Rusya ve İran’dan yeni İdlib teklifi
Suriye'nin İdlib kentindeki Han Şeyhan’da kullanılan kimyasal gazların soruşturmasını yürüten OPCW'ye Rusya ve İran yeni teklif sundu.

DÜNYA – Suriye’nin İdlib kentine bağlı Han Şeyhan kasabasında düzenlenen saldırıda sarin gazı kullanıldığının kesinleşmesinden sonra soruşturmayı yürüten Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne (OPCW) Rusya ve İran yeni bir teklif sundu. Adı geçen örgütte Rusya’yı temsilen yer alan Aleksandr Şulgin, OPCW'de oylanacak teklifte kendi görüşlerine yer verilmeyerek bazı ülkelerin tekliflerinin öne çıkarıldığını belirterek buna tepki gösterdi.
Şulgin, " Batılı delegeler bundan rahatsız olsa da İran'la birlikte yenilenen teklifimizi sunduk. Diğer ülkelerin temsilcileri kendi yönetimleriyle görüşmek için süre istediler. Yarın yeniden toplanacağız. Ancak biz teklifimizi yarın yapılacak toplantıda oylamaya sunacağımızı partnerlerimize bildirdik" dedi.
"TEKLİFİMİZDE ORTAKLARIMIZIN KAYGISINA DA YER VERDİK"
Şulgin, İran’la birlikte verdikleri teklifin içeriğine ilişkin de bilgi verdi:
"Biz teklifimizi tek taraflı hazırlamadık. Diğerlerinin dile getirdiği görüşler de göz önünde bulunduruldu. Soruşturmanın örgütün ilgili komusyonu tarafından yürütülmesi ve yetkinin daha önce olduğu gibi kısmen değil, tamamen kullanılması konusunda bir kayfımız yok, bunda mutabıkız. Ayrıca sunduğumuz teklifte bazı ülkelerin soruşturma için kendi uzmanlarını gönderecek olmasından memnuniyet duyulduğu da bize ifade edildi."
"OPCW, ŞAYRAT HAVA ÜSSÜNE DE GİTMELİ"
Rusya’nın temsilcisi Alexandr Şulgin, soruşturmayı yürütecek komisyonun sadece Han Şeyhan'ı değil, ABD tarafından bombalanan Şayrat Hava Üssü’nü de incelemesini önerisi sunduklarını da aktardı. Şulgin’in "ABD’nin iddiasına göre kimyasal saldırıyı düzenleyen Suriye uçakları Şayrat hava üssünden havalanmış. Biz durumun yerinde tespit edilmesi için OPCW komisyonununun bu üssü de ziyaret etmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
RUSYA: ABD’NİN SAKLADIĞI BİR ŞEYLER OLDUĞUNDAN KUŞKULANIYORUZ
Kendi önerilerini sunduktan sonra ABD'li meslektaşlarının diğer üye ülkelerin temsilcilerini yeni bir karar alınmaması için ikna etme çabalarını artırdığını belirten Şulgin, "ABD’nin bu tutumunun saklamak istediği bir şeyler olduğu konusunda bizi düşündürüyor" dedi.
Geçtiğimiz hafta da Rusya Dışişleri Bakanı sergeyi Lavrov konu ile ilgili açıklama yapmış ve OPCW bünyesinde kurulacak komisyonun yalnız Han Şeyhan’ın değil, Şayrat Hava Üssü’nü dü ziyaret etmesini istemişti. Suriye ise ellerinde kimyasal silah olmadığını ve kullanılan Sarin Gazı’nın muhaliflere aitd olduğunu belirtiyor. Rusya ise bombalama esnasında muhaliflerin elindeki kimyasal gaz depolarından sızan gazın bölgedeki insanların ölümüne neden olduğu inancını taşıyor.