Johnson, AB'ye imzasız 'Brexit'i erteleme' mektubu gönderdi

Muhalefet milletvekilleri, Başbakan Johnson'ın Parlamento'nun erteleme kararını alt etmeye çalışması halinde, kendisini mahkemede bulabileceğini söylüyor.

Johnson, AB'ye imzasız 'Brexit'i erteleme' mektubu gönderdi

İngiltere Parlamentosu'nun dün yapılan oylamayla bir kez daha Avrupa Birliği'nden, Brexit'in (İngiltere'nin AB'den çıkışı) ertelenmesini talep etmesi üzerine Başbakan Boris Johnson Brüksel'e mecburi olarak erteleme talebi mektubu gönderdi ancak mektubun sonuna imzasını eklemedi.

Johnson'ın AB'ye kendi imzasını taşıyan ve Brexit'i ertelemenin hata olacağına inandığını yazdığı başka bir mektup daha gönderdiği ortaya çıktı.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk erteleme talebini aldıklarını, AB liderleriyle talebe verilecek cevabı görüşeceğini belirtti.

İngiltere Başbakanı Johnson, AB ile vardığı Brexit anlaşmasının Parlamento tarafından kabul edilmesini ve belirlenmiş olan 31 Ekim tarihinde Brexit'in gerçekleşmesini istiyor.

Dün Johnson'ın AB'den çıkış anlaşmasını oylamak üzere toplanan parlamento bir son dakika hamlesi yaparak, verilen bir önergeyle oylamayı engelleyip AB'den yeni bir uzatma talep etti.

İktidardaki Muhafazakar Parti'den ihraç edilen milletvekillerinden Oliver Letwin'in önergesi, Johnson'ın AB'yle vardığı anlaşmanın, uygulanmasına yönelik ilgili tüm yasa tasarılarının Parlamento'dan geçmesine dek, oylanmamasını öngörüyordu.

İngiltere Parlamentosu, önergeyi 306'ya karşı 322 oyla kabul etti. Bu da Johnson'ı yasal olarak AB'den erteleme talep etmeye mecbur kıldı.

Muhalefet milletvekilleri, Başbakan Johnson'ın Parlamento'nun erteleme kararını alt etmeye çalışması halinde, kendisini mahkemede bulabileceğini söylüyor.

Başbakan Johnson geçen ay AB'den uzatma isteme konusunda "Bir çukurun dibinde ölürüm daha iyi" demişti.

Johnson ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, 17 Ekim'de Londra ve Brüksel'in yeni bir Brexit anlaşması üzerinde mutabakata vardıklarını açıklamıştı.

İMZASIZ MEKTUP

Parlamentodaki oylamayı erteyeleyen önergenin kabulünden birkaç saat sonra, Başbakan Johnson diplomatlarından AB'ye erteleme mektubunu göndermelerini istedi ancak mektubun altına imzasını atmadı.

BBC politika editörü Laura Kuenssberg, AB'ye üç mektup gönderilmesinin "tartışmalı" olduğu yorumunda bulundu ve bunun "Johnson'ın Parlamento'nun kararını alt etmeye çalışması" olarak yorumlanabileceğine dikkat çekti. Kuenssberg, bu durumun Johnson'a dava açılmasına neden olabileceğini de belirtti.

Johnson'ın mektupları göndermeden önce de Avrupalı liderleri arayarak, erteleme talep eden mektubun kendisinin değil parlamentonun mektubu olduğunu söylediği aktarıldı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, AB'nin Brexit sürecinden sıkıldığını, İngiltere halkının da 'anlaşma yapılmışken sürecin neden yeniden ertelenmek istenmesini anlamakta zorlandığını' savundu.

İngiliz Guardian gazetesine konuşan üst düzey AB yetkilileri, Johnson'ın erteleme talebini içeren mektubunu göndermesi halinde, AB'nin Brexit'i yine erteleyeceğini söylemişti.

İngiltere dışındaki 27 AB ülkesinin büyükelçileri bugün bir araya gelerek son gelişmeleri değerlendirecek.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ofisinden yapılan açıklamada ise "Brexit'in yeniden ertelenmesi kimsenin çıkarına değildir" denildi. (BBC Türkçe)

mektup Johnson gönderdi