Pentagon yakınındaki patlama görüntüsü yapay zeka ile yapılmış: Sahte haber borsada dalgalanma yarattı

Pentagon yakınındaki patlama görüntüsü yapay zeka ile yapılmış: Sahte haber borsada dalgalanma yarattı
Pentagon yakınlarındaki sahte patlama görüntüleri dün Twitter'da hızla yayıldı. Sahte görüntüleri paylaşanlar arasında Rus resmi haber kuruluşu RT de vardı. ABD borsalarında dalgalanmaya da neden olan görüntülerin yapay zeka ile yaratıldığı belirtiliyor.

Artı Gerçek - Pazartesi akşamı sosyal medyada ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) binası yakınındaki bir binada patlama olduğuna ilişkin yayılan sahte görüntülerin yapay zeka tarafından oluşturulduğu belirtiliyor. Twitter'da doğrulanmış hesaplar tarafından da paylaşılan ve hızla yayılan sahte imaj, yapay zeka tarafından oluşturulan sahte bilgiler hakkındaki endişelere bir yenisini ekledi.

Görüntüde Washington D.C.'deki Pentagon binasının hemen yanındaki bir binada patlama sonucu olduğu iddia edilen yoğun dumanların yükseldiği görülüyordu.

Patlama görüntüsü ve iddiaları, Pentagon Kuvvetleri Koruma Ajansı ve Arlington İtfaiyesi tarafından ortak yapılan açıklamayla hemen sahte olarak damgalandı. Twitter'da yapılan paylaşımda "Pentagon bölgesinde veya yakınında hiçbir patlama veya olay meydana gelmiyor ve halk için acil bir tehlike veya tehlike yok" dedi.

ABD BORSASINDA DÜŞÜŞE NEDEN OLDU

Görüntü Twitter'da dolaşmaya başladıktan sonra ABD borsası gözle görülür bir düşüş yaşadı. Dow Jones Sanayi Endeksi 10:06 ile 10:10 arasında yaklaşık 80 puan düştü ve 10:13'te tamamen toparlandı. Benzer şekilde, daha geniş S&P 500 sabah 10:06'da %0,02 artıştan %0,15 düşüşle 10'a indi: 09:00 Saat 10:11 itibariyle endeks yeniden pozitife döndü.

SAHTE GÖRSELLERİ KİM YAYDI?

ABD medyası henüz sahte görselleri kimin oluşturduğunun tespit edilmediğini duyurdu. Ancak ABD merkezli Insider dergisi söz konusu sahte görsellerin yapay zeka tarafından yaratıldığının resmi olarak doğrulanmasa da çok sayıda sosyal medya kullanıcısının fotoğrafların teknik özelliklerine dikkat çekerek son görüntülerin yapay zeka ile yaratılan diğer görsellerle benzerlik taşıdığına işaret ettiğini aktardı. Insider ayrıca görsellerin çoğunlukla Ukrayna-Rusya savaşı ve komplo teorileri hakkında paylaşımlar yapan hesaplarca paylaşıldığına dikkat çekti.

Sahte haber Rusya devletine bağlı yayın kuruluş Russia Today'in (RT) Twitter hesabından da paylaşıldı ancak kısa süre sonra silindi. Haberi paylaşan sahte Bloomberg hesabı da Twitter yönetimi tarafından askıya alındı. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar