Konteynerde bayram kutlaması: Savaş biter bitmez döneceğiz
IŞİD ve Taliban'dan kaçarak Almanya'ya sığınan mülteciler bayram sofralarını ve konteynerlere sığdırdıkları yaşamlarını Artı Gerçek'e açtı.
ARTI GERÇEK - Almanya son yıllarda artan göç ve mülteci sorunu nedeniyle zor günler yaşıyor. Federal hükümet mülteci sorunu nedeniyle çatırdamaya başladı. Bu nedenle koalisyon hükümetinin sallantıda olduğu yorumları da yapılıyor.
IŞİD zulmünden kaçarak iki yıl önce Almanya'ya gelen binlerce mülteci şehir merkezlerine çok da yakın olmayan konteynerlere yerleştirildi. Hamburg’un Bergedorf ilçesindeki mülteci yurdunda kalan mültecileri ziyaret ettik. Konteynerlere sığamamaktan yakınan mülteciler savaş biterse dönmekten yana.
EZİDİ AİLE: EV BULAMIYORUZ
Hamburg’a yaklaşık iki yıl önce gelen Şengal doğumlu Zeynep ve Mirza Süleyman çifti konteynerde kaldıkları için zor günler yaşadıklarını söylüyor. Süleyman çifti konteynerin 8 kişilik aile için küçük olduğuna dikkat çekiyor.
IŞİD saldırısından kaçarak Almanya’ya sığınmak zorunda kalan Süleyman çifti yaşadıklarını şöyle anlatıyor: "Yürüyerek önce Türkiye, sonra Yunanistan ve değişik ülkeler üzerinden Almanya’ya gelmeyi başardık. Evimiz IŞİD tarafından talan edildi. Küçücük bota 75 kişi binerek Türkiye üzerinden Yunanistan’a ulaşmayı başardık. O an ölümü düşünmüyorsun. Çocuklarımızı kurtarmak istedik. Sekiz kişilik bir aile olduğumuz için ev bulmakta zorlanıyoruz. Sosyal kurumlar da ev bulmakta zorlanıyor. Çocukların kendilerine ait odaları yok. Hamburg’da ev bulmak büyük sıkıntı."
"SAVAŞ BİTİNCE DÖNMEK İSTİYORUZ"
Suriye’de savaş bitince ülkelerine dönmek istediklerini ifade eden Süleyman çifti, Şengal’in en çok doğasını ve suyunu özlediklerini belirtiyor. Kızları Hanefee, Ferah, Avin ve Navin ise Almanya’da kalmaktan yana. Süleyman kardeşler şu an dil kursuna gittiklerini ve meslek eğitimi almayı planladıklarını söylüyor. Bayramı buruk yaşadıklarını belirten kız kardeşler en çok da Şengal’deki arkadaşlarını özlediklerini ifade ediyor.
NİMET KERİME: ALMANYA BİZİ GERİ GÖNDERMEK İSTİYOR
Afganistan’dan gelen Nimet Kerime, Taliban rejimden kaçarak Almanya’ya geldiklerini söylüyor. Kerime, Alman hükümetinin mülteci politikasından dolayı sınırdışı edilme tehlikesi ile karşı karşıya olduklarını belirtiyor.
Bayramı coşkuyla kutlayamadıklarını ifade eden Karime, "Alman hükümeti Afganistan’ı güvenilir ülke kabul ederek bizi geri göndermek istiyor. Oysa Afganistan’da da savaş var. Taliban rejimi tehlikesi var. Taliban rejimi evimizi talan etmişti. Almanya’da da yaşam kolay değil. İlk geldiğimiz günlerde geçici yabancılar kampında kaldık. Burada da zor günler geçiriyoruz. Dili, kültürü farklı bir yerde kendimizi geçici misafir gibi hissediyoruz" diyor.
NALAN K.: SURİYE'DE HEP KORKU İÇİNDE YAŞADIK
Nalan K. ise Suriye'nin İdlib kentinden geldiklerini söylüyor. Altı çocuk annesi Nalan K. çocuklar için bayramların büyük bir önem taşıdığını, ancak burada o coşkuyu yaşayamadıklarından yakınıyor.
Nalan K. "Suriye’de hep korku içinde yaşadık. Almanya’da böylesine bir korku yok. Ancak kaldığımız evin şartları iyi değil. Sekiz kişilik bir aileye uymuyor. Almanca öğrenmek çok vakit alacağa benziyor. Bugün memleketimizden uzakta ilk kez bayram kutluyoruz. Hiçbir coşku ve heyecan yok. Savaş bitse tekrar dönmek isteriz" diye konuşuyor.
SAKİNE ABDULLAH: SAVAŞ BİTER BİTMEZ DÖNECEĞİZ
Suriye’nin Haseki kentinden gelen Kürt kökenli aile Sakine Abdullah ise çocukları için bayram sofrası hazırladığını anlatıyor: Bir yıl önce Suriye’den buraya geldik. Ancak geri dönmek istiyoruz. Ben ve çocullarım buraya alışamadık. Yeni bir dil öğrenmek, yeni bir hayata başlamak çok zor. Sırf çocuklarım bayram heyecanı yaşasınlar diye onlara bayram sofrası hazırladım. Ancak çocukların arkadaşları, büyükanne ve büyükbabaları Suriye’de. Savaş biter bitmez dönmek istiyoruz. Kaldığımız konteynerler çok iyi değil. Çocuklu bir aile için ev bulmakta zorlanıyoruz."
ALMANYA ZORDA
Almanya Başbakanı Merkel mültecilere sınırları açma kararıyla uluslararası alanda puan toplarken, iç politikada zora girdi. Çoğu sığınmacının ulaştığı ilk AB ülkeleri olan İtalya ve Yunanistan artık Dublin Anlaşması'nı uygulamıyor ve sığınmacıları kayıt altına almadan, Almanya ve diğer AB ülkelerine yolculuk yapmaya teşvik ediyor. Merkel hükümeti, Almanya anayasasının ve Cenevre Sözleşmesi'nin de gereği olarak savaşlardan ve siyasi baskılardan kaçan sığınmacıları ülkeye kabul ederken, ekonomik amaçlı olarak gelen kaçak göçmenlere karşı çok daha sert tavır alıyor.