New York'ta insan cesetlerinin gübreye dönüştürülmesine onay
ABD'nin New York eyaleti, insan cesetlerinin gübreye dönüştürülmesine onay veren altıncı eyalet oldu. 'Çevre dostu' uygulamayla, önceden yetkilendirilen cenaze şirketleri ölüleri konteynerlerde bekleterek gübreye dönüştürebilecek.

Artı Gerçek - ABD'de New York eyaleti, insan cesetlerinin gübreye dönüştürülebilmesine onay verdi. Böylece isteyenlerin, öldükten sonra cesetlerini toprağa dönüştürmesi mümkün olacak. New York Valisi Kathy Hochul'ın cumartesi günü onayladığı yasayla eyalet, Washington, Colorado, Oregon, Vermont ve Kaliforniya'nın ardından söz konusu yönteme onay veren altıncı eyalet oldu. Ancak bu yöntemle gübreye dönüştürülen cesetler, basitçe gübre yığınına çevrilemeyecek. Gübreleştirilen insan cesetleri, önceden yetkilendirilmiş cenaze şirketlerine teslim edilecek. Bu şirketlerin cesetleri uygun şekilde havalandırılan ortamlarda muhafaza etmesi ve pil, pil kutusu, güç hücresi veya radyoaktif cihaz barındırmaması şartı aranacak.
GÜBRELEŞEN CESETLER ISITILARAK TOPRAK ELDE EDİLİYOR
Gübreleştirme uygulaması, cesetlerin bir konteyner içinde odun yongası, yonca ve çim ile birlikte yaklaşık bir ay tutulmasıyla yapılıyor. Cesetler gübreleştikten sonra herhangi bir bulaş olmaması için ısıtılıyor ve ortaya çıkan toprak, ölünün yakınlarına veriliyor. Konuyla ilgili konuşan, New York merkezli 'Greensprings Natural Cemetery Preserve' yöneticisi Michelle Menter, "İnsanları beton astarlardan, süslü tabutlardan ve mumyalamadan uzaklaştırmak için yapabileceğimiz her şeyi yapmalı ve desteklemeliyiz" dedi.
ÇEVRECİLER MEMNUN
Öte yandan gübreleştirme savunucuları, altı ila sekiz haftada tamamlanan sürecin ekonomik olduğu kadar çevre dostu da olduğunu belirtiyor. ABD merkezli Recompose şirketi tabutla gömülme veya yakılmaya göre daha çevreci olan bu yöntemle, yaklaşık bir ton daha az karbon açığa çıkardığını açıkladı. Recompose'un kurucusu Katrina Spade, "Yakma işlemi sırasında fosil yakıtlar kullanıldığı için sürecin karbon ayak izine sebep olduğunu" belirtti. Spade, "Cesetlerin defnedilmesi sebebiyle çok fazla arazinin de kullanıldığını" sözlerine ekledi.
KATOLİK PİSKOPOSLAR UYGULAMAYA KARŞI ÇIKIYOR
New York’taki Katolik piskoposlar ise bu yönteme karşı çıkarak insan cesetlerinin “evsel atık” gibi değerlendirilmesinin doğru olmadığını vurguluyor. Öte yandan, gübreleştirme sürecinin yaklaşık yedi bin dolarlık maliyetini fazla bulanlar da var. Recompose ise 2021'de ortalama gömülme ücretinin 7 bin 848, yakılma ücretinin de 6 bin 971 olduğu göz önünde bulundurulduğunda gübreleştirme işleminin maliyetli bir hizmet olmadığını ileri sürdü. (DIŞ HABERLER)