New York Times: Putin’in kişisel serveti 100 milyar dolardan fazla

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği’nin yaptırımlarıyla karşı karşı olan Putin'in mal varlığı merak konusu oldu.

New York Times: Putin’in kişisel serveti 100 milyar dolardan fazla

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği’nin yaptırımlarıyla karşı karşı olan Rusya Devlet Başkanı’nın serveti bilinmiyor. New York Times gazetesi bu konuda bilinenleri ve yapılan spekülasyonları yazdı.

Putin'in mal varlığı etrafındaki spekülasyonları derleyen New York Time makalesi şöyle:

"Batılı hükümetler Cuma günü Ukrayna'yı işgal etmenin cezası olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir V. Putin'e ait mal varlıklarını dondurma kararını açıkladıklarında, onunla bağlantılı olabilecek önemli mal varlıklarına dair hiçbir belirti yoktu.

Aslında, Putin'in neye sahip olduğu ve nerede olabileceği hakkında çok az şey biliniyor. Yıllarca süren spekülasyonlara ve söylentilere rağmen, yakın arkadaşlarının hesapları üzerinden milyarlarca dolar akıp gitmiş ve lüks mülkleri aile üyelerine bağlanmış olsa bile, servetinin boyutu çıldırtıcı bir şekilde belirsizliğini koruyor.

Resmi olarak, Putin, kamu mali açıklamalarına göre yılda yaklaşık 140.000 dolar kazanıyor ve küçük bir dairesi var.

Ancak bu, Karadeniz'de 1 milyar dolardan fazlaya mal olduğu tahmin edilen geniş bir mülk olan "Putin'in Sarayı"nı açıklamaz. Açıklamalar, uzun süredir kendisine bağlı olan 100 milyon dolarlık lüks bir gemi olan "Putin'in Yatı" için de geçerli değil. (Graceful isimli yat, Ukrayna'nın işgalinden sadece haftalar önce Almanya'dan Rusya'ya ayrılırken izlendi.)

Ayrıca Monako'da, Putin'in sevgilisi olduğu bildirilen bir kadın tarafından bir offshore şirket aracılığıyla satın alınan 4.1 milyon dolarlık daire ve Fransa'nın güneyinde eski karısıyla bağlantılı pahalı bir villa var.

Amerika Birleşik Devletleri ve müttefikleri için sorun, bu varlıkların hiçbirinin doğrudan Rusya başkanına bağlanamamasıdır.

Şimdiye kadar Batılı hükümetler, yaptırımlarını Putin'in vekili olarak hizmet ettiğinden şüphelenilen kişilere odakladı ve bunun Putin üzerindeki baskıyı artıracağını umdu. Ve 2014 yılında Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinin ardından alınan cezalar gibi yeni cezaların çoğu, Putin'e yakın oligarkları hedef almaya devam ediyor. Bunlar arasında eski damadı ve bir Rus petrokimya firmasının büyük hissedarı olan Kirill Shamalov; inşaat patronu Boris Rotenberg; ve Rusya'nın altıncı en zengin kişisi olduğu söylenen yatırımcı Gennady Timchenko var.

Yaptırımlar, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Avrupa Birliği'nde varlıklara erişmeyi veya finansal işlemler gerçekleştirmeyi hedefleyenlere bunu yapmayı imkansız hale getirecek.. Esasen, listedekilere kadar izlenebilecek para ve mülkleri yerinde donduracak, nakit ve menkul kıymetleri, hatta gayrimenkul satışını ulaşılamaz hale getirecekler.

Ancak son on yılın çoğunda Batı yaptırımları altında yaşayan Rusya'nın seçkinleri, incelemeden kaçınmak için uzun süredir karmaşık şirket mülkiyeti labirentlerini tercih ediyor. Çoğu zaman, onların çarkı ve ticareti, servetlerini gizlemek isteyenlere hitap eden offshore hukuk firmalarından veya gizli bankalardan gelen dosyaların sızdırılmasıyla yalnızca kamuya açık bir şekilde ortaya çıkabiliyor.

Kongre üyelerine Rusya yaptırımları konusunda danışmanlık yapan ABD Helsinki Komisyonu kıdemli danışmanı Paul Massaro, Amerikalı yetkililere hangi varlıkların etkileneceğinin her zaman net olmadığını söyledi:

"Bu, bu insanlara uyguladığımız yaptırımların büyük ölçüde övülen basın bültenleri olacağı anlamına geliyor, çünkü bu varlıkların ne olduğunu bilmeden onları donduramayız. Birleşik Devletler Putin'in servetinin sınırlı bir resmine sahip olsa bile, sadece bildiklerimizi dondurmak ve insanlara bu insanların sistemimizde hoş karşılanmadığını bildirmek için değerlidir."

Putin'in gizlice değerinin ne olabileceğine dair tahminler çok çeşitli. En sansasyonel iddialardan biri, 2005 yılında Rusya'daki oligarklarla çatıştıktan sonra Rusya'dan yasaklanan Amerika doğumlu finansçı Bill Browder'dan geldi. 2017'de Kongre önünde, Putin'in servetinin toplam 200 milyar doları bulabileceğine inandığını ifade etti. Bu rakam, onu o zamanlar dünyanın en zengin adamı yapacak olağanüstü bir miktardı.

Georgetown Üniversitesi'nde yardımcı profesör ve 2019 tarihli "Rusya'nın Dost Kapitalizmi" kitabının yazarı Anders Aslund, Rusya başkanının servetini yaklaşık 125 milyar dolar olarak belirledi. Bunların çoğunun, Putin'in müttefikleri, arkadaşları ve akrabaları tarafından tutulan bir açık deniz cennetleri ağında gizlenebileceğini savundu.

Putin'in yakın çevresinin yakınındaki insanlar nadiren, serveti hakkında açık bir şekilde konuştu. 2010 yılında, Putin müttefiki bir iş ortağı olduğunu söyleyen Sergei Kolesnikov, Rusya'nın o zamanki cumhurbaşkanı Dmitri Medvedev'e, Putin'in Karadeniz kıyısında çok büyük bir mülk inşa ettiğini iddia eden bir açık mektup yazdı. Kolesnikov, Rusya'dan ayrıldıktan sonra gönderdiği mektubunda, "yolsuzluk, rüşvet ve hırsızlık" yoluyla toplanan parayla yapılan sarayın 1 milyar dolardan fazlaya mal olduğunu yazdı.

Finansal bilgi sızıntıları, verilerde kendisi görünmese bile, Putin'in zenginliği hakkında cezbedici ipuçları verdi. Bir offshore hukuk firmasının 2016 yılında ifşa ettiği Panama Belgeleri, yılda 8 milyon dolardan fazla kazanan çellist ve uzun zamandır arkadaşı olan Sergei Roldugin de dahil olmak üzere ona yakın birçok kişinin gizli servetini ortaya çıkardı.

Geçen yıl, Pandora Belgeleri adlı offshore vergi sığınaklarında uzmanlaşmış şirketlerden yeni bir dosya sızıntısı, Putin'in sevgilisi olduğu söylenen kadının Monako'daki daireyi satın aldığını gösterdi. Tahmini 100 milyon dolar değerinde biriktirdiği birkaç varlıktan biriydi."

rusya Ukrayna savaşı