Peru'da yüzden fazla yeni Nazca jeoglifi keşfedildi

Peru'da yüzden fazla yeni Nazca jeoglifi keşfedildi
Peru'daki meşhur Nazca jeogliflerinin yenileri keşfedildi. Japon ve Perulu bilim insanları 2 bin yıldan yaşlı olan ve yapılma amacı bilinmeyen esrarengiz jeogliflerden 168'sini yaptıkları araştırmayla keşfetti.

Artı Gerçek- Peru'da antik Nazca düzlüğü ve çevresindeki arazilerde yüzden fazla yeni Jeoglif keşfedildi.

Jeoglif, peyzajın taşlar, taş parçaları, çakıl veya toprak gibi dayanıklı unsurları tarafından zeminde üretilen büyük bir tasarım veya motiflere deniyor.

On yıllardır bölgedeki Kolomb öncesi dönemden kalma çok sayıda gizemli jeoglif dünya genelinden bilim insanlarını ve ziyaretçileri kendisine çekiyor. Yeni keşfin bu gizemli çizgilerin anlamlarını bulmada yardımcı olabileceği belirtiliyor.

168 YENİ MOTİF BULUNDU

Japonya'daki Yamagata Üniversitesi'nden bilim insanları Perulu meslektaşlarıyla birlikte iki yıl boyunca İHA'larla ve havadan çekilen fotoğraflarla yaptıkları incelemeler sonucunda UNESCO Dünya Mirası listesindeki alanda 168 yeni motif bulduklarını açıkladı.

Çöl arazisinde Yeni bulunan jeogliflerin tarihi 2 bin yıldan eskiye dayanıyor. Çizilen şekiller arasında insanlar, kediler, yılanlar, katil balinalar, kuşlar, lamalar ve alpakalar yer alıyor.

Sadece havadan görülebilen bu motiflerin çizilme amacı ise belirsizliğini koruyor.

Nazca Çizgileri araştırma programının baş arkeoloğu Jorge Olano, yeni keşfedilen motiflerin 2 ile 4 metre uzunluğa sahip olduğunu söyledi.

Reuters'a bilgi veren Yamagata Üniversitesi'nden profesör Masata Sakai bu ay bulunan yeni motiflerin ayrıca karadan görülebileceğini söyledi.

2004'TEN BERİ YAKLAŞIK 190 MOTİF KEŞFEDİLMİŞTİ

Başkent Lima'dan yaklaşık üç saatlik bir yolculukla ulaşabilen bölgede araştırmacılar 2004'ten beri yaklaşık 190 figür keşfetti. Ancak alanın büyüklüğü araştırmaları ve koruma faaliyetlerini zorlaştırıyordu.

Son araştırmanın Nazca çizgilerini koruma altına almaya yardımcı olmak için yapay zeka temelli incelemeler için kullanılacağını söyleyen Profesör Masata Sakai bölgedeki ekonomik ve kentsel gelişmelerin antik eserleri tehlikeye attığını da vurguladı.

Sakai "Arkeoloji parkındaki madencilikle ilgili çalışmaların son zamanlarda genişlemesi nedeniyle bazı jeoglifler yok olma tehlikesiyle karşı karşıya" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar