Pierini: Kabil görevi Türk ordusunun yapısına aykırı
Amerika’nın çekilme kararının ardından Afganistan durulmuyor. Taliban her geçen gün kontrol ettiği alanı büyütürken binlerce kişi ülkeyi terk etmeye devam ediyor.
Amerikan hava kuvvetleri dün Taliban’ın ilerlemesini durdurmak için yaptığı saldırıda 200 militanı öldürdü.
Bu arada Taliban, ülkenin kuzeyindeki en büyük ve en önemli kentlerinden biri olan Kunduz’u ele geçirdi. Görgü tanıkları örgütün bayrağının kent merkezinde dalgalandığını belirtiyor.
Kentte kargaşa olduğu yönünde haberler var. Bazı bina ve dükkanların yandığı belirtiliyor. 270 bin nüfuslu kent ülkenin mineral zengini kuzey eyaletlerine geçiş kapısı olarak biliniyor. Kent ayrıca başkent Kabil ve Tacikistan sınırına dahil diğer bazı önemli bölgelere de geçiş noktası üzerinde.
'TÜRKİYE'YE AĞIR BEDEL ÖDETMEKLE TEHDİT EDİYOR'
Türkiye ise ABD Yönetimi ile arayı düzeltmek çabası içinde Kabil Havaalanı’nı koruma görevini üstlenmekte kararlı görünüyor. Taliban, Kabil havaalanından askerlerini çekmediği takdirde Türkiye’ye ağır bedel ödetmekle tehdit ediyor. Bu tehdide rağmen Ankara geri adım atmaya niyetli değil, ancak Washington’a da bazı koşul ve beklentilerini iletti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Brüksel’de ABD Başkanı Biden ile baş başa yaptığı görüşmenin ardından gündeme gelen bu konu, Türkiye’de olduğu kadar, uluslararası toplumda da tartışılıyor.
Tartışmaya dahil olan Avrupa Birliği'nin (AB) geçmişteki Ankara temsilcilerinden Fransız diplomat Mark Pierini, bu görevin Türk ordusunun yapısına aykırı olduğunu savundu.
Bu durumu VOA Urdu Bölümü'ne değerlendiren Pierini, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Mevcut tehlikeler göz önüne alındığında, bu Türk ordusunun yapısına aykırı, çünkü uluslararası operasyonlarda Müslümanların birbirine asla silah çekmesini istemiyorlar. Geçmişte Afganistan ve 2011’de Libya’daki operasyonlara baktığımızda da Türkiye asla muharip görev üstlenmedi. Bir yandan bakarsanız bu birinci derecede öncelikli jeostratejik öneme sahip. Diğer yandan da riskli, ama yerel düzeyde Kabil havaalanının güvenliği için siyasi bir öneride bulunuyorsunuz. Elbette Kabil havaalanı Amerika, NATO ve Batı için önemli, çünkü Afgan başkentine erişim sağlıyor."
'TALİBAN'IN TÜRK KUVVETLERİNE SALDIRMASI KAÇINILMAZ'
Büyükelçi Pierini’ye göre Kabil havaalanı Amerika, NATO ve batı ülkeleri için çok önemli. Ancak çekilmeden önce siyasi bir anlaşma sağlanamazsa, Taliban’ın Türk kuvvetlerine saldırması kaçınılmaz. Yakında bir anlaşma da görünmüyor: "Türkiye risk almaya karar verdi ve NATO’yla Amerika’ya şu öneriyi sundu: Rus füzeleri satın almasından sonra NATO içindeki durumunun yeniden dengeye oturmasını istedi. Bana da sorarsanız bu füzeler, NATO sistemleriyle uyum sağlamıyor."
Büyükelçi Pierini’ye göre Türkler, hükümetlerinin Afganistan kararına sıcak bakmıyor. Türklerin önemli bir kısmı da kararın siyasi, daha çok Amerika’yla ilişkileri düzeltmek amacıyla atılmış bir adım olduğunu düşünüyor.