Savaş Ukrayna’yı harap etmekle kalmıyor, Somali’deki çocukları da öldürüyor
Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, süregiden savaş ve kıtlık bölgelerinin sorunlarını gölgede bıraktı. Putin'in işgali, sivil toplum kuruluşlarının fon toplamalarını oldukça zorlaştırdı.
Der Spiegel Dergisi, Ukrayna Savaşı’nın gölgede bıraktığı felaket bölgelerinden Somali’de giderek kötüleşen durumu yazdı. Ukrayna Savaşı’nın bölgeye gelen gıda yardımını sekteye uğrattığını, Amerika ve Avrupa’dan ülkeye gelen insani yardım miktarını düşürdüğünü belirterek aşanmakta olan tüyler ürpertici tabloyu anlattı:
"Tozlu zeminde çömelmiş genç bir kız, uzun cübbesi ayaklarına kadar tüm vücudunu kaplıyor. Elbisenin altından kuma kan damlıyor. Bunu herkes biliyor ama o gözden kaçırmak istiyor. Genç kadın regl oluyor ama bu kampta ne ped ne de tampon mevcut, hatta yiyecek bir şey bile yok. Bu yüzden birkaç gün koşarak yerde çömelip yakında sona ereceğini ummaktan başka çaresi yok.
Barınağı rüzgarda dalgalanan plastik muşambalarla çevrili… Kubbe şeklinde bir çadır oluşturmak için birbirine plastik muşamba bağlı dallar arasında gerilir. Somali hükümeti tarafından ülkenin güney kesiminde, yerinden edilmiş insanlar için kurulmuş bir kamp. Arada bir su kamyonu geliyor, ancak kamp sakinleri her şeyi kendileri halletmek zorunda. Hepsi eskiden sığır çobanıydı, ancak devam eden kuraklık, hayvanlarını ve geçim kaynaklarını öldürdü. 16 milyonluk ülke nüfusunun 4 milyondan fazlası etkilendi.
Derme çatma çadırlar arasında periyodik olarak küçük toprak höyükleri görülebilir. Her gün düzinelerce insan ortaya çıkıyor ve kendilerine barınaklar inşa ediyor. Ölülerin ötesine uzanan bir çadır şehir.
Mart ayının bu Salı günü, başka bir cenaze töreni daha gerçekleşti. Bir adam, kollarında bir rulo gibi görünen şeyle çadırlardan çalılıklara doğru ilerledi. Yaklaşık bir düzine adamdan oluşan bir grup, çukur kazdıkları çalılıkta birkaç yüz metre bekliyordu. Malzeme rulosu o kadar ince ki, içine bir cismin sarılabileceğini hayal etmek zor. Ama bu, birkaç saat önce, sabah namazından hemen sonra ölen dört yaşındaki küçük Ubah'ın bedeni..
Önceki gün Der Spiegel muhabirleri, Ubah ve annesiyle oldukça zor bir karşılaşma geçirmişti. Kız, her bir kemiği derisinden açıkça görülebilen bir şekilde, annesinin kollarında yatıyordu. Çocuk kolunu zar zor kaldırabiliyordu. Gezici bir sağlık ekibi daha yeni kampa gitmişti.
ZOR ŞARTLARDA ULAŞILAN KAMPLARA DÜZENLİ YİYECEK GETİREN HİÇBİR YARDIM KURULUŞU YOK
Annesi Juhara Ali dergiye, "Her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Artık hiçbir şeyi tutamıyor" dedi. Yetersiz beslenme başlamadan önce bile Ubah hastaydı ve doğumundan beri kısmen felçliydi. Ali, "Hayvanlarımızdan süt içerdi, bu ona güç verdi" diye ekledi. Ancak hayvanlar ölünce açlık baş gösterdi. Beş kişilik ailenin evlerini terk etmekten başka seçeneği yoktu. Beş gün beş gece kampa ulaşmak için yürüdüler, ikinci günün ardından yiyecekleri tükendi. Ve sonunda vardıklarında açlıkları bitmedi: Kampa düzenli olarak yiyecek getiren hiçbir yardım kuruluşu yok. İyi günlerde tek öğün yemek yer. Kötü günlerde, hiçbir şey yok.
Doktorlar Ubah'ı yaklaşık 15 kilometre uzaklıktaki liman kenti Kismayo'da bulunan en yakın hastaneye sevk kararı aldılar ama çok geçti. Ubah kuraklığa kurban gitti. Annesi, "Onu mutlu bir kız olarak hatırlayacağım. Her zaman kardeşleriyle birlikte gülüyordu" diyor. Yetkililere göre, son haftalarda bölgede çoğu çocuk 15 kişi açlıktan öldü.
Yaklaşık 500 kilometre kuzeyde, Somali'nin başkenti Mogadişu'da çuvallar dolusu yiyecek yükleniyor. USAID damgası ile birlikte Amerikan bayrağı ile basılı. Çuvallar bezelye, buğday ve sorgumla dolu. Hayat kurtarmaya yardımcı olmayı amaçlıyorlar, ancak şehirdeki Dünya Gıda Programı’nın (WFP) deposunun yarısı bile dolu değil.
SOMALİ'NİN İNSANİ YARDIM İHTİYACININ SADECE YÜZDE 3'Ü KARŞILANABİLDİ
WFP'nin Somali'deki yerel direktörü El-Khidir Daloum, "Kamplardaki insanlar için hiçbir şey yapamayız. Onları zor durumda bırakıyoruz" diyor. Sebebi ise oldukça basit: Yeterince para yok. Çeşitli yardım kuruluşlarının hesaplamalarına göre, bugüne kadar Somali'nin insani yardım ihtiyacının sadece yüzde 3'ü karşılanabildi. Bu da yüzde 97'nin kayıp olduğu anlamına geliyor, bu da insanların açlıktan ölmesi anlamına geliyor. Ubah gibi…
Ve son zamanlarda, parası ödenmiş olan yardım malzemeleri de kayıp. WFP'nin Somali'deki kuraklık mağdurlarına dağıttığı gıdaların neredeyse yarısı Ukrayna'dan geliyordu. Böyle bir teslimatın, 1.188 ton bezelyenin 10 Mart’ta Etiyopya ve Somali'deki kıtlık bölgelerine ulaşması gerekiyordu. Gıda konteynerlarını taşıyan gemilerin, ülkenin geri kalanı gibi Rusların saldırısı altında olan Ukrayna liman kenti Odessa'dan ayrılması planlanmıştı. Mogadişu'daki WFP planlamacılarına, sevkiyatın varışının 15 Mart'a ertelendiğine dair bir mesaj gönderildi. Ancak bu son tarih de geldi ve geçti ve teslimat asla gelmedi. Ve Somali halkı acı çekmeye devam ediyor.
TESLİMATLAR KRİZ BÖLGELERİNE DEĞİL UKRAYNA'YA YÖNLENDİRİLİYOR
Diğer durumlarda, yardım kuruluşları çalışanları en azından yüke ne olduğunu biliyor. Daloum, "Bağışçılar tarafından bize vaat edilen ve aniden Ukrayna'ya yönlendirilen bazı teslimatlar vardı" dedi. WFP'nin Roma'daki genel merkezi, bazı teslimatların başlangıçta amaçlanan kriz bölgelerine devam etmek yerine Ukrayna'ya yönlendirildiğini doğruladı.
WFP genel merkezi, yeterli rezerv arzı bulunduğundan, bu sapmaların bu ülkelerdeki yardım sağlanması üzerinde hiçbir etkisi olmadığını söylüyor. Yine de, Ukrayna'daki savaş nedeniyle taze malzeme tedarik etmek giderek daha zor hale geldi. Avrupa'daki açlık şimdi Afrika'daki açlıkla rekabet ediyor. Putin'in şiddetinin kurbanlarını dünyanın her köşesinde bulmak artık mümkün.
Tek sorun teslimatlar değil. Dünya Gıda Programı ve diğer yardım kuruluşları da hızla artan fiyatların zorluğuyla karşı karşıya. Bütçeleri artık eskisi kadar yüksek değil, bu da çok daha az insana yardım edebilecekleri anlamına geliyor. Somali gibi bazı Afrika ülkelerinde fiyatlar son aylarda, hatta Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden önce bile patlamıştı. Birçok insan artık temel beslenme ihtiyaçlarını bile karşılayamaz durumda. Evde kuraklık, yurtdışında savaş: Zehirli bir karışım.
Yerel WFP koordinatörü Daloum, üst düzey bağışçılar tarafından Somali'ye planlanan birçok ziyaretin son haftalarda iptal edildiğini söyledi. "Bu, artık radarda olmadığımız anlamına geliyor. Bu haksızlık. Ukrayna'daki insanlara derin bir sempati duyuyoruz, onların yaşadıklarını hak etmiyorlar. Ama Somali halkı da bunu hak etmiyor." diyor.
Bir başka üst düzey Birleşmiş Milletler yetkilisi, "Şu anda para toplamak son derece zor. Birçok potansiyel bağışçı, Ukrayna'daki savaşın çok fazla kaynak tükettiğini söylüyor" değerlendirmesi yaptı: "Önceliklendirmeye devam etmeliyiz, ancak yavaş yavaş kriterlerimiz tükeniyor."
Yardım çalışanları, oradaki insanların en azından hayatta kalma şansı olduğu için, yakında yağmur yağmasının en muhtemel olduğu yerlere daha yakından bakmaya başladı ve bazı kuruluşlar, çabalarının geri kalanını bu yerlere odaklamaya başladı.
HALA DÜNYADAKİ EN BÜYÜK İNSANİ KRİZLERDEN BİRİ SOMALİ
BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) bu ayın başlarında, "Ukrayna'daki savaş, dikkatleri Somali'deki feci kuraklıktan uzaklaştırdı" diye yazdı. Bu, Yemen'deki Aden Körfezi'nin diğer tarafında geçen Çarşamba akşamı çok net bir şekilde ortaya çıktı. Ülke hala acımasız bir iç savaşın acısını çekiyor ve BM ülkedeki durumu "hala dünyadaki en büyük insani krizlerden biri" olarak nitelendiriyor.
Acıyı dindirmek için para getirmek için büyük bir bağış konferansı planlandı. Konferans organizatörleri, toplantı öncesinde dünyanın diğer bölgelerinde yaşanan acıların Ukrayna'daki savaşa rağmen görmezden gelinemeyeceği konusunda uyardılar. Ancak sonunda 3,9 milyar avroluk hedefin sadece üçte biri toplanabildi. BM sonuçtan "hayal kırıklığı" dile getirdi.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden önce bile, uluslararası kuruluşlar para toplama konusunda artan zorluklarla karşı karşıyaydı. Avrupa Komisyonu'na göre, insani yardım ihtiyacı tüm zamanların en yüksek seviyesinde ve sürekli olarak yeni krizler ortaya çıkıyor. Ukrayna için para şimdiye kadar diğer bölgelerin bütçelerinden yönlendirilmedi. Ancak mevcut para ile küresel ihtiyaç arasındaki uçurum büyümeye devam ediyor.
'DÜNYANIN ZENGİN ÜLKELERİNDE YARDIM BANDAJLARI TÜKENİYOR'
Gerçekten de, küresel ısınma, esasen Afrika'nın geniş bölgelerini yaşanmaz çorak arazilere dönüştürüyor. Kıtadaki birçok ülkede yıllarca süren ekonomik iyileşmeden sonra, kıtlık aniden geri döndü. Ve bu krizlere şimdi, Putin'in Ukrayna'yı acımasızca işgaliyle tetiklenen, Avrupa'nın tam kalbindeki insani bir felaket eşlik ediyor. Dünya giderek artan sayıda yaradan kanıyor ve dünyanın zengin ülkelerinde yardım bandajları tükeniyor.
Mart ayı, Almanya'da olduğu gibi birçok ülkenin bütçelerini onaylama sürecinde olduğu, yılın en belirleyici aylarından biri. Ve Washington DC'den son derece rahatsız edici sinyaller geliyor Bir yandan ABD, Ukrayna'daki savaşın kurbanlarına 4,1 milyar dolar sağlıyor, ancak aynı zamanda dünyanın geri kalanı için insani yardım bütçesi azaltılacak. Geçen yıla göre 1 milyar dolar. Çok sayıda yardım kuruluşu bu tercihe şiddetle karşı çıktıklarını dile getirdiler.
Almanya'nın bu ayın başlarında sunulan bütçesi de benzer durumda. Acil yardım için kullanılabilecek parada, muhtemelen savaşın bir yan ürünü olarak, hafif bir artış olacak. Ancak, Kalkınma Bakanlığı devam eden müzakereler süresince 800 milyon avroluk fon kaybetmeye hazır olduğundan, başka yerlerde önemli kesintiler yapılacak.
Geçiş yardımı, özellikle acil yardımın ötesine geçen önlemlere atıfta bulunan bir terimden etkilenmiştir. Bu tür fonlar, örneğin kuyu kazmak veya kuraklığa dayanıklı tarım uygulamalarını yaygınlaştırma ve yerinden edilenler için iş yaratma çabalarını desteklemek için kullanılır.
2020'de Alman bütçesinde bu tür önlemler için fon 1 milyar avroya ulaştı, ancak bu miktar bu yılki bütçede yarıya indirildi. Sivil toplum kuruluşu ONE, "Artan kriz sayısı göz önüne alındığında, bu gelişme endişe verici" diyor. Yeni bütçe Berlin'deki Kalkınma Bakanlığı'nda da sorunlar yarattı.
Afganistan için bir sonraki büyük bağış konferansı Perşembe günü yapılacak. Suriye Mayıs ayı için planlanıyor. Putin'in işgalinden önce bile gerekli fonları toplamak daha zor hale gelmişti. Ancak savaş durumu daha da kötüleştirdi. Rus tankları ve bombaları sadece Ukrayna şehirlerindeki konut binalarını yıkmıyor. Savaş, Somali'de çocukları da öldürüyor."