New York Times: Erdoğan Suudilerle anlaşabilir
New York Times gazetesi Türkiye'nin Cemal Kaşıkçı cinayetindeki tavrını başyazısında ele aldı.
Ülkesinin İstanbul'daki Başkonsolosluğu'nda öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı soruşturması dünya basınındaki sıcak yerini koruyor. Soruşturma devam ederken dikkatler Türkiye'nin takınacağı tutumda. New York Times gazetesi Türkiye'nin Kaşıkçı cinayetindeki tavrını 'Türkiye'nin oyunu ne' isimli başyazısında ele aldı. Gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın cinayetin bazı ayrıntılarının gizli kalması karşılığında Suudilerle bir anlaşma yapabileceğini öne sürereken bir diplomata dayandırılan haberde Erdoğan'ın dünkü Meclis konuşmasıyla 'Pazarlık fiyatını yükseltti' kaydedildi.
Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ülkesinin İstanbul başkonsolosluğunda öldürülmesi sonrasında dünya basını Türkiye’nin tavrını da sorguluyor. New York Times gazetesi bugünkü başyazılarından birini Türkiye’ye ayırarak, Kaşıkçı soruşturmasında ‘Türkiye’nin oyunu ne?’ sorusuna yanıt arayan gazate "Cumhurbaşkanı Erdoğan Cemal Kaşıkçı davasını, bölgesel ve dini rakibi olan Suudi Arabistan’ı sekteye uğratma şansı olarak görüyor" yorumunda bulundu.
"ERDOĞAN SUUDİLERDEN PARA KOPARMAK İSTİYOR OLABİLİR"
Erdoğan’ın ‘yabancı bir ülkenin Türkiye topraklarında böylesine küstahça bir cinayet işlemesine çok öfkelendiğinin şüphe götürmez olduğu’ belirtilen makalede şu iddia ortaya atıldı: "Ve belki de Erdoğan burada, Amerikalı yetkililerin ve başka uzmanların iddia ettiği gibi, suçun sonuç olarak Suudi rejiminden başka yere atılması karşılığında, Türkiye’nin zayıf ekonomisini desteklemek üzere Suudilerden para koparmak için cinayeti kullanma fırsatı görüyor."
"ERDOĞAN KONUŞMASINDA PAZARLIK FİYATINI YÜKSELTTİ"
New York Times makalenin devamında, cinayetin henüz bilinmeyen ayrıntılarının gizli kalması için Türkiye ile Suudi Arabistan’ın bir tür anlaşma yapabileceğini iddia etti. Başyazıda, Erdoğan’ın Meclis konuşmasında Suudilerin açıklamasına inanmadığını söylemesinin önemli olduğu belirtilirken, şöyle devam edildi:
"Fakat Erdoğan, önceden ima ettiği kadar ileri gitmedi. Prens Muhammed’e sadece dolaylı olarak işaret etti, Prens’in babası ve krallığın nihai yöneticisi olan Kral Selman’dan saygıyla söz etti. Bu, Riyad’la topyekûn bir kopuştan kaçınmayı hâlâ umduğunun bir işareti. Bu durum, Türkiye ile Suudi Arabistan’ın bir anlaşma yapmasına olanak tanıyabilir. Bir diplomat Erdoğan hakkında, ‘Sadece pazarlık yapıyor ve fiyat yükseltiyor’ dedi."
THE TİMES: KRİZİN EN AZ ZARARSIZ YOLU PRENS'İN GÖREVİ BIRAKMASI
İngiltere'de yayımlanan The Times gazetesi de bugünkü başyazısında Kaşıkçı cinayetini ele aldı. BBC Türkçe'de yer alan haberde başyazıda Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın Cemal Kaşıkçı cinayetinden nasıl etkileneceği incelendi.
'Baş belası Prens' başlıklı makalede Prens Muhammed'in jeopolitik bir krize dönüşme riski olan hikayenin merkezindeki isimlerden biri haline geldiği vurgulandı. Gazete, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın istihbarat ve güvenlik birimlerinin ellerinde cinayetin planlı olduğuna dair kanıtların bulunduğu sözlerini hatırlattı ve Ankara'nın Prens Muhammed'in cinayetten önce haberi olmasa bile hemen sonrasında öğrendiğine emin olduğunu yazdı.
Başyazı şöyle devam etti:
"Prens Muhammed'in cinayetin veya örtbas çabalarının bir parçası olması ihtimali Batılı hükümetler için bir ikilem yarattı. Çünkü Prens Muhammed ile ilişkilerine büyük yatırımlar yapmışlardı.
Trump yönetimi de ona karmaşık bir bölgedeki hayati bir müttefik olarak bakıyor.
"Batılı hükümetler onun Suudi ekonomisini modernize etme ve katı toplumsal kuralları gevşetme çabalarını sevinçle karşılarken ülke içindeki baskılarını, Katar'a ambargo ve Yemen'de savaşı da içeren dengesiz dış politikasını görmezden gelmişlerdi.
"Bazıları bu yumuşak tutumun Prensi cesaretlendirerek Kaşıkçı cinayetine zemin hazırladığından endişeleniyor.
Batı tepki göstermezse otoriter rejimlere açık çek vermiş olur'
"Bu kriz Suudi Arabistan ile Batı arasındaki ilişkileri istikrarsızlaştırma riski taşıyor. Bu ilişki, silah satışının da ötesine geçen; güçlü kurumsal bağlantılar, ortak güvenlik, ekonomi ve ticaret çıkarlarını da içeren çok boyutlu bir ittifak.
"Trump'ın içgüdüsü Kaşıkçı cinayetine göz yummak olsa bile Kongre ona izin vermez. Rusya'nın eski ajan Sergey Skripal'e yönelik suikast girişimine karşı uluslararası toplumun desteğini arayan İngiltere de özellikle acı verici bir pozisyonda.
"Batılı hükümetler bu cinayete gerekli tepkiyi göstermezse bu her yerdeki otoriter rejimlere artık Batı'nın uluslararası normların uygulanmasını dayatmayacağına dair çok güçlü bir mesaj vermek anlamına gelir.
"Batı bu noktaya kadar diplomatik baskının bu krizi çözebileceğini umdu.
"Fakat Riyad her ne kadar sonunda cinayeti kabul etse de verdiği tepkinin omurgasını meydan okuma oluşturuyor.
"Batılı hükümetlerin Suudi hükümetini cezalandırmak için diplomatik ilişkilerin seviyesini düşürmekten bireylere yaptırım uygulamaya kadar atabileceği her adım, bu ülkelere de zarar verme ihtimali taşıyor, özellikle Suudi Arabistan bunlara karşılık vermeye karar verirse.
"Gerçek şu ki, Her ne kadar Erdoğan dünkü konuşmasında bunu söylemekten imtina etmiş olsa da krizden en az zararla çıkmanın yolu Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın veliahtlıktan ayrılması olur." (DIŞ HABERLER SERVİSİ)