Rusya yaptırımlarının domino etkisi: Almanya eyalet seçimlerinde hezimete uğrayan Yeşillerin liderliği istifa etti
Artı Gerçek - ABD'nin Rusya yaptırımlarına AB'nin eşlik etmesiyle durgunluğa giren Avrupa'nın en büyük ekonomisinde koalisyon hükümetinin ortağı Yeşillerin liderliği, üst üste eyalet seçimleri yenilgilerinin ardından istifa kararı aldı.
Alman Yeşiller'in anketlerde dibe vurmasına koşut pazar günü Brandenburg'da ve eylül başlarında Thüringen'de eyalet parlamentosuna girmek için yüzde 5 barajını bile aşamaması, Saksonya'da ise sadece yüzde 5.1 oranında oy alması sonrası, partinin eşbaşkanları Omid Nouripour ile Ricarda Lang istifalarını duyurdu.
'YEŞİLLER'İN SON 10 YILDA KARŞILAŞTIĞI EN DERİN KRİZ'
Nouripour, eyalet seçimleri sonuçlarının Yeşiller'in "son 10 yılda karşılaştığı en derin krizin kanıtı olduğunu, ama bu krizi aşmanın gerekli ve aynı zamanda mümkün olduğunu" söyledi.
"Partiyi bu krizden çıkarmak için artık yeni yüzlere ihtiyaç var. Şimdi koltuğa yapışma değil, sorumluluk alma zamanı. Ve biz yeni bir başlangıcı mümkün kılacak şekilde sorumluluğu üstleniyoruz" diye ekleyen Lang, Yeni yönetim kurulunun seçilmesi, partinin stratejik yeniden yapılanması için bir yapı taşı olmalıdır" çağrısını yaptı.
Liderliğin istifası, 15-17 Kasım'da yapılacak federal parti kurultayından itibaren geçerli olacak.
SOL KANATIN ELEŞTİRİLERİ VE İSTİFA TALEPLERİ TETİKLEDİ
Yeşiller'in hükümetteki temsilcileri olan ve Ukrayna Savaşı'nı körüklemekle eleştirilen Başbakan Yardımcısı- Ekonomi Bakanı Robert Habeck ile Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'un istifa kararını dün akşam alan eşbaşkanların bugünkü açıklamasına habersiz yakalandığı, Alman medyasına yansıdı. Öncesinde parti içinde, özellikle sol kanattan liderliğe sert eleştiriler yöneltildiği belirtildi.
MUHALEFET ERKEN SEÇİM İSTEDİ
Yeşiller liderliğinin istifa açıklamasının ardından anamuhalefetteki Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU), Eylül 2025 için planlanan genel seçimlerin erkene çekilmesini talep ederek, bu hükümetle bir yıl daha devam etmenin mümkün olmadığını belirtti. CDU parlamento grup başkanı Thorsten Frei, "Koalisyon kamera karşısında canlı yayında çatırdıyor" diyerek ekledi: "Cesur kararlar gerekiyor. İnsanlar artan ekonomik krizle ilgili yanıtlar bekliyor. Ve göç politikasında U dönüşü istiyorlar."
'SORUN FEDERAL HÜKÜMETTEKİ YEŞİLLER'
CDU'nun kardeş partisi CSU'nun parlamento grup başkanı Alexander Dobrindt, "Sorun partinin tepesindeki Yeşiller değil, sorun federal hükümetteki Yeşiller" dedi. Dobrindt, Sosyal Demokrat-Yeşiller-Hür Demokratlar hükümetinin tel tel döküldüğünü dile getirdi.
'SONUN BAŞLANGICI'
Aşırı sağa meyleden popülist sağ parti Almanya için Alternatif'in (AfD) liderlerinden Alice Weidel de hükümet için "sonun başlangıcı" yorumunu yaparak, "Almanya'nın yeni genel seçime ihtiyacı var" dedi. Weidel, Sosyal Demokrat Başbakan Olaf Scolz'un bir daha bu göreve seçilme ihtimali bulunmadığına işaret etti.
SANAYİSİZLEŞEN ALMANYA, İŞSİZLEŞEN ALMANLAR
Avrupa'nın en büyük ekonomisini yönlendiren ihracat odaklı sanayilerin Rusya yaptırımları ve Rus doğalgazını taşıyan Kuzey Akım boru hattı sabotajı nedeniyle enerji maliyetlerinin artması, bu yüzden işçi maliyetlerinin karşılanamaması ve hem Çin hem ABD'den artan rekabetle başa çıkamaması eşliğinde, işsizlik artıyor. Nitekim kıtanın ve Almanya'nın en büyük otomobil üreticisi Volkswagen, on binlerce işçiyi iştem çıkarmaya hazırlanıyor. (Tagesschau, Tagesspiegel, Reuters, Dış Haberler)