Rekor sayıda göçmen İspanya'nın Kuzey Afrika'daki toprağına giriş yaptı

İspanya'nın, Kuzey Afrika'daki toprağı Ceuta kentine yaklaşık 5 bin Fas vatandaşının 'yasa dışı' bir şekilde giriş yaptığı bildirildi.

Rekor sayıda göçmen İspanya'nın Kuzey Afrika'daki toprağına giriş yaptı

İspanya hükümetinin bir sözcüsü basına yaptığı açıklamada, kaçak göçmenlerin yüzerek Ceuta kentine ulaştığını ve bu gelenleri üçte birisinin 18 yaşından küçük olduğunu açıkladı.

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada ise güvenlik güçlerinin Ceuta kenti etrafındaki önlemlerini artıracağı ve yasa dışı gelenlerin iki ülke arasında yapılan anlaşma gereği Fas’a geri gönderileceği duyuruldu.

FAS VE İSPANYA ARASINDA DİPLOMATİK GERİLİM

İspanyol basınında çıkan haberlere göre, kaçak kitlesel göçün artmasına gerekçe olarak Fas'ın, Polisario Cephesi lideri İbrahim Gali’yi İspanya'nın ülkeye kabul etmesi olarak gösteriliyor. Gali'yi Cvid-19 nedeniyle tıbbi tedavi için kabul eden İspanya'ya karşı Fas diplomatik bir protesto düzenlerken yaklaşık 1.000'i küçük çocuk olan binlerce göçmen ağır tahkim edilmiş sınırı yüzerek ve plastik botlarla geçerek İspanya toprağına giriş yaptı.

Yerel basında çıkan haberlere göre, en az bir kişi geçmeye çalışırken boğuldu. Varışlar Kızıl Haç tarafından kontrol edildi ve bir göçmen kabul merkezine götürüldü.

İspanya'nın Ceuta ve Melilla eksklavları, Afrika'nın Avrupa Birliği ile olan tek kara sınırı olduğundan Avrupa'ya göç etmek isteyen insanlar için önemli bir hedef. Bu yıl 1 Ocak - 15 Mayıs tarihleri ​​arasında Ceuta'ya sadece 475 göçmen geçmişti

FAS İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Fas Dışişleri Bakanlığı'ndan geçen hafta yapılan yazılı açıklamada, İspanya'nın, savaş suçu ve ağır insan hakları ihlalleriyle suçlanan Polisario Cephesi lideri Gali’yi topraklarına kabul etmesinden bu yana ortaklık ve iyi komşuluk ruhuna aykırı bu tehlikeli eylemini haklı çıkarmaya çalışan açıklamalarının giderek arttığı belirtilmişti.

İspanya'nın Polisario Cephesi liderinin ülkeye gelişini Fas'a bildirmemesinin "basit bir ihmal olmadığı ve önceden tasarlanmış kasıtlı bir eylem" olduğu aktarılan açıklamada, İspanya'nın bu tercihinin bilinçli olduğu kaydedilmişti.

Fas Başbakanı Sadeddin el-Osmani 26 Nisan'da yaptığı açıklamada, Gali'nin sahte pasaportla İspanya'da devlet başkanı olarak kabul gördüğünü belirterek, "İspanya'nın Polisario lideri Gali'yi sahte pasaportla kabul etmesi bir skandaldır." ifadelerini kullanmıştı.

Fas Dışişleri Bakanlığı da İspanya’nın Rabat Büyükelçisi Ricardo Diez-Hochleitner Rodriguez’e Polisario Cephesi lideri Gali’nin İspanya’da tedavi altına alınması nedeniyle tepkisini dile getirmiş ve Büyükelçi Rodriguez'i 24 Nisan'da Dışişleri Bakanlığına çağırmıştı.

BATI SAHRA SORUNU

Fas'ın 1975'te eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'yı topraklarına katmasının ardından Cezayir'in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ile Fas yönetimi arasında başlayan gerginlik devam ediyor.

Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken Polisario Cephesi, Batı Sahra'nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürüyor.

Polisario Cephesi, 1991'de Birleşmiş Milletler'in ara buluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasına kadar Fas güvenlik güçlerine karşı silahlı mücadele yürütüyordu. Ateşkes anlaşmasından bu yana Batı Sahra'nın statüsüyle ilgili görüşmeler başarıya ulaşamadı.

göçmen İspanya Fas