Rakkalılar kentlerinin özgürleşmesini bekliyor
Suriye Demokratik Güçleri’nin kurtardığı Rakkalılar Ayn İsa kasabasında kurulan 10 bin kişilik kampta kalıyor. Kampta, IŞİD’lilerin yabancı eşleri de var.
DÜNYA - Rakka'nın önemli bir bölümünde kontrolü sağlayan QSD’liler, kurtardıkları binlerce sivili, yönetimi ve güvenliği Rakkalılar tarafından sağlanan Ayn İsa Kampı’na taşıyor. Kampta IŞİD’lilerin yabancı eşleri de kalıyor.
Rakka'ya Suriye Demokratik Güçleri’nin (QSD) "Büyük Savaş" adıyla başlattığı operasyonlar 56'ncı gününde devam ediyor. QSD’liler doğu, batı ve güney cephelerinde ilerlerken, batı cephesinde bulunan Nehda mahallesine de girdiler. Rewda, Eski Rakka, Hişam Bin Ebdulmelik, Nezlit Şihade ve El Berid mahallelerindeki çatışmalar ise sürüyor. QSD’nin şimdiye kadar IŞİD’den geri aldığı 8 mahallede kurtardığı binlerce Rakkalı da kamplara yerleştiriliyor. Rakkalılar için inşa edilen en büyük kamp ise Ayn İsa kasabasında bulunuyor.
RAKKALILARIN KALDIĞI EN BÜYÜK KAMP
Yaklaşık 6 ay önce Rakka Sivil Meclisi, Ayn İsa Halk Meclisi ve Demokratik Suriye Meclisi tarafından inşa edilen kampta, yaklaşık 3 bin çadır kuruldu. Ayn İsa'da büyük bir arazide kurulan kampın nüfusu 10 bin dolaylarında. Kampta Rakkalıların yanı sıra Halep, Hama, Humus, Deyrezor ve Musul’dan gelen sığınmacılar da yer alıyor.
GÜVENLİĞİNİ RAKKALILAR ALIYOR
Etrafı tel örgülerle çevirili olan kampın güvenliğini, IŞİD’ten kurtarıldıktan sonra Rakka’nın güvenliğini sağlamak amacıyla oluşturulan Rakka İç Güvenlik Korumaları sağlıyor. IŞİD sızmalarına karşı giriş ve çıkışlarda kimlik kontrolü yapan iç güvenlik korumaları, kampta 24 saat devriye gezerek Rakkalıların ihtiyaçlarına da cevap oluyor.
KAMP YAŞAMI
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) başta olmak üzere bazı uluslararası yardım kuruluşlarının da yardım ettiği kamp adeta bir kente dönmüş. Kamp içinde pazarlar açılarak meyve, sebze ve elbise satışları yapılıyor. Çay ocağının bile kurulduğu kampta, seyyar satıcılarının yanı sıra çadırlardan dükkânlar da var. Her yeri büyük bir hareketlilik içinde olan kampa her gün yeni aileler geliyor.
Rakka Sivil Meclisi, her gün düzenli olarak kampta yemek yapıp dağıtırken, ayrıca kampın belirli noktalarına mutfak ve su depoları da yapılmış. Kampın yemekleri dışında yemek pişirmek isteyen Rakkalılar ise bu mutfakları belli saatlerde kullanıyor. Su depolarına ise günlük olarak tankerler tarafından su dolduruluyor. Bunun yanı sıra siviller için haftanın belirli günlerinde battaniye, minder ve çadır için kullanılacak eşyalar da temin ediliyor.
SAĞLIK
Kamp içinde bir sağlık merkezi ve bir de hastane yer alıyor. Heyva Sor a Kurdistanê (Kürdistan Kızılayı) tarafından yapılan merkezlerde 6 doktorun yanı sıra, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’nden hekimler de bulunuyor. Her gün yüzlerce siville ilgilenilen hastanede, 3 gün kadın doktoru, 3 gün de çocuk doktoru çalışıyor. Bulaşıcı hastalıklara karşı önlemlerin alındığı kampa, Kuzey Suriye ve Rojava kuruluşları tarafından ilaç yardımları yapılıyor.
EĞİTİM
Eğitim alanını da boş bırakmayan kamp yetkilileri, inşa ettikleri alan içinde çadırlardan iki okul inşa etmiş. İlkokul şeklinde yapılan okulların her birinde 12 öğretmen ders veriyor. Her okulda 300 öğrenci bulunurken, öğretmenler birinci sınıftan beşinci sınıfa kadar dersler veriyor. Okula gelen başvurular her gün artıyor. IŞİD’in esaretinde kalmış çocuklara özellikle oyunlar oynatılarak, ilgileri başka tarafa çekilmeye çalışılıyor.
IŞİD’LİLERİN EŞLERİ
Kurtarılan her sivil için kampta yer açılırken, yakalanan IŞİD’lilerin eşleri için de çadırlar açılmış. Aralarında Endonezya, Rusya ve Almanya’dan gelen IŞİD’lilerin eşleri de bulunuyor. IŞİD’in "hicret" çağrısı üzerine Rakka’ya gelip eş edinilen yabancı kadınlar, esaret yerine sığınmacı statüsü ile kampta kalıyor. (Nazım Daştan – dihaber)