Punk'ın kraliçesi Vivienne Westwood 81 yaşında öldü

Punk'ın kraliçesi Vivienne Westwood 81 yaşında öldü
Punk kültürünün oluşmasında çok önemli katkıları olan ve 'Punk'ın kraliçesi' olarak da bilinen ünlü İngiliz modacı Vivienne Westwood 81 yaşında öldü. Yakınları Westwood'un, Londra'daki evinde huzur içinde öldüğünü açıkladı.

Artı Gerçek - 'Punk'ın kraliçeşi' olarak tanınan ve Punk Rock akımının öncü gruplarından Sex Pistols'ı da giydiren ünlü İngiliz modacı Vivienne Westwood 81 yaşında Londra'da öldü.

Kariyeri boyunca yaptığı çalışmalar ve tavizsiz politik tutumundan beslenen tasarımlarıyla adı Punk Rock akımıyla özdeşleşen Westwood, çift cinsiyetli tasarımları, sloganlı tişörtleri ve düzene karşı politik tutumuyla 1970'lerde Punk kültürünün doğuşuna önemli katkılar sundu.

'KALBİMDEKİ VIVIENNE İLE DEVAM EDECEĞİM'

Vivienne Westwood'un sahibi olduğu moda evi Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Vivienne Westwood bugün Güney Londra, Clapham'da ailesiyle çevrili bir şekilde huzur içinde öldü. Dünyanın daha iyiye doğru bir gitmesi için Vivienne gibi insanlara ihtiyacı var" dendi. Açıklamada Westwood’un tasarım yapmak ve kitabı üzerinde çalışmak dahil sevdiği şeyleri "son ana kadar" yapmaya devam ettiği belirtildi.

Vivienne'in kendisi de tasarımcı olan eşi Andreas Kronthaler ise yaptığı açıklamada, "Kalbimdeki Vivienne ile devam edeceğim. Sonuna kadar çalışmayı sürdüreceğiz" dedi.

'KURALLARI YIKMAK İÇİN MODACIYIM'

2014'ta yayımlanan biyografisinde "Moda dünyasında olmamın tek sebebi 'kuralları yıkmak', böyle olmayan her şey benim için sıradan" diyen Westwood, 1970'lerde Sex Pistols'un menajeri Malcolm McLaren ile birlikte, 'Rock'n'Roll'dan ilham alan giysiler satmak için zamanın hippi trendlerine meydan okuyarak kariyerine başladı.

Turuncu veya beyaz saçlarıyla hemen tanınan Westwood, zincirlerle süslenmiş yırtık kıyafetlerin yanı sıra Londra'daki King's Road'da bulunan dükkanlarında lateks ve fetiş kıyafetlerin satışını yaparak ün saldı. Bugün bilinen pek çok ikonik tişörtün tasarımını yapan Westwood, King's Road'daki dükkanda, 'dudaklarında çengelli iğne olan kraliçe' görseliyle hafızalara kazınan pek çok tişört tasarladı.

Vivienne Westwood, 1989'da bir dergi kapağı için dönemin başbakanı Margaret Thatcher kılığına girdiği için haftalarca gündemden düşmemiş, kaya gazı üretimini protesto etmek için sonraları İngiltere Başbakanı olacak David Cameron'ın kır evinin yakınında beyaz bir tank sürmüştü.

Sıra dışı yaşamı ve kariyerinde iklim değişikliğine karşı mücadele etmek ve Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'a destek vermek gibi politik tutumlar almaktan geri durmayan Punk'ın kraliçesi, 1992'de İngiliz Kraliyet Nişanı ile ödüllendirileceği törene iç çamaşırsız gelerek Buckingham Sarayı'nın ahalisini ve basın mensuplarını şaşkına çevirmişti.

'KIYAFETLERİM BİR HİKAYELERİ OLDUĞU İÇİN KLASİK OLDU'

Westwood, 2018'de L'Officiel moda dergisine "Her zaman siyasi bir gündemim oldu" demiş ve "Statükoya meydan okumak için modayı kullandığını vurgulamıştı". "Kıyafetlerimin bir hikayesi var. Bir kimlikleri var. Karakterleri ve amaçları var, bu yüzden klasik oluyorlar" diyerek Punk kültürüne olan bağlılığının altını çizen Westwood'un mirası artık kendisi de bir tasarımcı olan eşi Andreas Kronthaler'in ve yetiştirdiği 'asi' tasarımcıların ellerinde. (DIŞ HABERLER)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar