Kürdistani partiler Brüksel’de bir araya geldi, KDP katılmadı

Kürt partileri KNK öncülüğünde Türkiye’nin KDP ile birlikte Federe Kürdistan Bölgesi’ne yönelik başlattığı saldırılara karşı ortak tutum almak için Brüksel’de bir araya geldi.

Kürdistani partiler Brüksel’de bir araya geldi, KDP katılmadı

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Belçika’nın başkenti Brüksel’de Kürdistani partileri bir araya getirdi. Toplantıya onlarca parti ve sivil toplum örgütü davet edildi. Dört parça ve Avrupa’da Kürtleri geniş bir şekilde temsil eden 25 temsilci katıldı. Katılamayan 7 temsilci ise sonuç bildirgesine şimdiden bağlı olacakları yönünde mesaj gönderdi. Türk devleti ile birlikte 17 Nisan’dan bu yana Federe Kürdistan Bölgesi’ne yapılan saldırıların ortağı olan KDP, davete katılmadı.

Kongra-Gel, Federe Kürdistan’dan YNK ve Goran, Rojhilat’tan PJAK gibi parti temsilcileri toplantıda yerini aldı. Êzidîler, Orta Anadolu Kürtleri ve kadın hareketleri gibi geniş temsiliyet ile katıldı.

Katılımcılar, Türkiye’nin amacının Kürt halkını yok etmek olduğu yönünde görüşlerini dile getirdi.

Küresel güçlerin karşı karşıya geldiği Ukrayna savaşı ile Türk devletinin yeni saldırıları arasındaki bağ üzerinde duran temsilciler, Kürt halkı üzerindeki tehdidin boyutlarına dikkat çekerek, buna karşı nasıl bir tutum sergilenmesi gerektiğini tartıştı.

ULUSAL TUTUM VURGUSU

KNK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Ahmet Karamus, Türk devletinin özellikle Ukrayna savaşını fırsat bilerek dört parçayı hedefine aldığını kaydetti. Karamus "İşgalci devlet her fırsatta, Kürt halkının kazanımlarını hedef alıyor" dedi. Karamus, tüm katılımcıların "ulusal bir tutum" geliştirmelerinin hayati önemde olduğuna vurgu yaptı.

KÜRESEL DİZAYN

KNK Yürütme Konseyi üyesi Nilüfer Koç da, dünyada jeopolitik bir dizayn hareketinin olduğuna işaret ederek, Türk devletinin işgal saldırılarını bu küresel dizayn içerisinde değerlendirmek gerektiğini vurguladı.

Kürdistan İslami Partisi Genel Başkanı Hikmet Serbilind, "Türk devletinin Güney Kürdistan’daki saldırılarının hedefi bir parti meselesi değil, tüm Kürdistan’ı işgal amaçlıdır" dedi. AKP iktidarının içeride de kriz yaşadığını ve muhalefetin sesini bu savaşla susturmaya çalıştığını kaydeden Serbilind, Kürtlerin kendi çıkarlarını gözeten bir politika geliştirmesi gerektiğinin altını çizdi.

‘HEDEF SADECE PKK DEĞİL’

Serbilind, "Türk devleti sadece PKK’yi hedeflemiyor, Güney’i, Kuzey’i, Rojava’yı, diasporada ne kadar Kürt kazanımı varsa hedefliyor. Osmanlı gibi Ortadoğu’da rol oynamak istiyorlar. Biz Kürtler kendi içimizdeki çelişkileri ve anlaşmazlıkları nasıl çözebiliriz? Kürtler ittifaksız ve temsiliyetsiz kaybeder. Ortadoğu’da bir aktör oldular ama tek eksiği ulusal temsiliyet. Buna çözüm bulmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

‘SESİMİZİ YÜKSELTELİM’

Kongra-Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal ise dünyanın Kürt sorununda nasıl bir tutum içinde olduğuna objektif olarak bakmak gerektiğine dikkat çekerek, mevcut durumda Maxmur’a, Şengal’e, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılara dünyanın sessiz kaldığını, kimyasal saldırılar karşısında da suskun olduğunu belirtti.

"Türk devletinin Kürtlere karşı yürüttüğü savaş katliamdır" diyen Kartal, uluslararası güçlerin de bu katliamla suç ortaklığı yaptığını ifade etti. Remzi "Dünyanın sessizliğini bozmak için Kürtlerin sesini ve mücadelesini daha da yükseltmesi gerektiğini" vurguladı. Remzi, "Bunun için de Kürt hareketleri birleşmeli" dedi.

Toplantının ardından ulusal tutuma ilişkin bir sonuç bildirgesinin açıklanması bekleniyor.

Toplantıda temsil edilen organizasyonlar ise şöyle:

Kürdistan Ulusal Kongresi (Eşbaşkan Ahmed Karamus)

KNK (Konsey üyesi Nilüfer Koç)

YNK (Kürdistan Yurtseverler Birliği - Şemal Tevfîk)

Kürdistan İslam Partisi (PİK - Hikmet Serbilind)

Goran Hareketi

Suriye Kürt Demokrat Partisi

Suriye Demokratik Meclisi

Kürdistan Özgürlük Partisi

Kürdistan İslami Topluluğu

Almanya Kürt Enstitüsü

Kawa Hareketi

Kürdistan Yeşiller Örgütü

KCK

PJAK

Yekitiya Şoreşgeranî Kurdistan

PKAN (Orta Anadolu Kürtleri Platformu)

KCDK-E

TJK-E

RJAK

PAK (Doğu Kürdistan Özgürlük Partisi)

Kongra Gel

Brüksel Kürt Enstitüsü

Hevpeymaniya Şoreşgerên Kürdistan

Komele (Doğu Kürdistan Komünist Partisi)

Avrupa Êzidîler Koordinasyonu

Yari Kurd (Yaresan örgütü)

(MA)

brüksel toplandı