Moskova'da dörtlü görüşme: Suriye-Türkiye normalleşmesinde somut gelişme yaşanmadı
12 yıl sonra ilk kez Türkiye ve Suriye dışişleri bakanları aynı masada görüştü. Moskova'daki toplantıda bakan yardımcılarına normalleşme için yol haritası hazırlamaları talimatı verildi, Suriye tarafı ülkedeki Türk askerinin çekilmesi talebini yineledi.
Artı Gerçek - Türkiye ile Suriye'yi 12 sene sonra dışişleri bakanı düzeyinde bir Araya getiren Rusya'nın başkenti Moskova'da yapılan Suriye-Türkiye arasında normalleşme konulu dörtlü toplantı sonlandı. Toplantıda Ankara ile Şam arasındaki normalleşme sürecinde somut bir ilerleme kaydedilmezken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasında dışişleri bakanları toplantısı sonrasında yapılacağından söz edilen 'zirve'ye de değinilmedi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Suriyeli mevkidaşı Mikdad daha önce gayriresmi olarak bir araya gelmiş olsalar da Moskova’da yapılan dörtlü görüşme iki bakanı resmi olarak bir araya getiren ilk temas olarak kayıtlara geçti.
ÇAVUŞOĞLU: GERİ DÖNÜŞLERİN İŞBİRLİĞİ İÇİNDE OLMASINI VURGULADIK
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Suriyeli mevkidaşı Faysal Mikdad ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile yaptığı dörtlü toplantının ardından Twitter hesabından açıklama yaptı.
Çavuşoğlu toplantıda Türkiye'nin "Terörle mücadelede işbirliği, Suriyeli sığınmacıların geri dönüşlerinin altyapısının işbirliği içinde sağlanması, siyasi sürecin ilerletilmesi ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini" vurguladığını söyledi.
Dörtlü toplantı hakkında İran, Rusya ve Suriye'den de açıklamalar yapıldı.
RUSYA: DÖRT BAKAN SURİYELİLERİN DÖNÜŞÜ İÇİN ŞAM'A ULUSLARARASI YARDIMIN GENİŞLETİLMESİNİ DESTEKLEDİ
Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan dörtlü görüşmeye ilişkin yazılı açıklamada dört bakanın Suriye-Türkiye ilişkilerinin yeniden tesis edilmesiyle ilgili konuları çeşitli boyutlarda ele aldığı açıklandı. Toplantının taraflarının BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararına ve Astana formatı kapsamındaki resmi açıklamalara uygun olarak "Suriye'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne", "terörün tüm tezahürleriyle mücadeleye bağlılığını" teyit ettiğini belirten bakanlık, "Suriyelilerin vatanlarına gönüllü, güvenli bir şekilde ve hakkıyla dönmesi için de olmak üzere Suriye'ye uluslararası yardımın genişletilmesi gerektiğinin altı çizildi" ifadelerini kullandı.
DIŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCILARINA NORMALLEŞME İÇİN YOL HARİTASI HAZIRLAMA TALİMATI VERİLDİ
Bakanlık, tarafların, yardımcılarına dört ülkenin savunma bakanlıkları ve istihbarat servisleriyle koordinasyon içinde Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin teşvikiyle ilgili bir yol haritası hazırlanması için talimat verdiğini bildirdi. Rusya Dışişleri, dört bakanın görüş alışverişinin pozitif ve yapıcı bir ortamda geçtiğini söylediğini de aktararak tarafların üst düzeydeki temasların ve teknik müzakerelerin dörtlü formatta sürdürülmesi konusunda mutabakat sağladıklarını ekledi.
İRAN: SURİYE İLE TÜRKİYE ARASINDAKİ MÜZAKERELERİ MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan da toplantıda yaptığı konuşmada Türkiye, Rusya, İran ve Suriye dışişleri bakanlarının bir araya gelmesinin bölgede sürdürülebilir barış ve güvenliğin sağlanması ve Türkiye ile Suriye arasındaki iyi komşuluğun güçlendirilmesi yönünde güçlü bir mesaj olacağını söyledi.
İran devlet televizyonuna göre Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, Türkiye, Rusya ve İran'ın Suriye krizinin çözümü için yürüttüğü Astana sürecinin bu ülkeler arasında işbirliğini geliştirdiğini ve bugünkü toplantıyı da bu sürecin tamamlayıcısı olarak gördüklerini belirterek , "Suriye'de ve bölgede barışı sağlamak için Astana sürecini mümkün olduğunca güçlendirmek, bugünlerde omuzlarımıza yüklenen ağır görevdir" dedi. Abdullahiyan, Suriye ile Türkiye arasındaki müzakereleri memnuniyetle karşıladıklarını vurgulayarak, bu müzakerelerin ve Ankara-Şam arasındaki ilişkilerinin iyileştirilmesinin hem iki ülke hem de bölge ülkelerinin çıkarına olacağını ve Tahran'ın da bu sürecin ilerletilmesi için tüm imkanlarını kullanacağını dile getirdi.
SURİYE: TÜRK KUVVETLERİ DE DAHİL YASADIŞI ASKERİ VARLIKLAR SONA ERDİRİLMELİ
Suriye resmi haber ajansı Sana da Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad'ın toplantıda yaptığı konuşmayı duyurdu. Mikdad'ın "Suriye’nin asıl amacının Türk kuvvetleri de dahil olmak üzere topraklarındaki her türlü yasadışı askeri varlığı sona erdirmek olduğunu vurgulayarak, bu konuda ilerleme kaydedilmeden gerçek sonuçlara ulaşılamayacağını kaydettiği" açıklandı.
Dışişleri Bakanı Mikdad, ‘’ Biz tabii ki diğer ülkelerle ilişkilerimizde geçmişin sayfasını çevirmek ve geleceğe bakmak istiyoruz. Ancak Suriye halkının haklarını ve ulusal çıkarlarını koruyan, feragat edilemeyen veya pazarlık yapılamayan bir şekilde.” ifadelerini kullanarak, ‘’Bu konuda bizim için asıl amacın Suriye topraklarındaki her ne şekilde olursa olsun yasadışı askeri varlığı sona erdirmek olduğu herkes tarafından anlaşılmıştır. Buna tabii ki Türk kuvvetleri de dahildir ve bu konuda ilerleme kaydedilmeden yerinde duracağız ve gerçek bir sonuca ulaşamayacağız. Her durumda geri çekilme konusunda çalışmaya, talepte bulunmaya ve ısrar etmeye devam edeceğiz” dedi.
'TÜRKİYE'DEN GÜÇLERİNE ÇEKECEĞİNE DAİR AÇIK KAMUOYU ONAYI İSTİYORUZ'
Mikdad sözlerine şöyle devam etti: ‘Türk Dışişleri Bakanı’nın, Türk kuvvetlerinin çekilmesi durumunda oluşan boşluğu terör örgütlerinin dolduracağına ve bunun Türkiye’nin güvenliğini tehdit edeceğine dair açıklamalarını okudum. Bununla ilgili yorum yaparak, açıklığa kavuşturmak isterim ki, Türkiye’den Suriye’den güçlerini çekeceğine dair açık bir kamuoyu onayının alınmasını istiyoruz. Buna göre, bunu organize, koordineli ve üzerinde anlaşmaya varılmış bir şekilde uygulamak için pratik adımlar üzerinde anlaşmaya varılacaktır.’’
SONUÇ BİLDİRGESİ AÇIKLANDI
Dışişleri Bakanlığı ise dörtlü toplantının ardından ortak açıklama yayımladı.
Ortak açıklamada, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve Suriye Dışişleri Bakanı Faysal el-Mikdad'ın katıldığı toplantıda bakanların Türkiye ve Suriye arasında devletlerarası ilişkilerin canlandırılmasına dair konularda çeşitli açılardan "içerikli ve açık bir görüşme" gerçekleştirdiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
"Katılımcılar, 2254 sayılı BMGK Kararı ve 'Astana Formatı' çerçevesinde yayınlanan resmi bildiriler uyarınca, Suriye'nin egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadeleye olan bağlılıklarını teyit ettiler. Suriyelilerin anavatanlarına gönüllü, güvenli ve onurlu dönüşlerinin sağlanması ve ihtilaf sonrası yeniden inşanın kolaylaştırılması bakımından, Suriye'ye yönelik uluslararası yardımın artırılmasının taşıdığı önemin altı çizildi.
Katılımcılar ayrıca, Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin ilerletilmesine yönelik olarak Dışişleri Bakan Yardımcılarını, dört ülkenin Savunma Bakanlıkları ve İstihbarat birimleri ile koordinasyon halinde bir yol haritası hazırlamaları hususunda talimatlandırmayı kararlaştırdılar."
Açıklamada, bakanların toplantıdaki görüş alışverişinin "olumlu ve yapıcı bir atmosferde" gerçekleştiğine işaret edilerek, bakanların ayrıca önümüzdeki dönemde mevcut dörtlü formatta üst düzey temasların ve teknik görüşmelerin sürdürülmesi konusunda mutabık kaldıkları belirtildi. ( DIŞ HABERLER)
Türkiye ve Suriye dışişleri bakanları Moskova'da aynı masada
Suudi Arabistan ve Suriye duyurdu: Diplomatik misyonlar faaliyete başladı
Suudi Arabistan Kralı, Suriye'yi Arap Birliği zirvesine davet etti