Kathimerini: ABD ve Almanya, Türkiye'yle Yunanistan'ı diyaloğa zorluyor
Kathimerini'ye göre Türkiye blöf yapmıyorsa ve meseleler gerilimi azaltmaya doğru gidiyorsa, sırada dışişleri bakanları düzeyinde bir toplantı olabilir.
ARTI GERÇEK - Yunanistan'da yayımlanan Kathimerini gazetesinde bugün yer alan analizde, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Almanya'nın, Doğu Akdeniz kriziyle ilgili olarak Türkiye'yle Yunanistan'ı diyaloğa zorladını yazdı. Gazete, Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in üç gün içerisinde ikinci kez Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'le görüştüğünü ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun iki tarafın askeri güç kullanmadan "ancak uluslararası anlaşmazlıkların normal çözüm mekanizmaları yoluyla" çözmesi gerektiğini söylediğini hatırlattı.
Kathimerini'de bugün yayımlanan haber şöyle:
Gelecek hafta düzenlenecek Avrupa Birliği liderler zirvesi öncesinde, Yunanistan ve Türkiye, ABD ve Almanya tarafından diyaloğa zorlanıyor.
Özellikle Almanya Başbakanı Angela Merkel, Doğu Akdeniz'deki son gelişmelerin tartışılacağı önemli zirve öncesinde iki ülkenin diyaloğa girmesini istiyor.
Merkel salı günü Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis ile telefonda görüştü ve haberlere göre diyaloğun ancak Ankara'nın provokasyonları durdurması ve gerginliği azaltmak için gerçekçi adımlar atması halinde başlayabileceği şeklindeki tutarlı tutumunu sürdürdü. Miçotakis, Merkel'le üç gün içinde yaptığı ikinci görüşmede, gerilimi azaltma amacıyla Oruç Reis araştırma gemisinin geçen cumartesi günü bölgeden ayrılmasının yapay bir hareket olmaması ve Ankara’nın sadece AB yaptırımlarından kaçınması için yapılmamış olması gerektiğini vurguladı.
Atina'nın, ağustos ayında Berlin'de olduğu gibi, hükümet danışmanları düzeyinde istikşafi görüşmelere yöneldiği bildiriliyor. Buradaki düşünce şu ki, eğer Türkiye blöf yapmıyorsa ve meseleler gerilimi azaltmaya doğru gidiyorsa, sırada dışişleri bakanları düzeyinde bir toplantı olabilir.
Bu arada, Atina ve Ankara'ya bir öğüt veriyor gibi görülen ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo salı günü, Doğu Akdeniz'de süre gelen enerji ve deniz hakları anlaşmazlığına müdahil olan herkesi bölgedeki "gerilimi azaltmaya" ve "askeri ayak izini" azaltmaya çağırdı. France Inter radyosuna verdiği röportajda Pompeo, tüm tarafların farklılıklarını uluslararası sözleşmelere göre, askeri güç kullanmadan "ancak uluslararası anlaşmazlıkların normal çözüm mekanizmaları yoluyla" çözmesi gerektiğini söyledi.
Miçotakis salı günü erken saatlerde, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin bu krizden çıkmak için ilk cesaret verici adımını sürdürmek için zirvenin öncesinde ve sonrasında hâlâ zamanı olduğunu" söyledi.
Miçotakis "Ege ve Akdeniz'deki gerilimi azaltma süreci, süreklilik ve tutarlılığa sahip olmalı" dedi. Miçotakis ayrıca Yunanistan'ın Türkiye ile doğrudan istikşafi görüşmelere hazır olduğunu, ancak bunun yalnızca büyük görüş ayrılığı yaşadıkları, deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasıyla ilgili olduğunu söyledi.