Nijerya yeni devlet başkanını seçmek için sandık başında

Afrika'nın en kalabalık ülkesi Nijerya'da devlet başkanı, senato ve temsilciler meclisi seçimi yapılıyor. Yaşanan gecikmelere ve silahlı saldırılara rağmen katılımın yüksek olduğu belirtliyor.

Nijerya yeni devlet başkanını seçmek için sandık başında

Artı Gerçek - Afrika kıtasının en kalabalık ülkesi Nijerya'da halk, devlet başkanı, senato ve temsilciler meclisi seçimi için oy kullanıyor.

Yerel saatle 08.30'da başlayan oy verme işlemi saat 14.30'a kadar sürecekti ancak gecikmeler nedeniyle bu süre uzadı ve seçim merkezlerinde oy verme işleminin TSİ 17.00 itibarıyla sürdüğü belirtiliyor. Ancak sadece kuyrukta olanların oy verme hakkı olduğu hala ülkede milyonlarca kiş,inin oy vermek için hala kuyrukta olduğu belirtiliyor.

93 milyondan fazla seçmenin kayıtlı olduğu ülkede, başkent Abuja'nın yanı sıra ülkenin 36 eyaletinde kurulan 176 binden fazla sandıkta oy kullanılıyor.

Seçimin nihai sonucunun 36 eyalet ve federal başkent Abuja'nın nihai çetelesinin oylamadan sonraki beş gün içinde açıklanması bekleniyor. Ülkede uzun zamandır yaşanan güvenlik sorunları nedeniyle seçimlerde 400 binden fazla güvenlik gücü görev alıyor. Seçim süreci boyunca ayrıca 146 bin yerli ve yabancı gözlemci görev yapıyor.

BİRÇOK BÖLGEDE SANDIKLAR GECİKMEYLE AÇILDI

Reuters haber ajansı birçok bölgelerde uzun saatlere yayılan gecikmeler yaşansa da Nijerya'da mevcut Devlet Başkanı Muhammed Buhari'nin iktidarı sırasında giderek artan şiddet dalgası ve ekonomik zorlukların ardından Buhari'nin yerine geçecek ismi belirlemek için sandık başındaki kalabalık seçmenleri bu aksaklıkların caydırmadığını ve diğer bölgelerde oy verme işleminin sorunsuz sürdüğünü belirtti.

Onitsha kentinde oy kullanmayı bekleyen Emmanuel Nwotsu adlı seçmen "Gördüğünüz gibi katılım yüksek. Seçmen uyanışı yüksek ve insanlar bu seçime katılmaktan memnun" ifadelerini kullandı. Nwotsu "Bekleyeceğiz. 08.30 itibarıyla kayıtları başlatmaları gerekiyordu ancak akşam 21.00'de de gelseler burada kalacak ve oy vereceğiz" dedi.

Birkaç eyaletteki Bağımsız Ulusal Seçim Komisyonu'ndan (INEC) yetkililer, kendilerini taşıyan araçların geç gelmesi nedeniyle geciktiklerini söyledi. Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü ıNgozi Okonjo-Iweala, Twitter'dan yaptığı paylaşımda güneydoğu Abia eyaletindeki memleketi köyündeki sandık merkezinin yaklaşık üç saat geç açıldığını söyledi. Oy verdikten hemen sonra yaptığı açıklamada "Katılım inanılmaz, köyde oy kullandığım tüm yıllarda gördüğüm en büyük katılım. Genç ve yaşlı hepsi burada" dedi.

SEÇİM KOMİSYONU BAŞKANI: SEÇİM MERKEZLERİNE SALDIRI OLDU

Nijerya Bağımsız Ulusal Seçim Komisyonu (INEC) Başkanı Mahmood Yakubu ise seçim sürecinde seçim malzemeleri ve görevlilerinin geç gelmesi nedeniyle özür diledi. Delta ve Katsina bölgelerinde seçim merkezlerine saldırı düzenlendiğini ayrıca Borno eyaletinde silahlı grup üyelerinin seçim görevlilerine ateş açtığını söyleyen Yakubu bazı bölgelerde yaralanan seçim görevlileri olduğunu duyurdu.

BAŞKANLIK SEÇİMİ İÇİN ÖNE ÇIKAN ÜÇ İSİM

Nijerya'da mevcut Devlet Başkanı emekli ordu generali Muhammed Buhari, 2 dönemlik görev süresini tamamlaması nedeniyle anayasa gereği tekrar aday olamıyor. Başkanlık seçimi için biri kadın 18 aday yarışacak olsa da bunlardan üçü öne çıkıyor.

İktidar partisi Tüm İlericiler Kongresi adayı eski Lagos Valisi Bola Ahmed Tinubu, ana muhalefet partisi Halkın Demokratik Partisi lideri Atiku Abubakar ve İşçi Partisi adayı Peter Obi anketlerde öne çıkan isimler arasında bulunuyor.

Anayasaya göre, devlet başkanı dört yıl için belirlenirken en fazla iki dönem görev yapabiliyor. Buhari, Afrika'nın en çok petrol üreten ülkesi olan Nijerya'da düzeni ve güvenliği geri getirme taahhüdünü yerine getiremedi. 1999'da ordu yönetiminin sona ermesinden bu yana dönüşümlü olarak iktidara gelen iki partinin adayları, genç seçmenlerde karşılık bulmadı.

Tüm İlericiler Kongresi adayı eski Lagos Valisi Bola Ahmed Tinubu ve ana muhalefet partisi Halkın Demokratik Partisi lideri Atiku Abubakar, arkalarında onlarca yıllık ağ bağlantısı olan siyasi ağır toplar. Her ikisi de Müslüman. Tinubu, güneybatıdan etnik bir Yoruba, Atiku ise kuzeydoğudan bir Fulani.

Igbo etnik grubundan bir Hıristiyan olan Obi ise daha az siyasi bir güce sahip, ancak genç seçmenler arasında büyük bir coşku uyandırmak için etkili bir sosyal medya kampanyası kullandı .Seçimde, APC adayı Tinubu ile PDP adayı Abubakar favori gösterilirken, LP adayı Obi ise "dengeleri değiştirecek" aday olarak görülüyor. (DIŞ HABERLER)