Rusya: Ukrayna’dan tahıl sevkiyatının başlaması çok olumlu
Rusya- Ukrayna savaşının başlangıcından bu yana, Ukrayna’dan ilk tahıl sevkiyatının başlamasının ardından hem Rusya hem de Ukrayna’dan peş peşe olumlu açıklamalar geldi.
Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında 22 Temmuz'da yapılan tahıl sevkiyatı anlaşması kapsamında ilk geminin, Ukrayna'nın Odessa Limanı'ndan çıktığına dikkat çeken Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, "Bu, çok hem de çok olumlu. Bu, İstanbul'daki görüşmelerde yapılan anlaşmaların uygulanmasını test etmek için iyi bir fırsat. Anlaşmaların, tüm taraflarca uygulanacağını ve etkin şekilde çalışacağını umuyoruz." dedi.
Rusya Savunma Bakanlığı’ndan da konuyla ilgili yapılan açıklamada, Odessa Limanı'ndan yola çıkan 26 bin ton mısır yüklü "Razoni" isimli Sierra Leone bayraklı kuru yük gemisinin yarın İstanbul'a ulaşmasının planlandığı belirtildi.
Söz konusu geminin Karadeniz'in kuzey batısındaki koridor üzerinden hareket ettiği kaydedilen açıklamada, "Tarım ürünlerini taşıyan ilk geminin çıkışı ile ilgili insani yardım operasyonu, İstanbul'daki Ortak Koordinasyon Merkezi'nde yer alan Rus subaylarının aktif katılımıyla planlandı." ifadelerine yer verildi.
UKRAYNA: DÜNYA İÇİN FERAHLAMA GÜNÜ
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ise tahıl sevkiyatının başlamasının "dünya için bir ferahlama" anlamına geldiğini söyledi. Twitter hesabından açıklama yapan Kuleba "Aylar süren Rus blokajından sonra Ukrayna tahılı ilk kez Odesa’dan ayrıldı. Dünya için, özellikle de Ortadoğu, Asya ve Afrika’daki dostlarımız için bir ferahlama günü." İfadelerini kullandı. Kuleba, Rusya’yı da anlaşmaya uyması uyarısını yaptı.
The day of relief for the world, especially for our friends in the Middle East, Asia, and Africa, as the first Ukrainian grain leaves Odesa after months of Russian blockade. Ukraine has always been a reliable partner and will remain one should Russia respect its part of the deal.
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) August 1, 2022
"TÜRKİYE'YE LİDERLİĞİ İÇİN MİNNETTARIM'
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de Ukrayna'dan tahıl sevkiyatını memnuniyetle karşıladı.
Guterres, "Umarım bu, küresel gıda güvenliği için çok ihtiyaç duyulan, Ukrayna limanlarından yapılacak birçok sevkiyatın ilki olur" dedi. Guterres, "Türkiye'ye liderliği için minnettarım." İfadelerini de kullandı.
ÇAVUŞOĞLU VE AKAR'DAN AÇIKLAMA
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da sosyal medya hesabından Ukrayna tahılının sevkiyatına ilişkin paylaşım yaptı.
Açıklamasında, "Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden güvenli sevkiyatı kapsamında ilk gemi Ukrayna’dan yola çıktı. Sürecin kesintisiz ve sorunsuz devam etmesini diliyoruz. Bu konuda üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Mutabakatın, ateşkes ve kalıcı barışa vesile olmasını temenni ediyoruz" ifadelerine yer verildi.
Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden güvenli sevkiyatı kapsamında ilk gemi Ukrayna’dan yola çıktı. Sürecin kesintisiz ve sorunsuz devam etmesini diliyoruz. Bu konuda üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Mutabakatın, ateşkes ve kalıcı barışa vesile olmasını temenni ediyoruz.
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) August 1, 2022
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise son durağı Lübnan’ın Tripoli limanı olan geminin yarın saat 15.00 sıralarında İstanbul'da olacağını söyledi. İstanbul'daki koordinasyon merkezinin Rusya ve Ukrayna taraflarının bir arada olabildiği tek ortam olduğunu vurgulayan Bakan Akar, "Türkiye'ye olan teveccüh bizi oldukça gururlandırıyor" dedi. Akar, mutabakat muhtırasında "120 gün" şeklinde bir ibare olduğunu belirterek, "Eğer taraflardan bir istek gelmezse sözleşme uygulanmaya devam edecek. Aslolan insanların ihtiyaçlarının karşılanması" diye konuştu.
ANLAŞMA NEDEN ÖNEMLİ?
Ukrayna ve Rusya dünyanın en büyük tahıl ihracatçıları. Ancak Rus güçlerinin Karadeniz’deki blokajı nedeniyle bu ihracat büyük oranda aksıyordu. Ukrayna’nın tahıl ihracatı savaş öncesine kıyasla altıda bir oranında azalmış, tahıl fiyatları da dünya genelinde artmıştı.Afrika Kalkınma Bankası verilerine göre, Ukrayna ve Rusya normalde Afrika’nın tahıl ihtiyacının yüzde 40’ını karşılıyordu. Ancak bankaya göre savaş Afrika’da 30 milyon tonluk bir kıtlığa yol açtı. Bu durum kıta genelindeki gıda fiyatlarında da yüzde 40’lık bir artışa yol açtı.