Rusya'nın stratejik ortağı Çin'de Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, "Toplantıya ilişkin düzenlemeler hâlâ Çin'in isteklerini ve uluslararası toplumun genel beklentilerini karşılamaktan çok uzak, bu da Çin'in katılımını zorlaştırıyor" diyerek ekledi:
"Çin, uluslararası bir barış konferansının hem Rusya hem de Ukrayna tarafından tanınması, tüm tarafların eşit katılımıyla desteklenmesi ve tüm barış önerilerinin adil ve eşit şekilde tartışılması gerektiğinde her zaman ısrar etti. Aksi takdirde barışın yeniden tesis edilmesinde önemli bir rol oynaması zor olacaktır."
Mao, Çin'in barışı ve diyaloğu kendi yöntemiyle teşvik etmeye, tüm taraflarla iletişimi sürdürmeye ve Ukrayna ihtilafına siyasi çözüm bulmak için ortaklaşa çalışmaya devam edeceğini belirtti.
RUSYA'YA GÖRE ÇİN KONFERANS DÜZENLEMELİ
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ,dünkü açıklamasında, Çin'in Rusya ve Ukrayna'nın da katılacağı bir barış konferansı düzenleyebileceğini öne sürdü.
PUTİN: ZELENSKİY RUSYA'YA ULUSLARARASI BASKI PEŞİNDE
Bu ay Çin'i ziyaret ederek Devlet Başkanı Şi Cinping'le görüşen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in Rusya'nın tamamen çekilmesi talebine daha geniş bir grup ülkenin desteğini kazanmak için İsviçre görüşmelerini kullanabileceğini öngördü. Çin'in Ukrayna krizinin barışçı çözümüne yönelik planına destek verdiğini söyleyen Putin, Pekin'in krizin arkasında ne olduğunu tam olarak anladığını belirtti.
RUSYA'NIN ALDIĞI HER YERDEN ÇEKİLMESİ VE YARGILANMASI TALEBİ
Zelenskiy'in 10 maddelik 'barış formülü', Moskova'nın Kiev'in kendisine ait olduğunu iddia ettiği tüm topraklardan çekilmesi ve iddia edilen savaş suçlarından dolayı Rus yetkilileri yargılayacak bir mahkeme kurulmasını öngörüyor. Putin yönetimi, bu girişimi "gerçeklikten kopuk" diye niteleyerek reddetti.
Pekin, bir yıldan uzun süre önce savaşı sona erdirmeye yönelik genel ilkeleri belirleyen 12 maddelik bir belge sundu. Yakın zamanda Çin ile Brezilya, Rusya-Ukrayna barış görüşmeleri yapılması çağrısında bulunan ortak bir bildiri imzaladı.
ABD'DEN ÇİN'E BASKI
Şubat 2022'de Ukrayna'ya girmesinden beri Rusya'ya silah ve mühimmat sağlamaktan kaçınan Çin, Rusya'nın askeri sanayini destekleyen çift kullanımlı ürünlerin ve kritik bileşenlerin ihracatını engellemesine yönelik ABD'nin yoğun baskısı altında. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bunu "Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana Avrupa güvenliğine yönelik en büyük tehdit" olarak tasvir etti. Pekin ise çift kullanımlı ihracatın denetime tabi olduğu ve Rusya ile normal ticari ilişkiler yürütüldüğü konusunda ısrarcı.
KİM KATILACAK?
15-16 Haziran'da İsviçre'nin Luzern şehri yakınlarındaki Burgenstock Resort'ta yapılacak konferansa G7, G20, AB ve BRICS üyeleri dahil 160'tan fazla ülke davet edildi. Ancak BRICS ülkelerinin çoğu katılmayacağını belirtti.
Zelenskiy, bu haftaki açıklamasında, konferansa ABD adına Başkan Joe Biden'ın katılmasını talep etti. Ancak Biden'ın artık kasımdaki başkanlık seçimlerine odaklanması beklenirken, Washington kimi göndereceğini doğrulamadı. (Dış Haberler)