Kıbrıs'ta FIP salgını: Kedi ölümlerine karşı Covid-19 hapı devrede

Kıbrıs'ta FIP salgını: Kedi ölümlerine karşı Covid-19 hapı devrede
Kıbrıs'ta son aylarda binlerce kedinin ölümüne sebep olan Koronavirüs varyantına karşı mücadelede insanlar için üretilen anti-Covid hapları kullanılmaya başlandı. Sağlık Bakanlığı toplamda 2 bin kutu ilacın veterinerlere dağıtılacağını duyurdu.

Artı Gerçek - Kıbrıs'ta veterinerler, binlerce kedinin ölümüne neden olan ölümcül kedi koronavirüsü türünün (FIP) yayılmasını durdurmaya çalışıyor. Adada, geleneksel tedavi maliyetleri oldukça yüksek olan FIP'e karşı insanlar için üretilmiş 'anti-Covid' hapları kullanılmaya başlandı. Kıbrıs Sağlık Bakanlığı, Uluslararası Kedi Günü olarak kutlanan 8 Ağustos'ta ilaçların kullanıma girmesinin ölümleri durdurmasını umuyor. Salgın nedeniyle ada genelinde 2023'ün başından bu yana yaklaşık 8 bin kedigilin öldüğü tahmin ediliyor.

TOPLAMDA 2 BİN KUTU İLAÇ VETERİNERLERE DAĞITILACAK

Hükümetin veterinerlik hizmetleri müdürü Christodoulos Pipis, Toplamda 80 bin hapı içeren ilk partide "500 kutu ilaç stokladıklarını" söyledi ve 1500 kutunun daha tedarik edileceğini dile getirdi. "Her bir paket 100 Euro'ya (yaklaşık 3 bin Türk Lirası) mal olacak" diyen Pipis, hafta sonuna kadar ilk parti ilaçların beş bölgedeki veterinerlik merkezlerine dağıtılacağını söyledi ve veterinerden reçetesi olan kedi sahiplerinin ilaçları edinebileceğini ekledi.

VAKALAR 20 KAT ARTTI

"FCoV-23 salgını" olarak tanımlanan virüs ilk olarak ocak ayında Kıbrıs'ın başkenti Lefkoşa'da fark edildi. Pancyprian Veterinerler Birliği'ne (PVA) göre salgın üç ila dört ay içinde "tüm adaya" yayıldı. PVA ile işbirliği içinde salgını araştıran Edinburgh Üniversitesi uzmanları, 12 hafta içinde PCR (polimeraz zincir reaksiyonu) testleriyle doğrulanan FIP vakalarının sayısının bir önceki yıla göre 20 kat arttığını tespit etti. FIP, Covid-19 ile ilişkili olmamasına ve insanlara bulaşmamasına rağmen, anti-Covid haplarının aktif maddesi olan molnupiravirin FIP teşhisi konan kedilere faydalı olduğu kanıtlanmıştı.

SADECE EVLERDE BESLENEN KEDİLER DE ÖLÜYOR

Enfekte kedilerin dışkısından bulaşan ve daha sonra temas yoluyla yayılan kedi koronavirüsü ilk olarak 1960'larda kayıtlara geçmişti. FIP salgınları nadir de olsa da daha önce İngiltere, ABD, Tayvan ve Yunanistan'da görülmüş, ancak her zaman kedi çiftlikleriyle sınırlı kalmıştı. Kıbrıs'taki virüsün ise çok daha öldürücü bir varyanta dönüştüğü ve sadece evlerde beslenen evcil hayvanların bile ölümüne yol açtığı belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar