Putin: Rusya, Ukrayna operasyonu yüzünden hiçbir şey kaybetmedi
Rusya lideri Putin, Vladivostok kentinde gerçekleştirilen Doğu Ekonomik Forumu’nda birçok başlıkta önemli açıklamalar yaptı.
'EDİNDİĞİMİZ EN MÜHİM ŞEY EGEMENLİĞİMİZİN GÜÇLENMESİ OLDU'
Rusya'nın Batı ülkelerinin opereasyon nedeniyle başlattığı yaptırımlara atıf yapan Putin ülkesinin "Batı'nın ekonomik, finanasal ve teknolojik saldırganlığına direndiğini" söyledi.
Putin, "Eminim ki hiçbir şey kaybetmedik ve kaybetmiyoruz. Ne edindiğimize gelince, söyleyebilirim ki edindiğimiz en mühim şey, egemenliğimizin güçlenmesi oldu. Şu an olanların kaçınılmaz sonucu bu oldu. Tabii ki hem dünyada hem de ülke içinde belli ölçüde bir kutuplaşma yaşanıyor. Fakat bana göre bu sadece bizim yararımıza olacaktır." dedi.
Putin sözlerini şöyle sürdürdü: "Rusya, egemen bir ülke, bağımsız bir politika sürdürerek ulusal çıkarlarımızı her daim savunacağız. Kaldı ki partnerlerimizde de bu özelliğin bulunmasını kıymetli buluyoruz. Tabii ki Asya-Pasifik bölgesindeki meslektaşlarımızdan bahsediyorum. Zira bu bölgede yaptırımların yıkıcı mantığını benimsemiyorlar; iş ilişkilerinin merkezinde karşılıklı çıkarlar yer alıyor. Söz konusu bölgenin rekabet konusundaki büyük avantajı da buradan geliyor."
"ASKERİ EYLEMİ BİZ BAŞLATMADIK'
Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesiyle sonuçlanan, 2014'te Rusya destekli Donetsk ve Lugansk Lugansk Halk Cumhuriyetleri ile ukrayna arasındaki çatışmaya atıf yapan Rus lider "Askeri eylemi başlatan biz değildik, biz buna bir son vermeye çalışıyoruz. Tüm faaliyetlerimiz Donbas'taki insanlara yardım etme amacı taşıyor, bu bizim görevimiz ve sonuna kadar bu görevi yerine getireceğiz" diye konuştu.
Birleşmiş Milletler anlaşmasında ülkelerin kendi geleceklerini tayin etme hakkına sahip olduğunun belirtildiğini anımsatan Rusya lideri şunları söyledi: "Kosova krizi sırasında BM Uluslararası Mahkemesi, bir karar aldı ve bu karar uyarınca eğer bir ülkenin herhangi bir bölümü bağımsızlık ilan etmek isterse, o ülkenin merkezi hükümetinden izin almak zorunda değil. Bu Kosova'da uygulanabiliyor. DHC ve LHC'de neden uygulanmasın? Her şey aynı. DHC ve LHC, bu haklarını kullanarak bağımsızlıklarını ilan ettiler. Biz ve herhangi başka bir ülke onları tanıma hakkına sahip mi? Sahip ve biz tanıdık. Onları tanıdığımıza göre, onlarla dostluk, işbirliği ve yardımlaşma anlaşmaları imzalayabilir miyiz? Elbette imzalayabiliriz. Bu anlaşmayı imzaladık ve Rusya parlamentosu ile onların parlamentoları tarafından onaylandı. Anlaşmada, saldırganlık durumunda yardım sunulması gibi Rus tarafına yüklenen yükümlülükler var. Mevcut durumda, Kiev rejiminin saldırganlığı söz konusu, bu gayrimeşru, zira altında Ukrayna'daki mevcut hükümetin ilk kaynağı olarak devlet darbesi yatıyor."
'TAHIL ANLAŞMASINDA BİZİ ALDATTILAR'
Ukrayna’dan çıkarılan tahılın sadece 60 bin tonunun Afrika ülkeleri gibi yoksul ülkelere gönderildiğini kaydeden Putin, Avrupa ülkeleri için ‘gelişmekte olan ülkeleri kandıran koloniciler’ olarak tanımladı. "Belki de Ukrayna’dan çıkarılan tahılın ve ticari gıda ürünlerinin (Avrupa’ya) gidişini sınırlamak üstünde düşünmek gerekiyordur" diyen Rusya lideri, "Bu konuda Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile muhakkak istişare edeceğim" diye ekledi. Ukrayna’daki tahılın ülkeden çıkarılmamasının yoksul ülkelerde gıda krizi yaşanmasına neden olabileceği yönündeki argümana karşılık, ülkeden çıkarılan tahılın büyük kısmının Avrupa’ya gönderilmesi nedeniyle, İstanbul’da yapılan ve 120 gündür yürürlükte olan tahıl anlaşması için, "Utanmadan yapılmış bir başka aldatma. Bizi aldattılar" ifadelerini kullandı.
'RUSYA'NIN ENERJİYİ SİLAH OLARAK KULLANDIĞI SAÇMALIK'
Rusya Devlet Başkanı, Vladivostok’tak açıklamalarında, ülkesinin enerjiyi silah olarak kullandığı suçlamalarını da reddetti.
Putin, Rus gazının Avrupa’ya ulaşımının kısıtlanmış olmasıyla ilgili olarak, Kiev’in Rus gazının Ukrayna üstünden transit geçisini sınırlandırdığını, Polonya’nın Belarus üstünden sevkiyatı durdurduğunu ve Avrupa’nın da Gazprom’u, boru hattı türbinini Kuzey Akım-1 için faaliyete geçirmesini imkansız bir pozisyona soktuğunu kaydetti.
Putin, "Rusya’nın enerjiyi silah olarak kullandığını söylüyorlar. Bir saçmalık daha! Nasıl bir silah kullanıyormuşuz? Talepler doğrultusunda talep edildiği kadar enerji tedarik ediyoruz" dedi.
Ardından sözü Kuzey Akım-1 boru hattından yapılan gaz akışının durmasına getiren Putin, Alman Siemens üretimi boru hattı türbininin kendilerine hâlâ teslim edilmemiş olmasına atıfla, "Bize türbini verin ve yarın Kuzey Akım-1 boru hattından gaz akışını başlatalım. Fakat vermiyorlar" diye konuştu.