Macron aşırı sağa karşı ittifak çağrısı yaptı, merkez sağcı partide Le Pen'le ittifak isteyen genel başkan görevden alındı
Artı Gerçek - Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde partisinin aşırı sağ karşısında hezimete uğraması üzerine baskın genel seçim ilan eden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, seçim stratejisiyle ilgili açıklama yaptı. AP seçimlerinin birincisi Marine Le Pen'in milliyetçi popülist sağcı Ulusal Birlik (RN) partisiyle genel seçimlerde ittifak kurmak istediğini açıklayan merkez sağcı Cumhuriyetçiler'in lideri (Les Républicains/LR) Eric Ciotti, partisi tarafından genel başkanlıktan alındı.
Bugün basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, baskın genel seçim kararını savunurken, siyasi merkezin her iki tarafındaki partileri aşırı sağa karşı verilecek mücadelede kendisine katılmaya çağırdı.
'İKTİDARIN ANAHTARINI AŞIRI SAĞA VERMEK İSTEMİYORUM'
Rakip partilerin Marine Le Pen'in genel başkanlığı 28 yaşındaki Jordan Bardella'ya devrettiği RN'ye karşı seçim ittifakına katılmasını isteyen Macron, genel seçimi kaybetmesi halinde istifa ihtimalini reddederken görev süresinin dolacağı tarihe atıfla "2027'de iktidarın anahtarını aşırı sağa vermek istemiyorum" dedi.
#UPDATE French President Emmanuel Macron on Wednesday said he was seeking an alliance against political extremes in snap elections, adding he aims to keep the far right from succeeding him in 2027 when he steps down.https://t.co/hYxIGQYarp
— AFP News Agency (@AFP) June 12, 2024
DE GAULLE ÇİZGİSİNDEKİ PARTİDE İSYAN ÇIKTI
"Kendilerini aşırılıkçı ateş içinde tanımlamayan yoldaşlarımızı ve siyasi liderlerimizi yeni bir proje, yönetecek bir koalisyon oluşturmaya çağırıyorum" diyen Macron, Fransa'da yürürlükteki 5. Cumhuriyet'in kurucusu Charles de Gaulle'ün çizgisindeki LR'nin lideri Eric Ciotti'nin RN ile ittifak niyetini beyan etmesini "şeytanla anlaşma" olarak niteledi.
GENEL BAŞKAN GÖREVDEN ALMA KARARINI TANIMADI
Olası LR-RN ittifakı, Fransa'da aşırı sağın iktidara gelmesini engellemeye yönelik on yıllardır süren ana akım siyasi fikir birliğinin son bulması anlamına gelirken, Ciotti'nin açıklaması üzerine olağanüstü toplanan LR, genel başkanı görevden aldı.
Oylama öncesi medyaya konuşan LR'nin önde gelen milletvekillerinden Aurelien Pradie, "Ciotti, RN ile ittifak kurmak gibi delice bir kararı açıkladığı andan itibaren genel başkan olması vasfını kaybetmiştir" dedi.
Ciotti, olağanüstü toplantıda alınan kararın parti kurallarının şiddetli ihlali olduğunu söyleyerek "Ben siyasi partimizin üyeler tarafından seçilen başkanıyım ve öyle kalacağım" paylaşımını yaptı.
#UPDATE French conservatives on Wednesday said they had removed their leader Eric Ciotti for trying to strike an electoral alliance with the far-right National Rally (RN), although he insisted he was still in the post ➡️ https://t.co/PNsXgmzBfS pic.twitter.com/mAOe6T4y36
— AFP News Agency (@AFP) June 12, 2024
CHİRAC'IN PARTİSİ SİYASET SAHNESİNDEN SİLİNMENİN EŞİĞİNDE
Jacques Chirac ve Nicolas Sarkozy gibi cumhurbaşkanları çıkarmış "hükümet partisi" olarak tanınan Cumhuriyetçiler, 2017'den bu yana Macron'un neoliberalleri ile aşırı sağcılar arasında sıkışmış durumda. O zamandan beri LR, bazen önemli yasaların geçmesi için Macron'un azınlık hükümetiyle ittifak yaparak, bazen Macron'u gensoru önergeleriyle tehdit ederek hayatta kalma mücadelesi verdi.
ANKET: LE PEN'İN PARTİSİ İLK TURDA YÜZDE 31'LE BİRİNCİ ÇIKACAK
Elabe'nin bugün yayımladığı anket, 30 Haziran ve 7 Temmuz'da yapılacak iki turlu genel seçimlerin ilk turunda RN'nin yüzde 31, sol ittifakın yüzde 28 oy almasını öngörürken, Macron'un ittifakının yüzde 18'de kalmasını öngördü.
AŞIRI SAĞ KANATTA NELER OLUYOR?
Fransa'daki siyasi yelpazenin en sağ ucundaki Yeniden Fetih (Reconquête) partisinin Genel Başkanı Éric Zemmour'un yardımcısı Marion Marechal, kendi taraftarlarını RN'ye oy vermeye çağırarak seçimi daha da baharatlandırdı. Dün Yeniden Fetih ile RN arasındaki ittifak görüşmelerinin başarısızlığa uğramasından hayal kırıklığına uğradığını açıklayıp RN Genel Başkanı Bardella'yı suçlayan Marechal, bugün partisine "ihanet ederek" Fransa genelinde, tüm seçim bölgelerinde RN'ye oy verilmesi çağrısı yaptı.
Marion Maréchal et une partie de son équipe appellent à voter RN.
— Marcel (@realmarcel1) June 12, 2024
Cette journée est incroyable. pic.twitter.com/xjLotoijHA
SONUÇTA O DA BİR LE PEN
Ulusal Cephe partisinin kurucusu ve Marine Le Pen'in babası Jean Marie Le Pen'in torunu olan Marion Marechal, teyzesi Marine Le Pen'le görüş ayrılığına düşerek onun partisinden ayrılmıştı.
Marine Le Pen'den genel başkanlığı devralarak RN'ye yeni bir imaj getiren Bardella, "Marion Marechal'in seçmenlerini 30 Haziran pazar günü yapılacak ilk turda adaylarımıza oy vermeye çağırmasını memnuniyetle karşılıyorum. Kazanmak ve harekete geçmek için vatansever bir dinamiğe yönelik sorumlu bir deklarasyon" açıklamasını yaptı.
Je salue l’appel de Marion Maréchal invitant ses électeurs à choisir nos candidats dès le premier tour le dimanche 30 juin.
— Jordan Bardella (@J_Bardella) June 12, 2024
C’est une déclaration responsable qui va dans le sens d’une dynamique patriote pour gagner et pour agir demain.
'AŞIRI SAĞ İLE SOL ARASINDAKİ MÜCADELE BELİRLEYECEK'
Siyasi yorumcular, 7 Temmuz'daki ikinci turda sonucu netleşecek parlamento seçimlerinde kimin üstün geleceğini, aşırı sağ ile sol arasındaki mücadelenin belirleyeceği görüşünde.
MACRON EKONOMİ VE İÇ SİYASETTE KONTROLÜ KAYBEDEBİLİR
Macron'un "devasa kumarı" diye nitelenen baskın genel seçimlerde RN parlamento çoğunluğunu kazanırsa, üç yıl daha cumhurbaşkanı kalacak Macron, savunma ve dış politikayı yönlendirecek, ama ekonomi, güvenlik, göç ve finans da dahil olmak üzere iç siyaset üzerindeki kontrolünü kaybedecek.
KOHABİTASYON DÖNEMİ, EN TEPEDE KAVGA GÜRÜLTÜ DEMEK
Fransa'daki yarı başkanlık sistemi, cumhurbaşkanı ile başbakanın birbirinden farklı siyasi gruplardan olmalarına imkan tanıyor. Buna 'birlikte yaşamak' anlamına gelen, rakip siyasilerin ülkeyi birlikte yönettiği kohabitasyon dönemi deniliyor.
Yakın geçmişte Sosyalist Partili Cumhurbaşkanı François Mitterand, merkez sağcı Başbakanlar Jacques Chirac ve Edouard Balladur, ardından Cumhurbaşkanı Chirac, Sosyalist Partili Başbakan Lionel Jospin ile ülkeyi birlikte yönetmek zorunda kalmıştı. 1997-2002 arasındaki Chirac-Jospin dönemi, kavga gürültü eşliğinde en uzun süreli kohabitasyon olarak tarihe geçmişti. (Reuters, France24, Dış Haberler)