Kongo DC'de Ruanda protestoları: ABD ile müttefiklerinin elçilikleri ateşe verildi
Kongo DC'de Ruanda destekli Tutsilerin 23 Mart Hareketi'nin Goma kentini ele geçirmesi üzerine başkent Kinşasa'da patlak veren protestolar kontrolden çıktı. Ruanda'nın müdahalesine karşı çıkan protestocular, 'Emperyalistlere ölüm' sloganıyla ABD ile müttefiklerinin elçiliklerini de ateşe verdi.
Artı Gerçek - Nadir bulunan değerli madenler açısından zengin kaynaklara sahip Afrika ülkesi Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin Goma şehrini, Ruanda destekli Tutsilerin 23 Mart Hareketi'nin (M23) ele geçirmesi üzerine başkent Kinşasa karıştı.
Washington'ı M23 isyancılarını desteklemekle suçlayan protestocular, "Emperyalistlere ölüm" sloganı eşliğinde, ABD'nin Kinşasa Büyükelçiliği'ne saldırıp binayı ateşe verdi.
ABD'nin yanısıra Ruanda, Uganda, Kenya, Fransa, Hollanda, Belçika, Japonya büyükelçiliklerine yönelik saldırılar kontrol edilemez sokak savaşına dönüşürken, dumanların yükseldiği Kinşasa kaosa sürüklendi.
"M23'e hayır, Ruanda'nın müdahalesine son", "Egemenliğimize saygı" gibi sloganları atan protestocular, Kongo Demokratik Cumhuriyeti (Kongo DC) hükümetine ulusal güvenliği sağlama ve toprak bütünlüğünü koruma çağrısı yaptı.
FRANSA: BU SALDIRILAR KABUL EDİLEMEZ
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, protestocuların Fransa'nın Kinşasa Büyükelçiliği'ne yönelik saldırısı üzerine çıkan yangının kontrol altına alındığını duyurdu. Barrot, "Bu saldırılar kabul edilemez. Çalışanlarımızın ve vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak için her şey yapılıyor" dedi.
Kuzey-Kivu eyaletinin başkenti Goma'dan ise Kongo DC hükümeti askerlerinin silah bırakıp BM üssüne sığındığı haberi gelirken, Uluslararası Havaalanı M23 isyancılarının eline geçti.
EBOLA VİRÜSÜ LABORATUVARDAN SIZABİLİR
Diğer yandan Birleşmiş Milletler ile Kızılhaç, çatışmalar sırasında bakteriyoloji laboratuvarından öldürücü Ebola virüsünün sızması tehlikesi bulunduğu uyarısını yaptı. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA) Sözcüsü Jens Laerke, çatışmalar nedeniyle tehlikeye girmiş olabilecek Ebola numunelerinin korunması konusunda "son derece endişeli" olduklarını söyledi. Laerke, Ebola virüsünün laboratuvardan sızmasının "akıl almaz sonuçlara" yol açabileceğini belirtti.
SALGIN HASTALIKLARIN YAYILMA TEHLİKESİ ARTTI
Yanısıra Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Yerinden edilmeler, kolera yayılma riskini artırıyor" uyarısını yaptı. Şiddet olayları nedeniyle "çocuklarda kızamık ve sıtmayla mücadelenin tehdit altında olduğunu, M çiçeği (Mpox) için temas takibi, enfeksiyon önleme ve kontrol faaliyetlerinin zorlaştığına" dikkati çeken Ghebreyesus, Kuzey ve Güney Kivu eyaletlerinde geçen yıldan bu yana 20 binden fazla şüpheli M çiçeği vakası olduğunu, bu vakaların 6 binden fazlasının son 6 haftada görüldüğünü aktardı.
GOMA SOKAKLARINDA ÇOK SAYIDA CESET
OCHA Sözcüsü, Goma ve çevresindeki insani durumun son derece endişe verici olduğunu, bu sabah orada bulunan BM yetkililerinin şehrin dört bir yanında saldırılar ve sokaklarda çok sayıda ceset bildirdiğini aktardı.
TECAVÜZ VE YAĞMA
Laerke, isyancıların tecavüz, insani yardım deposu dahil mülklerin yağmalanması ile insani yardım ve sağlık tesislerinin vurulması gibi olaylara karıştığının rapor edildiğini, Goma'daki hastanelerin, çok sayıda yaralıyla başa çıkmakta zorlandığını, elektrik ve su kaynaklarının tehlike altında olduğunu, dün internet hizmetinin kesildiğini anlattı.
YERİNDEN EDİLEN MİLYONLAR ÇATIŞMALARIN ORTASINDA
Laerke, yılbaşından bu yana çatışmaların alevlenmesiyle yüzbinlerce kişinin şiddetten kaçmaya çalıştığını, bunlar arasında yerinden edilen ve Goma banliyölerinde korkunç şartlar altında yaşayan 700 bin kişinin de olduğunu belirterek "Ülke içinde yerinden edilmiş en az 300 bin kişiye ev sahipliği yapan yerler, 24 Aralık'ta cephe hatlarının hızla ilerlemesi nedeniyle tamamen boşaltıldı" dedi. Bazı insani yardım çalışanlarının da bölgeden ayrılmak zorunda kaldığını ekledi.
İSYANCI TUTSİLER KOLTAN PEŞİNDE
Kongo DC'nin doğusunda, isyancı gruplar ile hükümet güçleri arasında devam eden şiddetli çatışmalar nedeniyle sadece yılbaşından bu yana 400 binden fazla kişi yerinden edildi. Kasım 2021'de yeniden başlattığı saldırıları son haftalarda tırmandıran M23, bölgedeki birçok köy ve kasabanın kontrolünü elinde tutuyor. Kongo DC, Ruanda'daki Paul Kagame yönetimini, altın, kobalt ve cep telefonlarının vazgeçilmezi olarak bilinen koltan gibi mineraller açısından zengin topraklarını işgal etmek için M23'ü desteklemekle suçluyor. Bu yüzden Kinşasa, pazar günü Kigali ile diplomatik ilişkileri kesti. (AA, Dış Haberler)