Küresel ısınma etkisi: İsviçre-İtalya sınırı resmen değişiyor
Alplerdeki buzulların erimesi, İsviçre-İtalya sınırını da değiştirdi. İki ülke, doğal hattın farklılaşması nedeniyle sınırlarını yeniden çizecek. Yeni anlaşma İsviçre'de onaylandı; İtalya'dan da onay bekleniyor.
Artı Gerçek - İsviçre ve İtalya, Alplerdeki buzulların iklim krizi sonucu erimesi nedeniyle kara sınırlarının bir bölümünü yeniden çiziyor.
İsviçre-İtalya sınırının büyük bir bölümü, buzulların sırtları veya sürekli kar bulunan bölgelerle belirleniyor. Ancak son yıllarda buzullarda yaşanan erime nedeniyle bu doğal sınırlarda değişimler yaşanırken, her iki ülkeden de hattın yeniden belirlenmesi için talep vardı.
Taraflar arasında kurulan ortak komisyonun Mayıs 2023'te hazırladığı taslak anlaşma, cuma günü İsviçre tarafından resmen onaylandı. İsviçre'den yapılan açıklamada sınırın, her iki tarafın da ekonomik çıkarlarına uygun bir biçimde yeniden belirlendiği belirtildi. İtalya'nın da anlaşmaya kısa süre içinde onay vermesi bekleniyor.
Anlaşmadan etkilenen bölgenin önemli kısmı, Avrupa'nın en yüksek dağlarından olan ünlü Matterhorn'un yakınlarında bulunuyor. Buna göre, Zermatt gibi ünlü kayak merkezlerinin yakınında bulunduğu Plateau Rosa, Carrel ve Gobba di Rollin bölgelerinde sınırlar değişecek. Anlaşmanın ayrıntıları, her iki ülke tarafından onaylanması sonrası açıklanacak.
İsviçre'de geçen sene açıklanan istatistiklere göre, 2023 yılında ülkedeki buzulların yüzde 4'ü eridi. Bu, 2022'deki yüzde 6'lık erimeden sonra tarihte bilinen en büyük kayıptı.
İsviçre Buzul İzleme Merkezi'nin (Glamos) her yıl yayımladığı raporda, rekor erimenin sebebi olarak çok sıcak yazlar ve çok az yağan kışlar gösterildi. Araştırmacılar, sıcak havanın sürmesi halinde erimenin hızlanacağı uyarısında da bulundu. Glamos'un raporunda, İsviçre'deki buzulların bazılarının, küresel sıcaklığın Paris İklim Anlaşması'ndaki 1.5 derecelik artış hedefi sınırlarında kalması halinde bile, kurtarılamayacak kadar hızlı eridiği uyarısı de yer almıştı. Uzmanlar, sera gazı salımlarının azaltılmaması halinde Aletsch gibi ünlü büyük buzulların bir nesil sonra kaybolabileceğini de eklemişti.
İsviçre buzullarında son yıllarda erime sonucunda bir dizi "keşif" de yapılmıştı. Matterhorn yakınlarında geçen temmuzda, 1986'dan beri kayıp olan bir Alman dağcıya ait insan kalıntılar bulundu. Zermatt'ın üzerindeki Theodul buzulunda bir yürüyüş botu ve krampon ortaya çıktı. 1968'de düşen bir uçağın enkazı, 2022'de Aletsch buzulundan çıktı.
Kayıp İngiliz dağcı Jonathan Conville'in cesedi de, 2014'te Matterhorn'daki bir noktaya malzeme taşıyan helikopter pilotu tarafından keşfedildi. (DIŞ HABERLER)