Kuzey Kore: Güney'le anlaşmaya bir daha asla bağlı kalmayacağız, sınıra kuvvet ve teçhizat yığacağız

Kuzey Kore: Güney'le anlaşmaya bir daha asla bağlı kalmayacağız, sınıra kuvvet ve teçhizat yığacağız
'Düşman kardeşler' arasındaki tırmanma, 5 yıl önce askeri gerilimi azaltma amacıyla imzalanan anlaşmanın çöpü boylamasına yol açtı. Kuzey Kore, uydu fırlatmasına misilleme olarak Güney'in kısmi askıya aldığı anlaşmaya bir daha asla uymayacağını açıkladı.

Artı Gerçek - ABD ile Güney Kore'nin bitmeyen ortak askeri tatbikatlarını nükleer silahlara ilişkin Washington Deklarasyonu ile taçlandırması karşısında boş durmayan Kuzey Kore, ilk askeri casus uydusunu yörüngeye yerleştirdi. Bunun üzerine Güney Kore'nin 2018 tarihli gerilimi düşürme anlaşmasını kısmen askıya alıp sınırda keşif uçuşlarına yeniden başladığını duyurmasını, Kuzey Kore'nin "anlaşmayı tamamen askıya alma ve sınıra daha güçlü kuvvetler ve teçhizat gönderme" açıklaması takip etti.

'ASKERİ ÇATIŞMALARIN ÖNLENMESİ TEDBİRLERİ İPTAL'

"Bundan sonra ordumuz 19 Eylül Kuzey-Güney Askeri Anlaşması'na bir daha asla bağlı kalmayacak" denilen Savunma Bakanlığı açıklamasında, Kuzey Kore'nin derhal kendi sınır güvenliğini güçlendireceği belirtildi. "Kara, deniz ve hava dahil tüm alanlarda askeri çatışmaların önlenmesi için alınan tüm tedbirlerin geri çekileceği ve askeri sınır hattı bölgesine daha güçlü silahlı kuvvetler ve yeni tip askeri donanım konuşlandırılacağı" duyuruldu.

'ÇATIŞMA ÇIKARSA SORUMLUSU GÜNEY KORE'

Uydu fırlatmanın "meşru müdafaa hakkının parçası" olduğunu belirten Kuzey Kore Savunma Bakanlığı, Güney Kore'nin tepkisini "aşırı histerik", karşı hamlelerini "pervasız" diye niteleyerek reddetti. Güney'i, Kapsamlı Askeri Anlaşma (CMA) olarak bilinen 2018 tarihli anlaşmayı iptal etmekle suçlayıp iki Kore arasında "geri dönülemez çatışma çıkması durumunda Seul'ün tamamen sorumlu tutulacağını" öne süren bakanlık, Güney Kore'nin "mevcut durumu kontrol edilemez bir aşamaya getiren sorumsuz ve ciddi siyasi-askeri provokasyonlarının bedelini ağır şekilde ödemesi gerektiğini" ifade etti.

Mayıs ve ağustos aylarındaki iki başarısız denemeden sonra salı günü Malligyong-1 uydusunu fırlatıp başarıyla yörüngeye oturttuğunu duyuran Pyongyang böylece gökyüzünde askeri bir göz elde etti. Fırlatmadan birkaç saat sonra, devlet medyası, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un Guam'daki ABD askeri üslerinin uydu görüntülerini incelemekte olduğunu iddia etti.

GÜNEY KORE İSTİHBARATI: RUSYA'NIN YARDIMIYLA BAŞARDILAR

Güney Kore milletvekillerini bilgilendiren Seul Ulusal İstihbarat Servisi, fırlatmanın başarıya ulaştığını, ancak uydunun Pyongyang'ın iddia ettiği gibi çalışıp çalışmadığını söylemek için henüz çok erken olduğunu söyledi. İstihbarat brifinginde Kim'in eylül ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi sonrası bu konuda Pyongyang'ın Moskova'dan destek aldığı iddiasına da yer verildi.

Milletvekili Yoo Sang-bum, istihbarat teşkilatının şunları söylediğini aktardı: "Putin'le yapılan zirvenin ardından, Kuzey Kore, Moskova'ya birinci ve ikinci uydu fırlatmalarıyla ilgili plan ve verileri sağladı. Rusya da bu verileri analiz etti ve Kuzey'e geri bildirimde bulundu." (BBC, AFP, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar